Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

Polévky

* HLAVNÍ CHOD  * POLÉVKY  * DEZERTY  * SVAČINKY  * POMAZÁNKY  * ZDRAVÉ RECEPTY  * SNÍDANĚ

 

Sýrová polévka s česnekem

* Příprava: cca 30 minut

* Množství: 4 porce

 

Ingredience:

- 1 litr vody

- 60 g česneku

- 35 g Jihočeského másla

- 40 g jarní cibulky

- 1 kostka zeleninového bujónu nebo 1 litr vývaru

- 100 g extra smetanového Jihočeského Lipna

- sůl, pepř, čerstvá petrželka

- 60 g staršího chleba

 

Postup:

Do hrnce dejte 25 g másla a osmahněte na něm oloupaný a prolisovaný česnek. Vložte na kolečka pokrájenou jarní cibulku a osmahněte ji. Zalijte horkou vodou. Rozdrobte do hrnce bujón a provařte zhruba pět minut. Pak polévku za stálého míchání zjemněte na kostičky nakrájeným Jihočeským Lipnem. Počkejte, až se rozpustí a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s chlebovými krutony osmaženými dozlatova na zbylém másle. Ozdobte čerstvou petrželkou.

 

Dýňová polévka

 

* Příprava: cca 25 minut

* Množství: 4 porce (záleží na velikosti dýně)

 

Ingredience:

- menší dýně
- 2 brambory
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- 50g Jihočeské smetany

Na ozdobení: krutony nebo semínka (slunečnicová, dýňová), Jihočeské máslo, čerstvá petrželová nať
 

Postup:

Dýni oloupeme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kostičky.
Dáme do hrnce a zalijeme troškou vody. Přidáme jednu nebo dvě očištěné brambory a vaříme cca 20 min. doměkka. Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a zjemníme smetanou. Vše ještě chvilku povaříme. Poté rozmixujeme nebo propasírujeme a můžeme podávat s krutony, které si připravíme vedle na pánvičce tak, že nadrobno nakrájíme housku a osmahneme ji na másle. Servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou.
 
Tip:  Pokud chcete ochutnat zdravější variantu, zkuste místo krutonů lehce osmahnout slunečnicová či dýňová semínka, chutná to opravdu výtečně.