Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

Dezerty

* HLAVNÍ CHOD  * POLÉVKY  * DEZERTY  * SVAČINKY  * POMAZÁNKY  * ZDRAVÉ RECEPTY   * SNÍDANĚ

 

Jihočeský dezert 

*Příprava: cca 10 minut + namáčení rozinek

*Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 4 ks Jihočeského cottage bez příchuti

- 4 skořicové cukry

- 4 lžíce rozinek

- rum dle chuti

- špetka skořice

 

Postup:

Několik hodin před přípravou dezertu dejte do sklenky rozinky, zalijte rumem a nechte je nasáknout. Pak si do misky dejte cottage, přidejte skořicový cukr, rozinky a promíchejte. Servírujte posypané špetkou skořice a ozdobené mátovými lístky.

 

Veselé tiramisu

*Příprava: cca 15 minut + chlazení

 

Ingredience:

- 4 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem (tiramisu)

- dětské piškoty

- 50 ml instantní kávy

- rum dle chuti

- 80 g tmavé čokolády

- 80 ml Jihočeské smetany

- kakao na posypání

- ovoce na ozdobu

 

Postup:

Čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni spolu se smetanou. Tím docílíte, že čokoláda v poháru zcela neztuhne a zůstane vláčná. Do misky či poháru dejte vrstvu tvarohu, pak vrstvu čokolády, na ni vyskládejte piškoty, zakápněte kávou s rumem, dejte další vrstvu čokolády a zakončete vrstvou tvarohu. Vršek posypte kakaem a dejte do lednice vychladit. Než budete dezert podávat, ozdobte jej ještě kouskem libovolného ovoce a snítkou máty či meduňky.

Pro nealkoholovou verzi zakápněte piškoty samotnou kávou a pro děti použijte ovocnou šťávu.

 

 

Domácí nanuk

*Příprava: cca 15 minut + mrznutí

*Množství: 6 ks


Ingredience:

- 2 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem (broskev)

- 20 ml mléka

- 9 ks broskví

 

Postup:

Dobře zralé broskve omyjte a zbavte slupek a pecek. Broskvovou dužinu dejte do misky, důkladně rozmačkejte vidličkou nebo si pomozte elektrickým mixérem. Dvě třetiny dužiny si nechte zvlášť a do zbylé třetiny přidejte tvaroh, mléko a vidličkou prošlehejte. Pokud chcete mít nanuky sladší, můžete přidat ještě cukr podle chuti. Naplňte tvořítka na nanuky nebo menší kelímky od jogurtů, vpíchněte držátko a dejte do mrazáku. Při plnění se fantazii meze nekladou. Můžete střídat dužinu broskve s tvarohem, zkrátka jak vás napadne. Když je nanuk zmrzlý, můžete mlsat. Pokud nanuk nejde vyndat, ponořte tvořítko nebo kelímek po okraj do vody a po chvilce nanuk vyndáte bez problémů.

 

Jahodový šejk 

*Příprava: cca 10 minut + příprava ledu

*Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 4 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem (jahoda)

- 300 g jahod

- 5 lžic vody

- trochu mléka

 

Postup:

Jahody omyjte, osušte a v misce je vidličkou rozmačkejte. Kdo nechce mít v nápoji kousky ovoce, použije elektrický mixér. Přidejte trochu vody, promíchejte a dejte do tvořítka na led. Vložte do mrazáku a nechte zmrznout. Pak jahodové kostky z tvořítka vyndejte a rozsekejte na kousky. Ty vložte do sklenice, na ně dejte vrstvu tvarohu a zakápněte mlékem. Množství mléka reguluje tekutost šejku. Podávejte se lžičkou a brčkem. Zdobte kouskem jahody a snítkou meduňky či máty.

 

Buchtičky s meruňkou a tvarohovým přelivem 

*Příprava: cca 15 minut + pečení

*Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 2 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem (vanilka-sušenka)

- 1 lžíce zakysané smetany

- 4 lžíce mléka

- 4 větší meruňky

 

Odpalované těsto:

(na zhruba 30 buchtiček)

- 80 ml vody

- 45 g hladké mouky

- 30 g Jihočeského másla

- 1 vejce

- trochu soli

 

Postup:

Do rendlíku nebo pánve nalijte vodu, osolte, přidejte máslo a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a za stálého míchání vsypte mouku. Míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku. Odstavte ze sporáku a nechte zchladnout. Pak přidejte vejce a dobře propracujte. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé kuličky o průměru jeden až dva centimetry. Pečte na 200 °C pět minut. Pak ztlumte na 170 °C a pečte ještě 15 minut. V průběhu pečení troubu neotevírejte. Po upečení buchtičky hned nakrojte, ale nepřekrojte úplně,  a nechte zchladnout.

