Sýrové tyčinky z pomazánkového másla
cz en de ru

Sýrové tyčinky z pomazánkového másla

Ingredience:

  • 1 balení Tradiční pomazánkové laktóza <0,01 %
  • 1 kelímek bezlepkové mouky (množství odměřte do umytého kelímku od pomazánkového másla)
  • 100g nastrouhaného sýra s přirozeně nízkým obsahem laktózy, například sýr Gouda (50g poneche na posypání)
  • 1/2 kávové lžičky sladké papriky nebo pikantnější papriky uzené
  • 1 kávová lžička soli
  • teplá voda s 1/4 lžičky sody na potření + hrubá sůl na posypání (nemusí být)

Tip: Pokud použijete mouku Jizerku, Schar apod., tyčinky budou vláčnější. Pokud použijete samokypřící Doves Farm (modrá), bude těsto trochu drobivější a krekry budou po upečení krásně křupat a druhý den budou tužší.
Pečivo lze uchovat v plechové dóze až tři dny.

Postup:

- Tradiční pomazánkové od Madety, mouku, nastrouhaný sýr Gouda, papriku a sůl vymíchejte v hladké těsto a nechte alespoň  jednu hodinu odpočinout v igelitovém sáčku v ledničce. Nejlepší je zadělat těsto ráno a péct a odpoledne.
- Po odpočinutí předehřejte troubu na 180 °C, těsto rozvalte na placku o výšce cca 0,5 cm. Rádýlkem nebo nožem vykrajujte tyčinky či trojúhelníčky a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Krekry potřete sodovou vodou a posypte strouhaným sýrem a hrubou solí. Pečte do zlatova.

Podobné recepty jako tento najdete v knize Radčina kuchařka bez lepku, kteoru si můžete na https://www.grada.cz/autor/defaultauthor/?authorid=6834.