cz en de ru

Dýňová polévka s krutony

Příprava: cca 30 minut
Porce: cca 4 (záleží na velikosti dýně)

Suroviny

  • menší dýně
  • 1 červená cibule
  • 1 bramnora
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, kari koření
  • 20 g Jihočeského másla
  • 50g Jihočeské zakysané smetany
  • lžička čerstvého zázvoru

Na ozdobení:
krutony nebo semínka (slunečnicová, dýňová), Jihočeské máslo, čerstvá petrželová nať nebo čerstvá bazalka

Recept
Dýni oloupeme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kostičky.
V hrnci osmažíme na másle nadrobno nakrájenou červenou cibulku, přídáme nakrájenou dýni a zalijeme troškou vody.
Přidáme jednu nebo dvě očištěné brambory a vaříme cca 20 min. doměkka.
Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku, kari kořením, zázvorem a zjemníme troškou smetany.
Vše ještě chvilku povaříme.
Poté rozmixujeme nebo propasírujeme a můžeme podávat s krutony, které si připravíme vedle na pánvičce tak, že nadrobno nakrájíme housku a osmahneme ji na másle.
Servírujeme ozdobené čerstvou petrželko či bazalkou.

Posypat můžeme také opraženými dýňovými samínky.