cz en de ru

Naše filozofie - slovo ředitele

Vážení přátelé,

představit společnost Madeta a neopomenout přitom žádného madeťáka, ani žádný důležitý mezník její historie i současnosti, je v několika větách nemožné. Vždyť patří k jižním Čechám už více než 110 let a mlékařské a sýrařské řemeslo se tu stále předává z otců na syny. Během těch dlouhých desetiletí se samozřejmě mnohé změnilo: moderní technologie nahradily často velmi namáhavou ruční práci, některé výrobky z Madety už jsou minulostí, ale nepřestaly přibývat mnohé další, závody prošly a procházejí výraznými proměnami…

Ovšem to, co považujeme za nejdůležitější, přetrvalo. A není jediný důvod, abychom na tom něco měnili. Madeta je česká firma, která si zakládá na tradici, již ctili už naši předchůdci. Kvalita našich stoprocentně přírodních výrobků bez konzervantů je umocněná původními recepturami a poctivým řemeslem. To jsou spolu s lidmi, kteří tu pracují, základní kameny společnosti nejen ve vztahu k obchodním partnerům, ale především k našim spotřebitelům.

Tomáš Baťa dobře věděl, o čem mluví, když pronesl onen známý slogan Náš zákazník – náš pán. Snažíme se, aby jeho inspirující slova nebyla prázdným gestem. Protože jen tak zůstane Madeta poctivou českou mlékárnou i za dalších sto let a pouze tak nepřestane naše mléko vonět a chutnat tak, jak chutnat a vonět má. Děkuji vám za to, že dáváte přednost poctivým, chutným a zdravým českým výrobkům.

Ing. Milan Teplý
předseda představenstva a generální ředitel Madeta a. s.

Mlsejte bez výčitek – ochutnejte Lahůdky v novém

Chuť na sladké přepadne někdy každého. Až vás bude příště honit mlsná, sáhněte po Lahůdce jihočeské od Madety, kterou nově najdete ve slušivém stylovém modrém kabátku.

Naše filozofie

Certifikáty a ocenění

Madetě byly uděleny certifikáty a ocenění

Rádi bychom se s vámi podělili o radost z ocenění a certifikátů, které získaly naše výrobky. Zároveň vám, našim zákazníkům, touto cestou děkujeme, protože bez vás bychom je nezískali.

Logem Český výrobek jsou označeny všechny naše výrobky

O tomto označení rozhoduje komise složená ze zástupců Potravinářské komory ČR, státních dozorových orgánů a Ministerstva zemědělství ČR a uděluje ho na dobu tří let, během kterých se dějí namátkové kontroly. Potraviny musí splňovat stanovený podíl českých surovin a zpracování v České republice. Toto logo nese v České republice přes 1 200 výrobků.

Logem Chráněné zeměpisné označení EU jsou označeny Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva

Evropská unie zavedla toto označení, aby chránila výrobky před paděláním a také z důvodu propagace kvalitních potravin ve třetích zemích. Získání této známky trvá zpravidla několik let a zahrnuje produkty, u kterých příprava, výroba nebo zpracování proběhla na vymezeném území.

Ocenění Klasa

Ocenění Klasa je národní značka kvality ministerstva zemědělství, jejíž logo je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších a nese ho téměř 1 200 výrobků od 224 firem. Cílem je „zaručit kvalitu potravin a usnadnit orientaci spotřebitele na českém trhu“. Udílí se na tři roky, během nichž dozorové orgány (Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa) provádějí několik kontrol kvality. Za užívání loga firmy na rozdíl od jiných značek na trhu neplatí.

Ocenění Klasa získaly tyto výrobky:

  • Jihočeské mléko lahodné polotučné i plnotučné
  • Jihočeské máslo, Jihočeské pomazánkové tradiční bez příchuti
  • Jihočeský tvaroh odtučněný, polotučný i tučný, tvarohový dezert Lipánek kakaový a vanilkový
  • Jihočeský Nature bílý jogurt
  • tavené sýry a Jihočeské Lipno extra smetanové i šunkové, Primator, Madetka
  • čerstvý sýr Jihočeský cottage
  • přírodní sýry Blaťácké zlato, Jihočeský eidam 30%, 45% a uzený, Madeland 45%, Primator
  • plísňové sýry Jihočeská niva a Romadur

Chutná hezkyJihočesky

Známku Chutná hezky. Jihočesky získávají jedinečné potraviny vyrobené z maxima jihočeských surovin a zrozené na území Jihočeského kraje. Jejím prostřednictvím je podporována i lokální zemědělská výroba. Co nejkratší cesta jídla od výrobců na naše talíře je dobrá pro zdraví spotřebitelů i pro jihočeskou krajinu.