V průběhu pečení si připravte krém smícháním tvarohu, zakysané smetany a mléka. Než se buchtičky dopečou, nechte jej v lednici odpočinout a vychladit.

Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Buchtičky servírujte s vloženým kouskem meruňky, přelité krémem a zdobené lístkem máty či meduňky.

 

Jihočeské dortíky se sladkou čepičkou

* Příprava: cca 40 minut + pečení
* Množství: 6 porcí

 

Ingredience:
na korpus:
-125 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
-vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
-1 lžíce kakaa
-1 vejce
-100 ml Jihočeského mléka
-45 g Jihočeského másla

 

na krémy:
-200 g Jihočeského másla
-100 ml Jihočeské smetany ke šlehání
-Jihočeská sladká pomazánka vanilková
-Jihočeská sladká pomazánka čokoládová
-cukr moučka
-jahody, kiwi či jiné oblíbené ovoce

 

Postup: Nejdříve si připravte těsto na dortíčky. Všechny tekuté ingredience o pokojové teplotě smíchejte dohromady, stačí zašlehat vidličkou. V jiné míse smíchejte sypké ingredience a poté z obou směsí umíchejte hladké těsto. Půlkou těsta naplňte tři formičky košíčků na muffiny do ¾ a do zbylé poloviny těsta přidejte kakao. Tmavým krémem naplňte zbylé tři formičky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 - 25 minut.
Než se dortíčky upečou, připravte si krémy.
Smetanu vyšlehejte dotuha. V jedné míse smíchejte polovinu změklého másla, Jihočeskou vanilkovou pomazánku, polovinu vyšlehané smetany a lžíci cukru moučka. Ten samý postup opakujte s čokoládovou pomazánkou.
Upečené muffiny nechte vychladnout a poté pomocí zdobičky naneste na dortíčky krém. Ozdobte jahodami, kiwi či jiným ovocem a podávejte.

 

Jablečný CRUMBLE s jogurtem Nature

* Příprava: cca 15 minut + pečení
*
Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 300 g Jihočeského bílého jogurtu Nature

- 400 g jablek

- 120 g ovesných vloček

- 30 g Jihočeského másla

- 10 g cukru

- 35 ml rumu

- skořice

 

Postup: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, krátce podusíme s trochou rumu a ochutíme skořicí. Hotová jablka vložíme do pekáče nebo zapékacích mističek a zasypeme je směsí připravenou z ovesných vloček, cukru, skořice a Jihočeského másla. Pečeme při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Můžeme podávat ještě teplé s Jihočeským jogurtem Nature, crumble je ale výborný i za studena.

 

Jogurtové koblížky

*Příprava: 8 minut + pečení

*Množství: 40 koblížků

 

Ingredience:

- 200 g polohrubé mouky

- 150 ml bílého Jihočeskégo jogurtu Nature

- 2 vejce

- 1 lžička prášku do pečiva

- sůl

- olej na smažení

- moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Mouku, jogurt, vejce, prášek do pečiva a špetku soli smíchejte a z vláčného těsta lžičkou vykrajujte kousky. Vkládejte je do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Usmažené koblížky odložte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk a posypte je cukrem.

 

Koláč z listového těsta s ovocem

*Příprava: 20 minut + pečení

*Množství: 8 porcí

 

Ingredience:

- 400 - 500 g listového těsta

- 500 g Jihočeského pomazánkového másla

- 4 lžíce pískového cukru

- 1 sáček vanilkového cukru

- 2-3 vejce

- 50 g bílé čokolády

- 250 g malin, ostružin, borůvek nebo jahod 

 

Postup:

Menší plech nebo koláčovou formu vyložíme papírem na pečení a zapneme troubu na 200 °C. Připravíme ovocnou náplň: mascarpone nebo Jihočeské pomazánkové máslo smícháme s pískovým a vanilínovým cukrem, vejci, kousky nakrájené čokolády a nakonec lehce vmícháme ovoce.  Těsto vyválíme na obdélníkový plát silný asi 4 mm, přeneseme na plech či formu a vidličkou na několika místech propícháme. Vložíme do vyhřáté trouby a asi 10 minut předpečeme. Předpečené těsto pokryjeme náplní, uhladíme a již při mírnější teplotě (asi 180 °C) přibližně 15 minut dopékáme.