Víte, že jsme otevřeli nový Mléčný bar Madetka?

Zdravé recepty

* HLAVNÍ CHOD  * POLÉVKY  * DEZERTY  * SVAČINKY  * POMAZÁNKY  * ZDRAVÉ RECEPTY   * SNÍDANĚ

Tortilla s rukolou a Jihočeským cottagem

* Příprava 10 minut

 

Ingredience (na 3 porce):

1 kelímek  Jihočeského cottage maďarská zelenina

2 - 3 hrsti rukoly

3 tortilly o průměru cca 17 cm

 

Postup:

Tortillu prohřejeme na suché pánvičce nebo v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 2 - 3 minut. Mezitím si přepereme rukolu. Tortillu přendáme na talíř, poklademe rukolou, přidáme přibližně 2 lžíce Jihočeského cottage, stočíme a můžeme podávat.

 

Losos na špenátu s jogurtovým dresinkem

* Příprava cca 20 minut

 

Ingredience (na 2 porce):

300 g čerstvého lososa

400 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený)

1 cibule

2 - 3 stroužky česneku

1 polévková lžíce oleje

citron

čerstvá petrželová nať na ozdobu

sůl a pepř

 

Ingredience na jogurtový dresink:

150 g Jihočeského Nature bílého jogurtu

1 ks jarní cibulky

pažitka a petrželka

sůl a pepř

extra panenský olivový olej

čerstvá citronová šťáva

 

Postup:

Nejdříve si připravíme dresink. Pažitku a očistěnou cibulku i s natí nasekáme najemno. Vše dáme do misky a promícháme s jogurtem. Dresink dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a několika kapkami citronové šťávy. Necháme odležet v lednici.

 

Špenát propláchneme a necháme odkapat, cibuli nakrájíme nahrubo. Rozehřejeme pánev s olejem, vsypeme cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme špenát a necháme na horké pánvi povadnout. Osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.

 

Očištěného lososa osolíme, trochu opepříme, pokapeme citronem a opečeme na pánvi cca 3 - 5 minut z obou stran. Steak z lososa servírujeme na orestovaném špenátu, ozdobeném dresinkem a čerstvou petrželkou.

 

 

Palačinky s jablečno-skořicovým Jihočeským cottagem

 * Příprava cca 20 minut
 
Ingredience (na 4 porce):
  • 300 g Jihočeského cottage bez příchuti
  • 120 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 ml polotučného mléka
  • 20 g cukru (polovina do těsta, polovina do cottage)
  • 2 vejce
  • 8 ml řepkového oleje
  • 240 g jablek
  • skořice
 
Postup:
Z mouky, mléka, vajec a poloviny cukru připravte těsto na palačinky. Hotové těsto vlijte na olejem potřenou rozehřátou pánev a opékejte z obou stran dozlatova. Cottage smíchejte s na kostičky nakrájenými nebo nastrouhanými jablky, trochou cukru a skořice. Hotové palačinky podávejte s ochuceným cottagem.
 
 

Jablečný crumble s Jihočeským jogurtem Nature

* Příprava cca 20 minut

 

Ingredience (na 4 porce):

  • 300 g Jihočeského bílého jogurtu Nature
  • 400 g jablek
  • 120 g ovesných vloček
  • 30 g Jihočeského másla
  • 10 g 35 ml rumu
  • skořice

 

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, krátce podusíme s trochou rumu a ochutíme skořicí. Hotová jablka vložíme do pekáče nebo zapékacích mističek a zasypeme je směsí připravenou z ovesných vloček, cukru, skořice a Jihočeského másla. Pečeme při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Můžeme podávat ještě teplé s Jihočeským jogurtem Nature, crumble je ale výborný i za studena.

 

 

 

Kuskus s Jihočeským Cottagem, oříšky a jablkem

*Příprava cca 20 minut

Ingredience na (4 porce):
25 g kuskusu (v suchém stavu)
100 g Jihočeského Cottage bez příchuti
60 g jablek
8 g vlašských ořechů
5 g medu
skořice

Postup:
Kuskus připravte podle návodu na obalu. Jablka nakrájejte na kostičky, promíchejte s kuskusem a ochuťte skořicí. Posypte vlašskými ořechy, pokapejte medem a podávejte s cottagem. Cottage můžete vmíchat i přímo do kuskusu.

 

 

 

Pro další inspiraci čtěte elektronický časopis Pochutnej si se STOBem na http://bitly.com/StobCasopis54.