Švestkový peřinkový koláč bez lepku a laktózy
cz en de ru

Švestkový peřinkový koláč bez lepku a laktózy

 

 

Ingredience:

Linecké mandlové těsto:

  • 100 g mleté mandlové mouky
  • 250 g čirokové hladké mouky nebo jiné nekypřené vhodné pro sušenky či linecké
  • 100 g cukru moučka
  • 125 g rostlinného tuku pro intolerantní laktózy, jinak 125 g Jihočeského másla
  • 1 káv. lžička cejlonské skořice
  • 1 vejce

Náplň:

  • 3-4 lžíce povidel
  • cca 500 g středních švestek bez pecek na poloviny
  • 2 sáčky cukru s pravou vanilkou
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 3 prošlehaná vejce
  • 1 x Jihočeská zakysaná smetana bez laktózy
  • 1 x Jihočeské tradiční pomazánkové bez laktózy
  • 1 x Jihočeský polotučný tvaroh bez laktózy

Drobenka:

  • 80 g mandlové mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g strouhanky bez lepku
  • 50 g rostlinného tuku v případě intolerance laktózy, jinak 125 g Jihočeského másla

Postup:

-          Smíchejte sypké části, přistrouhejte studený tuk a přidejte vejce. Pomocí rukou vytvořte hladké těsto, které zabalíte do potravinářské folie a necháte hodinu odpočinout v lednici.

-          Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte Jihočeské bezlaktózové produkty s vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidejte prošlehaná vejce, pudinkový prášek a vše vyšlehejte v hladký krém.

-          Dále si připravte drobenku. Prsty promněte tuk s ostatními surovinami a vytvořte drobenku.

-          Formu vyložte pečicím papírem. Namačkejte nebo vyválejte těsto na dno formy s lehce zvednutými okraji. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 10-12 minut péct při 180 stupních. Po přepečení nechte vychladnout.

-          Předpečené těsto potřete povidly, poklaďte kousky švestek a posypte zbývajícím vanilkovým cukrem. Rovnoměrně navrstvěte krém a povrch dozdobte kousky drobenky.

-          Pečte na nižší teplotu cca 160 stupňů asi 50 minut a pak nechte ještě zhruba 20 minut dojít v troubě. Dokud není drobenka krásně zlatavá.

 

Tento a další recepty najdete na webu bezlepkovamatka.cz, jejichž autorem je Radka Vrzalová.