Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

Vánoční recepty

 Domácí vánočka s rozinkami

* Příprava cca 3 hodiny

 

Ingredience:

- 500 g polohrubé mouky

- 120 g Jihočeského másla

- 80 g krupicového cukru

- 1 vanilinový cukr

- 200 ml vlažného Jihočeského mléka

- 2 žloutky a 1 bílek

- 50 g rozinek

- 50 g oloupaných mandlí

- 30 g droždí

- citron, špetka muškátového oříšku a sůl

 

Postup:

V misce smícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a částí vlažného mléka, zakryjeme a necháme při pokojové teplotě 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, rozehřáté a vlahé máslo, zbylý cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, muškátový oříšek, zbylé mléko a zpracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dvě hodiny kynout. Pak znovu prohněteme a zapracujeme rozinky a mandle. Těsto rozdělíme na sedm dílů, z každého vyválíme dlouhý váleček. Ze šesti válečků upleteme dva copy po třech pramenech. Jeden cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, promáčkneme do šířky, přidáme druhý cop, který zformujeme více do výšky. Váleček zbylého těsta stočíme do spirály a položíme na horní cop, jeho konce podsuneme pod vánočku a necháme ji ještě dvě hodiny kynout. Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, zpevníme špejlemi a vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C. Asi po pěti minutách snížíme příkon tepla na 150 °C a asi 45 minut dopékáme dozlatova.

 

Perníčky z české domácnosti s rumem 

* Příprava cca 35 minut

 

Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- lžička jedlé sody
- 300 g moučkového cukru
- 220 g medu
- 100 g Jihočeského másla
- 3 vejce
- lžíce rumu
- 2 lžičky perníkového koření (mletá skořice, tlučený hřebíček, badyán, citrónová kůra)
- marmeláda na spojení

Postup:

Do mísy prosejte mouku a jedlou sodu. Přidejte cukr, ohřátý med, rozpuštěné máslo, 2 vejce, rum, koření a vše zpracujte na vláčné těsto. Dejte jej zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice. Pak na pomoučené pracovní ploše nebo na válu těsto rozválejte na plát silný zhruba pět milimetrů. Těsto nakrájejte nebo vykrajujte libovolné tvary a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut. Ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout a zaschnout. Marmeládou spojte vždy dva perníčky k sobě a ozdobte libovolnou polevou. Po protažení nitě se perníčky hodí i jako ozdoby na vánoční stromeček.
 

 

Barevné nepečené kuličky 

* Příprava cca 30 minut

* Množství: 30 ks (záleží ale na tom, jak velké kuličky uděláte)

Ingredience:
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- 60 g Jihočeského másla
- 80 g moučkového cukru
- 30 g Jihočeské zakysané smetany

Na obal:
- 220 g mletých ořechů
- 100 g mleté nebo strouhané čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 70 g Jihočeské zakysané smetany

Na obalení:
- strouhané ořechy

- kakao
- nasekané lentilky
atd.

Postup:
Rozmačkané žloutky, změklé máslo, cukr a zakysanou smetanu utřete dohladka. Masu nechte v chladu ztuhnout. Z mletých ořechů, strouhané čokolády, cukru, bílku a zakysané smetany vypracujte hmotu, kterou dejte také ztuhnout do lednice. Potom ze žloutkové hmoty dělejte malé kuličky a ty ještě obalte ve směsi z mletých ořechů a kakaa. Doformujte dokulata mezi dlaněmi a obalujte v mletých ořeších, kakau, pro děti v nasekaných lentilkách a dalších ingrediencích, které vás napadnou. Skladujte v chladu.

 

Křupavé cukroví

Příprava cca 35 minut
 
Ingredience:
- 130 g hladké mouky
- 100 g Jihočeského tvarohu
- 40 g Jihočeského másla
- 20 g cukru
- 1 lžička brusinkové zavařeniny na kolečko
- moučkový cukr
- skořice
 
Postup:
Do mísy dejte mouku, pokrájené změklé máslo, tvaroh a vypracujte těsto. Vyválejte z něj plát silná 3 mm a vykrajujte kolečka či jiné tvary. Vždy je třeba mít dva stejné. Na střed jednoho dejte kopeček zavařeniny, překryjte druhým a kraje dobře uzavřete. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte dorůžova (10 až 15 minut) a ještě teplé obalte ve směsi moučkového cukru se skořicí.

