Preclíkový cheesecake s jarními bylinkami a chia semínky – bez lepku a laktózy
cz en de ru

Preclíkový cheesecake s jarními bylinkami a chia semínky – bez lepku a laktózy

 

 

 

 

 

Ingredience:

Na slaný korpus:

  • 150 g bezlepkových preclíčků (např. Schär)
  • 1 pol. lžíce chia semínek
  • 80 g tuku Alsan (pokud netrpíte laktózovou intolerancí, použijte Jihočeské máslo)

Na tělo:

  • 2 x 250 g Jihočeského bezlaktózového tvarohu Madeta
  • 150 g Jihočeské bezlaktózové zakysané smetany Madeta
  • 3 vejce
  • 80 g strouhaného Tylžského sýru od Madety (přirozeně nízký obsah laktózy viz. https://www.madeta.cz/vyrobky-bez-laktozy.html)
  • Po hrsti posekané řeřichy, medvědího česneku, pažitky, odrhnutých pár snítek tymiánu
  • Sůl, bílý pepř a na špičku nože postrouhaného muškátového oříšku

Dortová forma otvíratelná průměr cca 15 cm, pečící papír do formy a do trouby

Postup:

Preclíky rozdrťte v mixéru, přesypte do misky, přidejte chia semínka a tuk. Vytvořte drobenkové těsto, které rovnoměrně napěchujete do formy vyložené pečícím papírem a dejte do mrazáku ztuhnout.

Tvaroh vyšlehejte do krému, přidejte zakysanou smetanu, nastrouhaný Tylžský sýr a vajíčka. Do vzniklého krému přidejte nasekané bylinky. Krém vrstvěte do formy na preclíkový základ. S formou opatrně několikrát klepněte a dejte péct do trouby na pečící papír. Pečte 30 minut na 175°C, pak snižte na 150°C a dopékejte ještě cca 30 – 45 minut.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce, objeďte po obvodu nožem a uvolněte cheesecake z formy.

Podávejte vlažné či studené jako slaný koláč např. se zeleninovým salátem (polníček+ředkvičky).

 

Více receptů od autorky Radky Vrzalové najdete zdenebo v jejích kuchařkách.