cz en de ru

Borůvkový koláč

Suroviny

  • 300 g máslových sušenek
  • 200 g Jihočeského másla
  • 300 g borůvek
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g Jihočeské zakysané smetany
  • Jihočeská smetana ke šlehání
  • tabulka bílé čokolády
  • želírovací cukr
  • citronová šťáva

Recept

Rozmixujte sušenky s máslem na mazlavé těsto. To vtlačte do dortové formy tak, aby korpus měl zvýšené okraje a nechte alespoň hodinu v lednici zchladit. V hrnci svařte borůvky s vanilkovým a želírovacím cukrem a trochou citronové šťávy.

Když směs vychladne, vlijte ji na korpus a vložte zpět do lednice. Ve vodní lázni rozehřejte 50 g másla, přidejte na kostičky nakrájenou čokoládu a nechte rozehřát.

Poté přidejte zakysanou smetanu, případně trochu smetany ke šlehání, pokud bude směs příliš tuhá. Směs nalijte na vychlazený korpus s borůvkami a nechte minimálně další 2 hodiny vychladit. Podávejte zdobené mátou.