cz en de ru

#vcukuletu smažené Blaťácké zlato s dipem

Suroviny

Smažený sýr:
360 g Blaťáckého zlata (může být i s vlašskými ořechy či pepřem)
2 vajíčka
trochu mléka
hladká mouka
strouhanka
sezamová semínka
červená paprika
olej na smažení
sůl
pažitka

Dip z hořčičných semínek:
2 lžíce hořčičných semínek
180 g Jihočeské zakysané smetany
3 lžíce majonézy
1 lžička sójové omáčky
1 lžička worchesteru
1 lžička cukru
sůl, pepř

Recept

Blaťácké zlato nakrájíme na trojúhelníčky.

Připravíme si trojobal: hladkou mouku, vajíčka se solí a s trochou mléka, strouhanku s červenou paprikou či sezamovými semínky. Jednotlivé kousky sýra v něm obalíme dvakrát a pak vložíme na 20 minut do mrazáku.

Mezitím si připravíme dip z hořčičných semínek.

Nejprve semínka nasucho opražíme (při pražení použijte pokličku, aby semínka nevyskočila z hrnce). Pražíme je zprudka jen 20 – 30 vteřin, jinak se připálí a zhořknou. Semínka rozdrtíme v hmoždíři a pak je smícháme se zbylými ingrediencemi.

Nejlepší je dresink nechat uležet alespoň několik hodin v lednici.

Blaťácké zlato smažíme zprudka v oleji, poté osušíme v papírovém ubrousku, posypeme pažitkou a servírujeme s hořčičným dipem.