Otevřeně o Madetě najdete na otevrenamadeta.cz

Historie a současnost

Více než stoletá tradice

Je nám už přes sto let. Ve skutečnosti však ještě mnohem více. Pokud byste se chtěli dopátrat úplných počátků mlékárenství v Jihočeském kraji, na jejichž tradici navazujeme, došli byste až do roku 1838. Právě tehdy byla na schwarzenberském dvoře poblíž Českých Budějovic založena první sýrárna.

Pravá Madeta se ale zrodila až kolem roku 1902 v Táboře. Tehdy ještě jako MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ. A byla to právě počáteční písmena tohoto názvu, z nichž vznikla nezapomenutelná značka MADETA.

 

Úspěšně prošla nespočtem dějinných, a tedy i majetkových peripetií, které 20. století střední Evropě nadělilo. Měnila se podle toho, jak se měnil svět kolem ní. Naštěstí převažovaly spíše změny k lepšímu. Dnes je proto silnější než kdy dříve a stále stejně proslulá nejmodernějšími technologiemi a kvalitou výrobků.

 

Ať už totiž nalistujete kteroukoli stránku historie naší společnosti, téměř vždy to budou dějiny úspěchů, rozšiřování výroby, vývoje nových výrobků a zavádění na svou dobu bez nadsázky revolučních technologií. To už je u nás v Madetě taková tradice…

 

Historie v letopočtech

  • 1902 založeno MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ,
  • 1906 dokončena výstavba mlékárny v Táboře,
  • 1913 největší zpracovatel mléka v Čechách,
  • 1945 MADETA se stala oficiálním názvem družstva,
  • 1951 znárodnění MADETY,
  • 1960 vznik podniku Jihočeské mlékárny, pod nějž spadá i MADETA,
  • 1992 restrukturalizace a koncentrování výroby,
  • 2002 změna názvu společnosti na MADETA, a. s.

 

Moderní dějiny mlékárny navazují na tradici a kvalitu

Madeta je 5 v 1. Pět samostatných závodů, které jsou si však velmi blízké. A to nejen značkou, firemní kulturou, kvalitou výrobků a faktem, že se rozvíjejí z ryze českého kapitálu. Jsou si blízké doslova. Sídlí nedaleko od sebe, v malebné krajině jižních Čech. Jsou to Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Planá nad Lužnicí a Řípec. Nejvíce je však spojuje mléko. Za rok ho „vteče“ do provozů téměř 0,4 miliardy litrů. Brány závodů opouští více než 250 druhů výrobků, jež tvoří celkový roční objem 396 900 000 ks. Neuvěřitelné množství? Nikoli. Jsme přece největším zpracovatelem mléka v republice.

 

Přibližně čtvrtina naší produkce putuje do zahraničí. Do Libanonu, Spojených arabských emirátů, států Evropské unie, Ruska, Asie, Afriky a Ameriky. I když by se mohlo zdát, že při takovém objemu výroby a využití moderních technologií ztrácejí jednotlivé závody svou identitu, není tomu tak. Každý má své „speciality“ – produkty, které se mohou vyrábět právě a jen tam, a ne jinde. Protože je právě tam – a ne jinde – umějí nejlépe. Důkazem je chuť a zájem vás, spotřebitelů.