Ocenění Chutná hezky. Jihočesky získaly tyto výrobky:

  • v roce 2009 – Balkánský sýr tzatziky
  • v roce 2011 – tavený sýr Romadur
  • v roce 2012 – Fitness syrovátkový nápoj brusinka a citrusy, Imunel nature a brusinka, Klášterní sýr, tvarohový dezert Lipánek limetkový, Tylžský sýr
  • v roce 2015 – Kamadet s pepřem, Jihočeské pomazánkové tradiční laktóza < 0,01%, Jihočeský Nature čokoládový jogurt
  • v roce 2016 – Jihočeský Nature laktóza 0,01% jogurt
  • v roce 2017 – Jihočeská zakysaná smetana 15% laktóza < 0,01%, Jihočeský cottage bez příchuti laktóza < 0,01%

Cenu prezidenta Potravinářské komory ČR

Cílem soutěže o cenu Cenu prezidenta Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku je podpora českých potravin a jejich výrobců a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Jejím prostřednictvím chce zároveň komora inspirovat ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci.

Toto ocenění získaly tyto výrobky:

  • v roce 2014 – Klášterní sýr a Jihočeský syreček
  • v roce 2015 – Fitness syrovátkový nápoj brusinka
  • v roce 2016 – Jihočeské pomazánkové tradiční laktóza <0,01%
  • v roce 2017 – Jihočeský cottage laktóza <0,01%

Nejdůvěryhodnější značka

V roce 2015 získalo Jihočeské máslo ocenění spotřebitelů Nejdůvěryhodnější značka. Na základě rozsáhlého marketingového průzkumu jím společnost Azot Marketing Services nově oceňuje značky,v něž mají čeští spotřebitelé největší důvěru.

České cechovní normy

V roce 2016 Madeta a. s. obdržela certifikát České cechovní normy, jež stvrzuje, že firma vyrábí své výrobky dle určeného technologického postupu. Tento projekt podporuje výrobu českých potravin z kvalitních surovin. Cechovní normy ideově vycházejí z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Kde se co vyrábí

Madeta Planá nad Lužnicí – domov Jihočeského másla a ráj přírodních i tavených sýrů

Mlékárna Planá nad Lužnicí zahájila provoz v roce 1968. V roce 1995 byla dokončena rozsáhlá modernizace a Madeta Planá se tak stala největším výrobcem tvrdých přírodních a polotvrdých sýrů v České republice. Madeta Planá nad Lužnicí uvedla na trh také nový sýr holandského typu – Madeland, který si rychle dokázal získat oblibu mnoha spotřebitelů. Kromě Madelandu se zde vyrábí přírodní sýry Primator, Jihočeský eidam, Moravský bochník, Tylžský sýr a gouda, jedinečné Jihočeské máslo a Jihočeské pomazánkové máslo. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, tzv. odparkou. V roce 2012 se sem z Prachatic přesunula výroba bílých sýrů jako jsou akawi nebo balkánský sýr. Počátkem roku 2018 byl dokončen přesun výroby ze závodu Řípec do nově vybudovaných prostor v Plané nad Lužnicí, kde mistři sýraři vyrábějí také přírodní sýry Kamadet, Blaťácké zlato, tavené sýry Jihočeské Lipno, Madetka, Primator a pro děti Lipánek, žervé Lipánek, tavené pomazánky.Nesmíme také zapomenout na uzené sýry a specialitu – sýrové dorty.

Madeta Jindřichův Hradec – Romadur, Lipánek a ti další…

Moderní historie mlékárny v Jindřichově Hradci se začala psát v roce 1973, kdy byl zahájen provoz sušárny mléka o kapacitě 180 tisíc litrů mléka za den. Později, v roce 1977, byla do provozu uvedena i mlékárna. Madeta Jindřichův Hradec se specializuje především na výrobu mléčných dezertů Lipánek nebo Lahůdka. Vyrábí se zde také Jihočeské tvarohy, jogurty, zakysané smetany, Jihočeské zákysy, Jihočeské tvarohy s jogurtem a Madeta Fitness syrovátkové nápoje v několika příchutích. Další specialitou tohoto závodu jsou pod mazem zrající sýry romadur,jeho mladší bratr Jihočeský syreček a také Klášterní sýr nebo Monastère. Roku 2012 se do Jindřichova Hradce přesunula výroba Jihočeského cottage.

