cz en de ru

Ingredience:

  • 100 g Jihočeského másla
  • Jihočeské Lipno extra smetanové
  • 50 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,25 l rybího vývaru nebo vody
  • troška Jihočeské smetany
  • sůl
  • celý pórek
  • 150 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 250 g jiker a mlíčí
  • tmavé pečivo

Vývar:

  • hlava a odřezky z kapra
  • mrkev, petržel, celer
  • celý pepř, nové koření, cibule,
  • plátek citronu

Postup:

Nejprve si uvařte vývar z hlavy očištěné o žábry, kostí a odřezků z kapra. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte na mírném ohni 30 minut, pak sceďte. Můžete jej nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.

V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Nastrouhejte do ní muškátový oříšek. Vše zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. S občasným mícháním vařte zvolna 15 minut.

Na drobnější kostičky nakrájejte kořenovou zeleninu a na kolečka pórek. Vše opečte ve velké pánvi na dvou lžících másla. Zeleninu opékejte a míchejte, dokud nezezlátne a nezměkne. Poté ji odstavte z ohně.

Jikry a mlíčí omyjte a očistěte. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila. Ke konci vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Na závěr polévku zjemněte smetanou, přidejte 6 trojúhelníčků taveného sýra Lipno a dochuťte solí.

Připravenou polévku dozdobte poctivými kousky ryby a pár tence nakrájenými kolečky pórku. Přejeme dobrou chuť.