Sýrové sušenky s Jihočeským Lipnem
Tyto sýrové sušenky jednoduše musíte ochutnat. Jihočeské Lipno jim dává jemnou smetanovou chuť.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Sůl
- 150 g taveného sýra Lipno extra smetanové
- 100 g povoleného másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- Sezamové semínko a sůl na posypání
Návod na přípravu
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Ve druhé míse vyšleháme do hladké hmoty tavený sýr, máslo, vejce a vodu. Sypkou směs smícháme s tekutou a vytvoříme těsto, které dáme na půl hodiny vychladit do lednice.
Z těsta vyválíme asi 5 mm tenkou placku, kterou smotáme do válečku. Ten nakrájíme na centimetr široké pruhy a vzniklou spirálou otočenou nahoru dáme na plech s pečícím papírem. Spirálky můžeme trochu povolit, aby byly vidět i po upečení. Sušenky můžeme potřít vodou a posypat solí a sezamovým semínkem. Pečeme do zlatova asi 25 minut na 180 stupňů.
Autorem a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty
Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem
Ingredience (2 porce) 1 balení paprik Padrón 3 balení Jihočeského žervé 100 g choriza 1 plechovka cizrny špetka římského kmínu šťáva z jednoho citronu ½ stroužku česneku 100 ml olivového oleje + na pečení hrst pažitky 1 lžička sušeného česneku špetka růžového pepře sůl
Dip z červené řepy s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chcete si připravit něco zdravého, bez masa, co by vás zároveň zasytilo a dodalo dostatek bílkovin? Tento dip si zamilujete nejen na svačinu.
Snídaňové tartaletky se sýrem Lipánek, vejcem, slaninou a zeleninou
Ingredience 5 listů filo těsta (lze nahradit listovým těstem) 1 balení sýru Lipánek ½ zelené papriky ½ žluté papriky 6–8 cherry rajčat 4 plátky slaniny 5 vajec hrst pažitky sůl pepř 1 lžíce olivového oleje
Zapečené sýrové batáty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (4 porce) 4 menší batáty 70 g Jihočeské Lipno extra smetanové 50 g slaniny 70 g sušených rajčat 2 stroužky česneku 50 g špenátu 50 ml Jihočeské smetany ½ lžičky uzené papriky sůl, pepř
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Těstovinový salát s kuřecím masem, koprem a dresingem z Jihočeského tvarohu & jogurtu
Ingredience (na 2 porce) 1 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 200 g kuřecích prsou 100 g uvařených těstovin snítka kopru olivový olej lžička hrubozrnné hořčice lžička medu citron granátové jablko sůl pepř
Vánoční obložené chlebíčky s bramborovým salátem a pomazánkovým máslem
Okouzlete nejen v čase Vánoc. Tyhle chlebíčky budou vaším majstrštykem.
Bramborový salát s Jihočeskou nivou Premium
Nejen na Vánoce si jistě rádi vychutnáte bramborový salát. Milovníkům nivy přinášíme tento nevšední recept.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...