cz en de ru

Velikonoční mazanec

Příprava: cca 20 minut + kynutí a pečení
Množství: 2 menší bochánky

Suroviny

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200–250 ml vlažného Jihočeského mléka
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g pískového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • nastrouaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
  • špetka muškátového květu
  • 2 žloutky
  • 50 g pokrájených loupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 100 g Jihočeského másla
  • hladká mouka na poprášení těsta
  • vejce na potření
  • hrst lupínků mandlí na ozdobení
  • lžíce rozehřátého Jihočeského másla na potření
  • moučkový cukr na posypání

Recept

  1. Z droždí, cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek, který uložíme na teplé místo vykynout.
  2. Rozinky spaříme horkou vodou, scedíme a v misce je zalijeme rumem.
  3. Do větší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilinový cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a koření.
  4. Do moučné směsi vlijeme vykynutý kvásek, přidáme žloutky, rozinky namočené v rumu, pokrájené mandle a ořechy a nakonec i rozpuštěný vlažný tuk.
  5. Těsto důkladně zpracujeme, nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama. Moukou poprášené těsto přikryjeme utěrkou a necháme nejméně dvě hodiny kynout. Během této doby těsto dvakrát nebo třikrát krátce propracujeme vařečkou.
  6. Vykynuté těsto na vále zpracujeme, utvoříme dva bochánky, přesuneme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15–20 minut kynout.
  7. Zapneme troubu na 200 °C. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a když vajíčko na povrchu zaschne, ostrým nožem nakrojíme bochánek do tvaru kříže (maximálně 2 centimetry).
  8. Bochánky vložíme do předehřáté trouby, asi pět minut pečeme zprudka. Pak zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme, aby se bochánek pořádně propekl.
  9. Ke konci pečení můžeme ještě teplotu o 50 °C snížit. Před dopečením píchneme do středu bochánku špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, můžeme své dílo vyndat z trouby.
  10. Upečený bochánek – mazanec ihned potřeme rozpuštěným máslem, získá díky tomu krásný lesk a bude neodolatelně křehký. Přesuneme ho na drátěnou podložku, aby pára mohla unikat i zespodu a mazanec nezvlhl a necháme ho vychladnout. Než mazanec poneseme na stůl, pocukrujeme ho moučkovým cukrem a můžeme se těšit na zasloužené ovace.