Šťavnatá vánoční štola bez lepku
Tahle verze inspirována tou Josefovou je do formy a šťavnatá a skvělá je s válečkem marcipánu i bez...
Ingredience
- 250 g posekaného sušeného ovoce - meruňky, brusinky (klikva), rozinky
- 3 pol. lžíce Tuzemáku nebo ovocného likéru
- 180 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy +250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
- 1 celé vejce (cca 55 g)
- 50 g sekaných loupaných mandlí
- 70 g oleje, rozpuštěného tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan) nebo bezlakt. másla
- kůra a šťáva z jednoho většího citrónu + 2 lžíce pomerančové šťávy
- 220 g chlebové směsi (Radka Vrzalová doporučuje Schar mix bread)
- 80 g cukru krupice + 1 vanilkový (8 g)
- 14 g kypřícího prášku (Radka Vrzalová doporučuje Labeta) + 2 g soli
- koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na netu) nebo 1/2 lžičky skořice+1/4 hřebíčku+ špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku
- Na vymazání formy kousek bezml. tuku, na potření 50 g rozpuštěného Alsanu nebo bezlkt. másla (v případě, že nejste intolerantní můžete použít Jihočeské máslo), na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou
Návod na přípravu
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. V misce smícháme posekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou, necháme hodinu stát, pak přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk. V druhé misce smícháme směs, vanilk. cukr, sůl, koření a kypřidlo.
K tekutinám opatrně přimícháme silik. stěrkou sypkou směs a naplníme vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže než se těsto zpevní pečením).
Těsto pečeme pomalinku na 160°C cca 50 - 60 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.
Podobné recepty
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Cheesecake ve skleničce s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience (na 4 porce) Na korpus: 140 g máslových sušenek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 lžička skořice Krém: 2 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu broskev 200 g Jihočeského žervé 2 lžíce cukru Na dochucení: 4 broskve 1 lžíce cukru 1 lžíce citronové šťávy
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Chia pudink s Jihočeským tvarohem & jogurtem, maracujou a mátou
Ingredience (na 2 porce) 40 g chia semínek 100 ml trvanlivého Jihočeského mléka 1 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 maracuji 6 jahod snítka máty med špetka soli
Ovocný salát s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience (na 4 porce) 3 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 100 g jahod 100 g malin 100 g borůvek 100 g kiwi 100 g banánu 1 pomeranč 2 lžíce limetkové šťávy javorový sirup nebo med dle chuti máta na ozdobení
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...