Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

RECEPTY

* HLAVNÍ CHOD  * POLÉVKY  * DEZERTY  * SVAČINKY  * POMAZÁNKY  * ZDRAVÉ RECEPTY  * SNÍDANĚ

 

 

Hlavní chod

 

 

Sýrové palačinky plněné zeleninou

* Příprava: cca 25 minut

 

Ingredience:

- 100 g Madelandu light

- 300 ml Jihočeského mléka

- 120 g polohrubé mouky

- sůl

- 1 vejce

- olej

Náplň

- 80 g cibule

- 250 g papriky

- 500 g rajčat

- bazalka

- sůl

- pepř

 

Postup:

Zeleninu očistěte, cibuli oloupejte, rajčata a papriky rozpulte a zbavte semínek a vše nakrájejte na proužky. Dejte do pánvičky, podlijte trochou vody a chvíli poduste, než je zelenina měkká. Zhruba v polovině dušení přidejte natrhanou bazalku, osolte a opepřete. Uchovejte v teple a připravte si palačinky. Do mísy dejte mléko a mouku, osolte, přidejte vejce a vyšlehejte hladké těsto. Madeland light nakrájejte na kostičky nebo na větší proužky. Pánev lehce potřete olejem, nalijte těsto na jednu palačinku a rychle, než se začne palačinka propékat, na ni rozmístěte sýr. Po otočení upečte i druhou stranu palačinky.Takto pokračujte i se zbytkem těsta. Palačinky naplňte dušenou zeleninou, ozdobte bylinkami a podávejte. Zeleninu můžete použít dle vlastní chuti. Pro kalorickou variantu můžete přidat opečenou klobásu, kuřecí maso, majonézu atd.

 

 

Pangasius plněný žervé 

* Příprava: cca 45 minut

* Množství: 4 porce

 

 Ingredience:

- 600 g filetů z pangasia
- 20 ml citronové šťávy
- 70 g červené cibule
- 150 g Lipánek žervé
- 10 ml olivového oleje
- sůl, zázvor, oregano

 

Postup:

Filety z pangasia omyjte, osušte a rozložte na pracovní desku. Pokapejte je citronovou šťávou, osolte a okořeňte zázvorem a oreganem. Takto připravené filety potřete vrstvou žervé a poklaďte na proužky nakrájenou červenou cibulí. Filety srolujte, ovažte provázkem a dejte nastojato do zapékací misky. Pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Podávejte s celozrnným pečivem, s bramborem nebo jen tak se zeleninovým salátem. 

 

Brambory ve slupce s dipem ze žervé 

* Příprava: cca 45 minut

 * Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 600 g brambor
- 70 g Jihočeské zakysané smetany
- 320 g Lipánek žervé s pažitkou
- 10 ml citronové šťávy
- 10 ml olivového oleje
- sůl, pažitka

 

Postup:
Brambory omyjte, kartáčkem očistěte a dejte do mísy. Osolte, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte zhruba 25 minut, než jsou brambory měkké. Mezitím si připravte dip. Do misky dejte žervé, zakysanou smetanu, nadrobno nasekanou pažitku, osolte, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte. Pečené brambory podávejte s dipem a sklenicí mléka.

 

 

Salát s krůtími kousky a dresinkem z Balkánského sýra

* Příprava: cca 15 minut

* Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 200 g ledového salátu

- 200 g cherry rajčat

- 40 g oliv

- 120 g papriky

- 200 g krůtího masa

- olivový olej

- 100g Balkánského sýra

- 200 g bílého Jihočeského  jogurtu Nature

- sůl, pepř

- estragon

 

Postup:

Salát, rajčata a papriku omyjte a osušte. Salát natrhejte na kousky, rajčata překrojte na čtvrtiny, olivy nechte celé, papriku nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Krůtí maso omyjte, nakrájejte na špalíčky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše olivového oleje. Poté přidejte k zelenině a přelijte zálivkou. Tu si připravíte smícháním vidličkou rozmačkaného Balkánského sýra, jogurtu, soli, pepře a nasekaného estragonu. Podávejte s celozrnným nebo tmavým pečivem.