 

Mašličky v čokoládě

* Příprava cca 40 minut

* Množství: 60 ks

 

Ingredience:

Těsto:

- 200 g hladké mouky

- 80 g moučkového cukru

- 90 g Jihočeského másla

- 50 g mletých ořechů

- 1 vejce

 

Zdobení kornoutů:

- 60 g čokolády

- 10 g tuku

 

Náplň:

- 120 g Jihočeského másla

- 40 g moučkového cukru

- 7 g kakaa

- 10 ml rumu

 

Postup:

Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto a vyválejte jej na tenký plát. Vykrájejte proužky 10 x 2 cm. Jeden proužek naviňte na kovovou trubičku na pečení kremrolí a uhlaďte. Stejně pokračujte i s dalšími kornouty a pečte 15 minut při teplotě 150 °C. V míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a rum, vyšlehejte, náplň rozdělte na polovinu a do jedné vmíchejte kakao. Dejte do lednice ztuhnout. Čokoládu s tukem rozehřejte ve vodní lázni. Po upečení nechte kornouty vychladnout, stáhněte z formičky a polovinu namočte do rozpuštěné čokolády. Nechte ztuhnout a naplňte krémem. Tmavým krémem světlou půlku mašličky a světlým krémem tmavou půlku. Uchovávejte v chladu

 

Slepované medové perníčky

* Příprava cca: 40 minut

* Množství: 80 ks o průměru 3 cm

 

Ingredience:
Těsto:

- 50 g Jihočeského másla

- 120 g medu

- 70 g moučkového cukru

- 250 g hladké mouky

- 1/2 sáčku prášku do pečiva

- 1 lžička koření na perník

- 1 vejce

- 7 g kakaa

 

Náplň:

- 50 g tmavé čokolády

- 30 g Jihočeské smetany

 

Poleva:

- 80 g tmavé čokolády

- 10 g tuku

 

Postup:

Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, med, cukr a perníkové koření. Dále do mísy rozklepněte vejce a přidejte kakao. Zpracujte na tuhé hladké těsto. Dejte alespoň na hodinu do chladu odpočinout. Pak z něj vyválejte plát silný 5 mm a vykrajujte požadované tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 minut při teplotě 160 °C. Ve vodní lázni zahřejte smetanu, rozlámejte do ní čokoládu a nechte rozpustit. Když se čokoláda se smetanou spojí, sundejte z lázně a nechte vychladnout. Pak slepujte čokoládovou náplní dva perníčky k sobě a polovinu namočte do rozpuštěné čokolády s tukem. Na chladném místě nechte ztuhnout.

 

Linecké koláčky s čokoládou

* Příprava cca: 40 minut
* Množství: 60 ks o přůměru 3 cm

 

Ingredience:

Těsto:

- 210 g hladké mouky

- 70 g moučkového cukru

- 140 g Jihočeského másla

- 1 žloutek

 

Náplň:

- 200 g Jihočeského tvarohu na pečení

- 24 g vanilkového cukru

- 80 g mletých lískových oříšků

 

Zdobení:

- 60 g lískooříškové čokoládové polevy

 

Postup:

Máslo nechte při pokojové teplotě změknout. Mouku prosejte na vál, přidejte máslo, cukr a žloutek, zpracujte ve vláčné těsto a nechte v chladničce alespoň 2 hodiny odpočinout. Můžete si jej připravit i den dopředu. Z těsta pak dělejte kuličky, do kterých ukazováčkem udělejte krouživým pohybem důlek a pokládejte je na plech.
Do mísy dejte tvaroh, přidejte cukr, ořechy a promíchejte. Náplň dejte do sáčku a kuličky naplňte. Plnit můžete ale i lžičkou. Pečte 20 minut při teplotě 150 °C. Až budou hotové, sundejte je z plechu a nechte vychladnout. Čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni a nakapejte na okraje těsta či dozdobte dle vlastní fantazie.