Dýňová polévka
cz en de ru

Dýňová polévka

 
Ingredience:
 
2 lžíce Jihočeského másla
1 střední dýně hokkaido 
dýně hokkaido pro servírování
stroužek česneku 
300 ml Jihočeské smetany ke šlehání 
300-400 ml zeleninového vývaru
špetka chilli na dochucení 
špetka mletého římského kmínu 
sůl a pepř 
Jihočeská zakysaná smetana
 
Dýňě pro servírování
Vydlabeme požadovaný počet dýní a vložíme je do trouby. Pečeme, dokud dýně nezezlátnou. 
 
Polévka: 
Vydlabeme dýni, nakrájíme ji na kostičky, dáme do hrnce a zalijeme vývarem. Necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Jakmile dýně změkne, přidáme koření, rozmačkaný česnek, sůl a vše rozmixujeme dohladka. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a necháme přejít varem. Servírujeme do předem připravené vydlabané dýně. Přidáme lžíci zakysané smetany a posypeme semínky a bylinkami dle chuti.