MADETA - The Genuine Taste of Milk
![animovaná myška](/images/postavicky/7.gif)
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...
WHY US?
We are one of just a few producers on the market who pride ourselves in not using any artificial preservatives and in using only natural colours and flavourings.
MORE INFORMATION...
MADETANEWS (CZ)
![Jak nechat rychle změknout máslo?](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__jak-nechat-rychle-zmeknout-maslo.png?v=1717756838)
Jak nechat rychle změknout máslo?
Pustili jste se do pečení, ale zapomněli jste si nechat povolit máslo? Sepsali jsme pro vás pár tipů, díky kterým máslo během chvíle povolí.
![Madeta slaví 120 let!](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__madeta-slavi-120-let.png?v=1693230693)
Madeta slaví 120 let!
Společně s oslavou 120. výročí jsme si pro Vás připravili velkou spotřebitelskou soutěž. Co lze v naší soutěži vyhrát vidíte níže. Klikněte na "chci se zapojit do soutěže" a dozvíte se více. Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný Hotel Nový, dnes Grand, je jedním z nejstarších v Táboře. Navštívila jej řada významných osobností, roku 1932 třeba starosta Chicaga Antonín Čermák. O třicet let dříve se tu scházeli Alfons Šťastný z Padařova, propagátor agrárního hnutí, a baron JUDr. Ervín Nádherný, velkostatkář z Chotovin, aby založili jedno z nejstarších družstev zpracovávajících mléko: Mlékařské družstvo táborské, předchůdce dnešní Madety. Do rejstříku bylo zapsáno 4. června 1902. Mělo 136 zakládajících členů a o čtyři roky později otevřelo v Táboře průmyslovou mlékárnu s pouhými dvanácti zaměstnanci. Její otevření 19. června 1906 bylo velkou událostí, které se zúčastnily významné osobnosti, například c. k. inspektor Čeněk Charousek z ministerstva orby ve Vídni. V projevu pronesl i tuto památnou větu: „Doděláte se úspěchu, nebude-li mléko falšováno – budete-li dojit dobře krávy a ne mlékárnu.“ Mlékárna záhy patřila mezi tři největší v zemi. Brzy otevřela dvě prodejny v Táboře, kde kromě mléka, smetany a másla nabízela i měkké smetanové sýry nebo dodnes známý Tylžský sýr, eidam či Romadur. Zásobovala prodejny v Českých Budějovicích, školy nebo pražské nemocnice, a zřídila i první mléčnou jídelnu v Čechách. Roku 1902 tady pobýval jistý francouzský sýrař, který tu pomáhal zavést výrobu camembertu. Ten byl za první světové války tak populární, že byl i součástí potravinových přídělů pro vojáky. Vedení Mlékařského družstva táborského dbalo nejen na kvalitu výrobků, ale reflektovalo i technický pokrok. V letech 1909 až 1910 zavedlo telefon a nahradilo petrolejové lampy elektrickým osvětlením. Konve s mlékem od sedláků přijížděly do Tábora dlouhé roky po železnici, odtud pak náklad 300 až 400 konví do mlékárny převážel pár koní. Až roku 1934 pořídila firma první nákladní vůz značky Chevrolet. Madeta v odboji Složité období nastalo pro mlékárnu za první světové války. Většina mužů musela odejít bojovat na frontu, sedláci byli kvůli nedostatku krmiva nuceni vybíjet dobytek, takže dodávky mléka poklesly. V roce 1918 byla situace natolik kritická, že hrozilo uzavření. Objem denního příjmu mléka byl jen 200 litrů – před válkou dva miliony. Vše zachránil baron Nádherný, jenž u Občanské záložny navýšil úvěr. Když už to časem vypadalo, že vše pojede v kolejích předválečných úspěchů, přišla velká hospodářská krize. A pak druhá světová válka. Zavedení povinných dodávek, zákaz výroby tučných sýrů… Válce navzdory byly vybudovány nové provozovny, z nichž se každá měla soustředit na jeden druh sýra. Týn nad Vltavou na Blaťák, Milevsko na měkké sýry, Pacov na tvrdé a Sedlec na camembert. A mlékárna v Řípci na Blaťácké zlato, v té době nejrozšířenější sýr v družstvu. Ač riskovali, i lidé v Madetě se zapojili do odboje. Na půdě táborského závodu rozmnožovali na cyklostylu protifašistické letáky a na falešném kontu shromažďovali finance, za něž pořizovali balíčky pro lidi ve vězení, koncentrácích a jejich rodiny. Mlékárna také přijímala do zaměstnání vojenské gážisty nebo studenty ze smíšených židovských rodin. Nenajdete ve světě... Už během okupace se vedení družstva připravovalo na poválečný rozvoj. Nechalo natočit krátký film Madeta buduje a pořídilo propagační materiál na nové produkty. V něm se už objevil název a značka družstva Madeta, který vznikl zkrácením názvu Mlékařské družstvo táborské a pro nějž se už dříve v neoficiálních materiálech používala zkratka MDT. Autorem značky byl Jiří Solar, spoluzakladatel Reklamního klubu československého (Reklubu), stejně jako mnoha dalších reklamních sloganů, jako dodnes používaného Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě, anebo V každém věku holduj mléku. V roce 1951 byla firma znárodněna, na kvalitu výrobků – zejména másla a sýrů – ale politická konstelace vliv neměla. Po téměř 50 letech, v polovině roku 2000, se pak z Jihočeských mlékáren znovu stala Madeta. Firma s 1 500 zaměstnanci a více než 250 druhy výrobků. O tom před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný v hotelu Nový nejspíš ani nesnili… Slavte a soutěžte s námi Budeme rádi, když s námi toto velké jubileum také oslavíte. Jak? Dobře si zapamatujte logo s kravičkou níže a nebojte se na něj kliknout, o celém projektu se tak dozvíte více. Vyhrát můžete i 120 000 Kč!