 

Kuskusové rizoto

* Příprava: cca 15 minut

Ingredience:

- 160 g kuskusu

- 1 kostka zeleninového bujonu

- 15 g olivového oleje

- 80 g cibule

- 600 g míchané zeleninové směsi

- 100 g Balkánského sýra

 

Postup:

Kuskus dejte s rozdrobeným bujonem do misky, přelijte vroucí vodou a nechte dle návodu na obalu kuskusu změknout. Zeleninu zlehka povařte v osolené vodě, zceďte a zamíchejte do kuskusu, ze kterého jste předtím slili přebytečnou vodu, byla-li nějaká. Na oleji osmažte na proužky nakrájenou cibulku. Kuskusové rizoto servírujte na salátovém listu s osmaženou cibulkou a sypané nadrobeným Balkánským sýrem. Kdo chce, může si jako přílohu dát celozrnné pečivo.

 

Plněné krůtí košíčky

* Příprava: cca 15 minut + pečení

 * Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 600 g krůtích prsou

- sůl, pepř

- olivový olej

- 2 ks Jihočeského cottage bez příchuti

- 20 g másla

- 120 g hub

- 100 g jarní cibulky

- pár lístků šalvěje

 

Postup:

Maso nakrájejte na plátky silné jeden centimetr, potřete je z obou stran olejem, osolte a opepřete. Každý plátek vložte do jedné formičky na pečení muffinů, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 – 20 minut. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku a zpěňte ji na másle. Přidejte očištěné a pokrájené houby, pár lístků natrhané šalvěje a orestujte. Pak sundejte z plotýnky a vmíchejte cottage. Osolte a opepřete dle chuti. Pečené maso by mělo podržet tvar kornoutku. Do něj naservírujte houbovo-sýrovou náplň a podávejte s vařeným nebo opečeným bramborem.

 

Bramborová hromádka s tavenou čepicí

* Příprava: cca 15 minut + vaření

* Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 800 g brambor

- 200 g taveného sýra Romadur

- 80 g cibule

- 300 g uzené libové krkovičky

- 40 g Jihočeského másla

- sůl, pepř

- petržel

- 80 ml Jihočeského mléka

 

Postup:

Uzenou krkovičku dejte do vroucí vody a uvařte doměkka. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě. Uvařené brambory rozmačkejte a vmíchejte do nich nasekanou petrželku. Těsně před dovařením krkovičky dejte na pánev trochu másla a nechte na něm zesklovatět na proužky nakrájenou cibuli. Pak přilijte mléko, vložte tavený Romadur a za stálého míchání nechte rozpustit. Na talíř dejte vrstvu brambor, na plátky nakrájenou krkovičku a vše přelijte rozpuštěným taveným sýrem s cibulí.

 

Těstovinový salát s JČ Naturem

* Příprava: 20 minut

* Množství: 2 porce

 

Ingredience:

- 1 kelímek (150 g) Jihočeského jogurtu Nature bez příchuti

- 1 ks menší mladé cukety

- 1 ks červené papriky

- cca 8 ks cherry rajčátek

- 3 stonky jarní cibulky

- lžička olivového oleje

- sůl, pepř

- těstoviny pro 2 osoby (v tomto případě použité Torti)

 

Postup:

Dle návodu na obalu uvaříme oblíbené těstoviny v množství pro 2 osoby.

V pánvi rozpálíme olej, na kterém opečeme cuketu nakrájenou na kostičky, po chvíli přidáme nakrájenou papriku. Chvíli opékáme, ale pouze tak, aby zelenina zůstala lehce křupavá. Neměla by se nám rozvařit úplně doměkka. Stáhneme z plamene a přidáme cherry rajčátka překrojená na polovinu a jarní cibulku nakrájenou na kroužky. Připravenou zeleninu smícháme s uvařenými těstovinami a jihočeským Naturem. Lehce osolíme a opepříme.
Salát je dobrý jak teplý, tak studený.