Burger s Romadurem
Vynikající šťavnatý hamburger v domácí housce doplněný Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou, který osloví zvláště milovníky výrazných chutí.
Ingredience
Bulka 2 ks
- 100 g hladké mouky
- 30 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- cukr
- 20 g droždí
- sůl
Maso 2 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
Brusinkové chutney
- 1 jablko
- 1 dcl vody
- cukr
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- nové koření
- hřebíček
- 2 polévkové lžíce brusinek
- červený vinný ocet
- skořice
Karamelizovaná cibulka
- máslo
- červená cibule
- cukr
Další
- salát Little Gem
- Romadur
- baby špenát
- slanina
- olej
Návod na přípravu
Maso na steak osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
Poté si připravíme těsto na bulky.
Do velké mísy prosejeme mouku a uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat a prohněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně, a to zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku a brusinkové chutney. Nakrájíme cibuli na jemné proužky či kolečka a osmahneme na másle. Ve chvíli, kdy je cibulka měkká a lehce zezlátlá, ji zaprášíme cukrem, který necháme rozpustit.
Na brusinkové chutney oloupeme jablko a nakrájíme na kostičky. Na střední pánvi přivedeme k varu vodu s cukrem, stáhneme teplotu, přidáme jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjmeme nové koření a hřebíček.
Nyní z odleželého těsta uhněteme bulky, které necháme po naskládání na máslem vymazaný plech ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pečeme při 220 °C 10 – 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečeme plátky slaniny dokřupava.
Vychladlou bulku podélně prořízneme a jednotlivé ingredience vrstvíme ještě teplé, aby se Romadur krásně roztekl. Vrstvy děláme následujícím způsobem: spodní část bulky, salát Little Gem, brusinkové chutney, hovězí maso, Romadur, opraný baby špenát, opražená slanina, karamelizovaná cibulka a horní část bulky.
Podobné recepty
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
Obalovaný sýr Lipánek se šunkou a vařeným bramborem
Ingredience (2 porce) 200 g sýru Lipánek 48% 100 g šunky dle výběru 400 g brambor olej tatarská omáčka nebo majonéza pažitka Jihočeské máslo Trojobal: hladká mouka čerstvé Jihočeské mléko 1 vejce sůl strouhanka
Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem
Ingredience (2 porce) 1 balení paprik Padrón 3 balení Jihočeského žervé 100 g choriza 1 plechovka cizrny špetka římského kmínu šťáva z jednoho citronu ½ stroužku česneku 100 ml olivového oleje + na pečení hrst pažitky 1 lžička sušeného česneku špetka růžového pepře sůl
Obalovaný Jihočeský syreček se slaninou a pečeným bramborem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského syrečku 100 g slaniny 300 g brambor olej tatarka/majonéza Trojobal: mouka čerstvé Jihočeské mléko sůl 1 vejce strouhanka
Sezónní salát s bílým Jihočeským jogurtem Nature, tahini, krutony a křupavou slaninou
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského bílého jogurtu Nature 8 cherry rajčat 8 ks zeleného či bílého chřestu 6 ředkviček 2 little gem saláty 1 ks červené čekanky 5 plátků toastového chleba 5 plátků slaniny 1 stroužek česneku hrst koriandru lžíce tahini šťáva z jedné limetky sůl pepř 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce vody
Domácí čerstvý sýr
Ingredience (4 porce) 1 Jihočeská smetana 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 Jihočeský Nature bílý jogurt špetka soli
Sýrový quiche s taveným sýrem Lipánek, pórkem a žampiony
Ingredience Těsto: 260 g hladké mouky 130 g Jihočeského másla 60 g studené vody špetka soli Náplň: 1 Lipánek tavený sýr 1 Jihočeská smetana 5 vajec 250 g žampionů 1 menší pórek 2 lžíce másla sůl, pepř Na dokončení: červená cibule 3 žampiony 50 g plátkového sýru Lipánek gouda
Kuřecí roládky s Tylžským sýrem
Ingredience (4 porce) 2× Tylžský sýr 2 kuřecí prsa 100 g šunky 1 Jihočeská zakysaná smetana hrst čerstvých bylin 1 stroužek česneku sůl, pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...