Okaté koláčky
Koláčky, které budou ozdobou nejen haloweenské párty. Ať už jim budete říkat okaté, vajíčkové, nebo kyklopí, chutnat budou jistě každému.
Ingredience
Na čoko-linecké:
70 g hořké bezmléčné vysokoprocentní čokolády
80 g bezml. tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan) nebo přepuštěného ztuhlého másla
50 g moučkového cukru
100 g bzl. mouky (pohanková + z lepivé rýže) + na obalení těsta do formiček
50 g mletých mandlí
špetka soli
15 g lněné mouky spařené v 80 ml horké vody vyšlehané v gel (vychladlé) nebo 1 vejce M
Náplň:
100 g tvarohu + 100 g Tradičního pomazánkového bez laktózy + 100 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy
1 pol. lžíce vanilkového pudink. prášku (15 g)
80 g krupicového cukru
kompotované půlky meruněk, okapané
sekané mandle nebo pistácie – nemusí být
Formičky na koláčky (průměr cca 6 cm) 8 ks
Tip: spojení Jihočeského tvarohu, Tradičního pomazánkového bez laktózy a Jihočeské zakysané smetany bez laktózy spolehlivě nahradí stejné množství Lipánka bez laktózy.
Návod na přípravu
Čokoládu nastrouháme najemno a společně prohnětením s ostatními surovinami vytvoříme kompaktní těsto, které necháme odpočinout hodinu v ledničce v potravinářské folii.
Studené kousky těsta obalujeme v mouce a vmačkáváme do formiček. Vytvarované koláčky uložíme na hodinu do mrazáku (nebo můžeme uskladnit, až budeme potřebovat).
Z mléčných výrobků a cukru si vyšleháme náplň, nakonec zašleháme pudinkový prášek. Dáme odležet.
Koláčky rovnou z mrazáku pečeme na 180°C cca 15 minut. Pak je vyndáme, necháme krátce vychladnout na mřížce a plníme krémem.
Doprostřed vmáčkneme půlku kompotované meruňky a ještě krátce zapečeme při 160°C cca 15 minut. Zdobíme sekanými mandlemi či pistáciemi.
Podáváme vychladlé, odleželé.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Cheesecake ve skleničce s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience (na 4 porce) Na korpus: 140 g máslových sušenek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 lžička skořice Krém: 2 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu broskev 200 g Jihočeského žervé 2 lžíce cukru Na dochucení: 4 broskve 1 lžíce cukru 1 lžíce citronové šťávy
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Chia pudink s Jihočeským tvarohem & jogurtem, maracujou a mátou
Ingredience (na 2 porce) 40 g chia semínek 100 ml trvanlivého Jihočeského mléka 1 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 maracuji 6 jahod snítka máty med špetka soli
Ovocný salát s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience (na 4 porce) 3 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 100 g jahod 100 g malin 100 g borůvek 100 g kiwi 100 g banánu 1 pomeranč 2 lžíce limetkové šťávy javorový sirup nebo med dle chuti máta na ozdobení
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...