cz en de ru

Losos na špenátu s jogurtovým dresinkem

Příprava cca 20 minut

Suroviny

  • 300 g čerstvého lososa
  • 400 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený)
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce oleje
  • citron
  • čerstvá petrželová nať na ozdobu
  • sůl a pepř

Ingredience na jogurtový dresink:

  • 150 g Jihočeského Nature bílého jogurtu
  • 1 ks jarní cibulky
  • pažitka a petrželka
  • sůl a pepř
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvá citronová šťáva

Recept

Nejdříve si připravíme dresink. Pažitku a očistěnou cibulku i s natí nasekáme najemno. Vše dáme do misky a promícháme s jogurtem. Dresink dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a několika kapkami citronové šťávy. Necháme odležet v lednici.

Špenát propláchneme a necháme odkapat, cibuli nakrájíme nahrubo. Rozehřejeme pánev s olejem, vsypeme cibuli a orestujem dozlatova. Přidáme špenát a necháme na horké pánvi povadnout.
Osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem.
Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.

Očištěného lososa osolíme, trochu opepříme, pokapeme citronem a opečeme na pánvi cca 3 – 5 minut z obou stran. Steak z lososa servírujeme na orestovaném špenátu, ozdobeném dresinkem a čerstvou petrželkou.