Madeta Pelhřimov – mléko, smetana i podmáslí

Soukromá mlékárna Josefa Pejcla byla v Pelhřimově postavena v roce 1942. V 80. letech byla provedena rozsáhlá rekonstrukce závodu. V současnosti Madeta Pelhřimov disponuje jednou z nejmodernějších technologií na zpracování trvanlivého mléka. Vyrábí se zde trvanlivé mléko, trvanlivá smetana a ochucená trvanlivá mléka Lipánek. V roce 2010 se sem z Českých Budějovic přesunula výroba Jihočeského lahodného mléka, smetany a podmáslí.

Madeta Český Krumlov – niva a zase niva

Historie tohoto závodu se začala datovat v druhé polovině 40. let, kdy vzniklo Mlékařské družstvo v Českém Krumlově. Madeta Český Krumlov je s roční kapacitou 2000 tun největším producentem plísňového sýra niva v České republice. Kromě klasické Jihočeské nivy je vyráběna i tučnější varianta tohoto sýra Jihočeská Zlatá niva. Vyrábí se zde i prémiové plísňové sýry Niva Premium nebo Caesar Bleu.

Madeta a. s. je součástí koncernu.

Historie a současnost

Více než stoletá tradice

Je nám už přes sto let. Ve skutečnosti však ještě mnohem více. Pokud byste se chtěli dopátrat úplných počátků průmyslového mlékárenství v jižních Čechách, na jejichž tradici navazujeme, došli byste až do roku 1837. Právě tehdy byla na schwarzenberském dvoře poblíž Českých Budějovic založena první sýrárna.

Pravá Madeta se ale zrodila až kolem roku 1902 v Táboře. Tehdy ještě jako MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ. A byla to právě počáteční písmena tohoto názvu, z nichž vznikla nezapomenutelná značka MADETA.

Úspěšně prošla nespočtem dějinných, a tedy i majetkových peripetií, které 20. století střední Evropě nadělilo. Měnila se podle toho, jak se měnil svět kolem ní. Naštěstí převažovaly spíše změny k lepšímu. Dnes je proto silnější než kdy dříve a stále stejně proslulá nejmodernějšími technologiemi a kvalitou výrobků.

Ať už totiž nalistujete kteroukoli stránku historie naší společnosti, téměř vždy to budou dějiny úspěchů, rozšiřování výroby, vývoje nových výrobků a zavádění na svou dobu bez nadsázky revolučních technologií. To už je u nás v Madetě taková tradice…

Historie v letopočtech

1902 založeno MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ,
1906 dokončena výstavba mlékárny v Táboře,
1913 největší zpracovatel mléka v Čechách,
1945 MADETA se stala oficiálním názvem družstva,
1951 znárodnění MADETY,
1960 vznik podniku Jihočeské mlékárny, pod nějž spadá i MADETA,
1992 restruktu­ralizace a koncentrování výroby,
2002 změna názvu společnosti na MADETA, a. s.

Moderní dějiny mlékárny navazují na tradici a kvalitu

Madeta je 4 v 1. Čtyři samostatné závody, které jsou si však velmi blízké. A to nejen značkou, firemní kulturou, kvalitou výrobků a faktem, že se rozvíjejí z ryze českého kapitálu. Jsou si blízké doslova. Sídlí nedaleko od sebe, v malebné krajině jižních Čech. Jsou to Planá nad Lužnicí, Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Pelhřimov. Nejvíce je však spojuje mléko. Za rok ho „vteče“ do provozů téměř 0,4 miliardy litrů. Brány závodů opouští více než 250 druhů výrobků, jež tvoří celkový roční objem 350 milionů kusů. Neuvěřitelné množství? Nikoli. Jsme přece největším zpracovatelem mléka v republice.

Přibližně čtvrtina naší produkce putuje do zahraničí. Do Libanonu, Spojených arabských emirátů, států Evropské unie, Asie, Afriky a Ameriky. I když by se mohlo zdát, že při takovém objemu výroby a využití moderních technologií ztrácejí jednotlivé závody svou identitu, není tomu tak. Každý má své „speciality“ – produkty, které se mohou vyrábět právě a jen tam, a ne jinde. Protože je právě tam – a ne jinde – umějí nejlépe. Důkazem je chuť a zájem vás, spotřebitelů.

Jihočeský eidam v praktickém, znovu uzavíratelném obalu

06. 06. 2017
Představujeme vám Jihočeský eidam v novém, praktickém, znovu uzavíratelném o­balu.