Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

Pomazánky

* HLAVNÍ CHOD  * POLÉVKY  * DEZERTY  * SVAČINKY * POMAZÁNKY  * ZDRAVÉ RECEPTY   * SNÍDANĚ

 

Vajíčkovo-tvarohová pomazánka

* Příprava: cca 15 minut

* Množství: 2 porce

 

Ingredience:

- 120 g celozrnného pečiva
- 100 g Jihočeské tvarohové pórkové pomazánky
- 2 vajíčka
- 12 g plnotučné hořčice
- 100 g ředkviček
- 20 g pórku

Postup:

Vajíčka uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Pak je nakrájejte na kostičky a smíchejte s Jihočeskou

tvarohovou pomazánkou a hořčicí. Podávejte s celozrnným pečivem a salátkem připraveným z ředkviček

a pórku. Salát můžete ochutit citronovou šťávou, solí a pepřem.

 

 

 

Lehká sýrová pomazánka

* Příprava: cca 15 minut

* Množství:  pro 4 osoby

 

Ingredience:

- 20 g cibule

- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky

- 20 g Jihočeského másla

- 200 g Jihočeského nízkotučného Lipna

- 2 kapky sojové omáčky

- 2 bílky

- sůl

- lžíce čerstvého kopru

- 120 g celozrnného pečiva

- 40 g cherry rajčátek

 

Postup:

V mírně osolené vodě uvařte vejce od bodu varu 5 až 6 minut. Měly by být natvrdo. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte. Cibuli jemně nasekejte. Do mísy dejte Jihočeské Lipno, změklé máslo a elektrickým šlehačem našlehejte do pěny. Přidejte cibuli, nadrobno nasekané bílky a kopr, osolte a promíchejte. Dejte do ledničky na pár hodin odpočinout. Podávejte namazané na celozrnném pečivu. Zdobte cherry rajčátky a snítkou čerstvého kopru.

 

Pomazánka pro pivní znalce

 

* Příprava: cca 15 minut

* Množství: pro 4 osoby

 

Ingredience:

- 3 Romadury

- 1 Jihočeské pomazánkové máslo bez příchuti

- 4 trojúhelníčky taveného extra smetanového Lipna

- 1 střední cibule, nadrobno nakrájená

- trochu piva

- podle chuti čerstvě namletý černý pepř

 

Postup:

Romadur buď rozmačkáme vidličkou, anebo nastrouháme nahrubo, dokonale promícháme s pomazánkovým máslem, taveným sýrem a cibulí. Pak podle chuti naředíme pivem a opepříme. Necháme do druhého dne uležet v chladničce. Jako přílohu volíme čerstvý chléb, bagetu, ciabattu… záleží na chuti. Chybět by ovšem nemělo pivo. Pokud v pomazánce najdou zálibu i neplnoletí, určitě ocení zapíjení dobře vychlazeným Jihočeským zákysem natur nebo Jihočeským podmáslím.

 

Plněná vejce s tvarohovou pomazánkou

 

* Příprava cca 30 minut

* Množství: pro 4 osoby

 

Ingredience:

- 6 vajec

- 135 g Jihočeské tvarohové pomazánky Budapešť

- 1-2 lžíce smetany

- 1 malá cibule

- sůl

- kmín

- mletá červená paprika

- pažitka, ředkvičky a paprika na ozdobení

 

Postup: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladit. Oloupaná je rozpůlte, vyjměte žloutky a dejte je do misky. Přidejte tvaroh, mléko, sůl, kmín i červenou papriku podle chuti a našlehejte jemný krém. Vmíchejte do něj nadrobno pokrájenou cibuli a naplňte bílkové misky. Je-li třeba, opatrně jim seřízněte dno, aby lépe stály. Na talíři ozdobte plněná vejce pažitkou, ředvičkami a na proužky nakrájenou paprikou či bylinkami dle chuti.