Letní ovocný cheesecake
cz en de ru

Cheesecake - bez lepku ( a jde i bez laktózy)

Ingredience na těsto:

  • 200g Jihočeského másla (nebo rostlinného tuku pro variantu bez laktózy)
  • 300g hořké čokolády (pro variantu bez laktózy vyberte čokoládu bez mléka)
  • 3 vejce velikosti L
  • 150-200g kokosového cukru
  • 100g mletých mandlí
  • 40g holandského kakaa bez lepku
  • špetka soli
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • dortová forma o průměru 26 cm
  • pečící papír na vyložení

Ingredience na náplň:

  • 2ks Lipánek smetanový (pro variantu bez laktózy Lipánek smetanový laktóza méně než 0,01%)
  • hrst oblíbeného omytého a osušeného letního ovoce
  • 1 vejce velikosti L

Postup:

  • Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na dort potřete místy máslem (rostlinným tukem), aby k formě co nejlépe přilnul pečicí papír.
  • Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky másla (tuku) a vymíchejte v čokoládovou hmotu. Pak ji odstavte a nechte krátce vychladnout.
  • Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl, sodu a promíchejte. V mixéru šlehejte vejce s cukrem cca 8-10 minut, až se cukr rozpustí a vznikne hedvábná pěna.
  • Do pěny přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí. Přisypte mandlovou směs s kakaem a promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do vyložené formy.
  • Lipánky vyšlehejte s vejcem do hladka a kopečky vzniklé směsi přidejte na čokoládové těsto. Poté vezměte špejli nebo druhou stranu lžíce a vytvoříte vír tak, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílý krém. Na výsledné dílo rozprostřete oblíbené ovoce.
  • Pečte ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut. Cheesecake by měl být trochu třaslavý s pevným čokoládovým korpusem. Servírujte vychlazený.

Podobné recepty jako tento najdete v knihách Radčina kuchařka bez lepku, které si můžete koupit https://www.grada.cz/autor/defaultauthor/?authorid=6834.