cz en de ru

Strouhaný makový koláč bez lepku, laktózy i vajec

Příprava cca 60 min
Množství: celý koláč

Ingredience na těsto:
- 2ks Jihočeského tradičního pomazánkového laktóza <0,01%
- 1 kelímek od Jihočeského tradičního bezlepkové mouky
- 1 kelímek od Jihočeského tradičního mletých mandlí
- 2 mírně vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- ½ kávové lžičky kypřicího prášku (nedávat v případě použití samokypřicí mouky)
- kůra a šťáva z ½ citronu
- špetka vanilky či 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 1 kávová lžička xantanu pro trvanlivsot (nemusí být)

Ingredience na náplň:
- 150 g mletého máku
- 100 g cukru moučka
- 2 vrchovaté polévkové lžíce švestkových povidel (nebo pikantnější marmelády)
- 0,5 l mandlového mléka (popř. jiné rostlinné nebo bezlaktózové)
- 1 kávová lžička cejlonské skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 2 polévkové lžíce tuzemáku
- 1 pudinkový prášek bez lepku

Postup:
Připravíme si dortovou či koláčovou formu o průměru cca 25 cm, pečicí papír, trochu tuku na vymazání, potravinářskou fólii a struhadlo.
Veškeré suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvoříme z nich hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Pokud chceme koláč péci tentýž den, dáme jej na 1 hodinu do mrazáku.
Mléko svaříme a do horkého vsypeme směs máku, cukru, skořice a pudinkového prášku. Plotýnku stáhneme cca na ½ předchozího výkonu a za stálého míchání dochutíme tuzemákem a povidly. Směs mícháme při středním výkonu cca 1 minutu, dokud není hustá a krémovitá. Pak ji necháme krátce zchladnout. (nesmí úplně ztuhnout)
Formu vyložíme pečicím papírem, který přichytíme pomocí tuku. Na dno rovnoměrně nastrouháme polovinu těsta, zalijeme makovým krémem, na který nastrouháme zbylé těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30–40 minut do zlatavého zbarvení. Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Nejlepší je odleželý druhý den. Skladujeme zabalený v alobalu nebo v plechové dóze.

Tento a další recepty najdete v knihách Radčina kuchařka bez lepku, které si můžete koupit zde https://www.grada.cz/…efaultauthor?…