Tzatziki s Jihočeským cottagem
cz en de ru

Tzatziki s Jihočeským cottagem

 

 

 

Ingredience na tzatziki:

  • 1 Jihočeský cottage
  • 1 okurka
  • 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

 

Ingredience na steak se salátem:

  • hovězí maso na steak – např. flank steak
  • 100 g hrachových lusků
  • lístky šťovíku
  • olej

 

Postup:

1.      Nejdříve je potřeba okurku zbavit vody. Proto ji nastrouhejte najemno, dejte do síta a zasypte solí. Nechte ji vypotit a poté z ní vymačkejte vodu.

2.      Nastrouhanou okurku smíchejte s prolisovaným česnekem, najemno nasekaným koprem a Jihočeským cottagem. Ochuťte šťávou z citronu a pepřem. Pokud je třeba, tzatziki dosolte, a dejte vychladit do lednice.

3.      Maso (pokojové teploty) očistěte od blan a naporcujte ho na cca 2 cm široké plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete. Pak steaky prudce opečte na pánvi. Stačí 2 minuty z každé strany – jen do chvíle, než maso na povrchu zhnědne. Poté plátky přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C a dopečte je do fáze, jak máte steak rádi – rare, medium nebo well done. Po vyndání z trouby nechte maso 5 minut odpočinout.

4.      Na talíř si připravte omyté lístky šťovíku a vyloupaný hrášek. Ozdobte tzatziki. Přidejte „odpočinutý“ steak a podávejte.