Makový koláč
cz en de ru

Makový koláč

 
Ingredience na korpus:
 
200 g hladké mouky
120 g Jihočeského másla
2 žloutky
1 lžíce soli
1 lžíce krupicového cukru
2-3 lžíce vody nebo mléka
 
Ingredience na náplň
2-3 ks plnotučného Jihočeského tvarohu (podle velikosti formy)
200 ml polotučného Jihočeského mléka
1 vajíčko
200 g mletého máku

Postup:

Na korpus dejte do mísy zněklé máslo, žloutky, hladkou mouku, sůl, cukr a vytvořte těsto. Přidejte 2-3 lžíce vody nebo mléka a těsto znovu propracujte. Poté ho nechte chvílí odpočinout.

Na náplň v míse smíchejte Jihočeský tvaroh, Jihočeské mléko, vajíčko, mák a cukr.

Předehřejte troubu na 180°C. Formu vymažte máslem a vylijte do ní těsto. Vytvarujte těsto podle formy a nechte péct 15 minut.

Až těsto vychladne, vlijte na něj směs s mákem. Koláč vložte na dalších 15 minut do trouby.

Nakonec ho ozdobte vaším oblíbeným ovocem.

Dobrou chuť přeje Madeta.