Otevřeně o Madětě najdete na otevrenamadeta.cz

Kde se co vyrábí

Madeta Řípec – ráj tavených sýrů

Mlékárna Řípec byla vybudována v roce 1938 jako pobočný závod Mlékařského družstva v Táboře. Od roku 1952 se Řípec specializuje na výrobu tavených sýrů - v současné době se zde vyrábí značky Jihočeské Lipno, Madetka, Primator, tavené sýry pro děti Lipánek, žervé Lipánek a tavené pomazánky. Vyrábí se zde také přírodní sýry Kamadet a Blaťácké zlato, uzené sýry a specialita sýrové dorty. 

 

Madeta Planá nad Lužnicí – domov Jihočeského másla i přírodních sýrů

Mlékárna Planá nad Lužnicí zahájila provoz v roce 1968. V roce 1995 byla dokončena rozsáhlá modernizace a Madeta Planá se tak stala největším výrobcem tvrdých přírodních a polotvrdých sýrů v České republice. Madeta Planá nad Lužnicí uvedla na trh také nový sýr holandského typu - Madeland, který si rychle dokázal získat oblibu mnoha spotřebitelů. Kromě Madelandu se zde vyrábí přírodní sýry Primator, Jihočeský eidam, Moravský bochník, Tylžský sýr a gouda. Dále se zde vyrábí jedinečné Jihočeské másloJihočeské pomazánkové máslo. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, tzv. odparkou. V roce 2012 se sem z Prachatic přesunula výroba bílých sýrů jako jsou akawi nebo balkánský sýr.

 

Madeta Jindřichův Hradec – Romadur, Lipánek a ti další…

Moderní historie mlékárny v Jindřichově Hradci se začala psát v roce 1973, kdy byl zahájen provoz sušárny mléka o kapacitě 180 tisíc litrů mléka za den. Později, v roce 1977, byla do provozu uvedena i mlékárna. Madeta Jindřichův Hradec se specializuje především na výrobu mléčných dezertů Lipánek nebo Lahůdka. Vyrábí se zde také Jihočeské tvarohy, jogurty, zakysané smetany, Jihočeské zákysy, Jihočeské tvarohy s jogurtem a Madeta Fitness syrovátkové nápoje v několika příchutích. Další specialitou tohoto závodu je pod mazem zrající sýr romadur nebo jeho mladší bratr Jihočeský syreček. Roku 2012 se do Jindřichova Hradce přesunula výroba Jihočeského cottage.

 

Madeta Pelhřimov – mléko, smetana i podmáslí

Soukromá mlékárna Josefa Pejcla byla v Pelhřimově postavena v roce 1942. V 80. letech byla provedena rozsáhlá rekonstrukce závodu. V současnosti Madeta Pelhřimov disponuje jednou z nejmodernějších technologií na zpracování trvanlivého mléka. Vyrábí se zde trvanlivé mléko, trvanlivá smetana a ochucená trvanlivá mléka Lipánek. V roce 2010 se sem z Českých Budějovic přesunula výroba Jihočeského lahodného mléka, smetany a podmáslí

 

Madeta Český Krumlov – niva a zase niva

Historie tohoto závodu se začala datovat v druhé polovině 40. let, kdy vzniklo Mlékařské družstvo v Českém Krumlově. Madeta Český Krumlov je s roční kapacitou 2000 tun největším producentem plísňového sýra niva v České republice. Kromě klasické Jihočeské nivy je vyráběna i tučnější varianta tohoto sýra Jihočeská Zlatá niva. Vyrábí se zde i prémiové plísňové sýry Niva Premium nebo Caesar Bleu.

 

 

Madeta a. s.  je součástí koncernu.