![Výzva s Tvarohem & jogurtem! 60 dní aktivně a zdravě](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__vyzva-s-tvarohem-jogurtem-60-dni-aktivne-a-zdrave.jpg?v=1642577681)
Výzva s Tvarohem & jogurtem! 60 dní aktivně a zdravě
Chcete shodit pár kilo, konečně uběhnout maraton nebo mít prostě jen radost z pohybu a sdílet ji s ostatními? Představujeme Vám program 60 dní aktivně a zdravě, ve kterém jsme partnerem.
![Jihočeské žervé, plná chuť smetany z jižních Čech](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__jihoceske-zerve-plna-chut-smetany-z-jiznich-cech.jpg?v=1693230709)
Jihočeské žervé, plná chuť smetany z jižních Čech
Objevte kousek jižních Čech v chuti čerstvého smetanového sýra.
![Ušlechtilá plíseň na povrchu sýra = ještě lepší chuťový zážitek.](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__uslechtila-plisen-na-povrchu-syra-jeste-lepsi-chutovy-zazitek.jpg?v=1640159417)
Ušlechtilá plíseň na povrchu sýra = ještě lepší chuťový zážitek.
Nyní si můžete koupit nivu, která bude mít ušlechtilou plíseň Penicillium roqueforti nejen uvnitř, ale i na povrchu sýra!
![Vyhrajte chytré hodinky FitBit](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__vyhrajte-chytre-hodinky-fitbit.jpg?v=1641195846)
Vyhrajte chytré hodinky FitBit
Zapojte se s námi do další soutěže. Tentokrát hrajeme o chytré hodinky!
![Jihočeské Vánoce](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__jihoceske-vanoce.jpg?v=1693230732)
Jihočeské Vánoce
Tradice a zvyky se mění s dobou, ale některé dodržujeme i dlouhá léta po jejich vzniku.
![Mistr sýrař pokračuje!](/media/thumbs/news/thumb_300x300_cr__mistr-syrar-pokracuje.jpg?v=1693230748)
Mistr sýrař pokračuje!
Úspěšná videosérie ze sociálních sítí má své pokračování. Tentokrát jsme se podívali na vše opravdu do detailů.
![madetovinky](/images/nl_bg2.jpg)
LATEST RECIPES (CZ)
![Gnocchi se sušenými rajčaty a Zlatou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__gnocchi-se-susenymi-rajcaty-a-zlatou-nivou.jpg?v=1696841886)
Gnocchi se sušenými rajčaty a Zlatou nivou
Věděli jste, že se gnocchi čtou "ňoky" nikoli "gnoči"? Je to častý omyl, který však na chuti jídlu neubírá, takže věříme, že si ho patřičně vychutnáte.
![Salát s červenou řepou, špenátem, Jihočeskou nivou a piniovými oříšky](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__salat-s-cervenou-repou-spenatem-jihoceskou-nivou-a-piniovymi-orisky.jpg?v=1696846750)
Salát s červenou řepou, špenátem, Jihočeskou nivou a piniovými oříšky
Odlehčete své Vánoce a užijte si kombinaci chutí, které vás pohltí. Salátu dodá Jihočeská niva ten správný šmrnc.
![Hovězí hamburger s Jihočeskou nivou a cibulovým chutney](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__hovezi-hamburger-s-jihoceskou-nivou-a-cibulovym-chutney.png?v=1696847137)
Hovězí hamburger s Jihočeskou nivou a cibulovým chutney
Zkuste burgery s nivou, budou pak mít ten správný říz.
![Jalapeňo plněné Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jalapeno-plnene-jihoceskou-nivou.jpg?v=1696847412)
Jalapeňo plněné Jihočeskou nivou
Recept, který je hotový za 15 minut a ohromí každého strávníka. Navíc může sloužit jako hlavní chod i předkrm.
![Zeleninový salát s Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__zeleninovy-salat-s-jihoceskou-nivou.jpg?v=1696847387)
Zeleninový salát s Jihočeskou nivou
Smažený sýr zná asi každý, ale co takhle salát se smaženým sýrem, a ne jen tak ledajakým!
![Salát s grilovanou hruškou a Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__salat-s-grilovanou-hruskou-a-jihoceskou-nivou.jpg?v=1696847591)
Salát s grilovanou hruškou a Jihočeskou nivou
Spojení sladké hrušky a slané, lehce pikantní nivy vás očaruje.
![Gnocchi s Jihočeskou nivou a slaninou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__gnocchi-s-jihoceskou-nivou-a-slaninou.jpg?v=1696848482)
Gnocchi s Jihočeskou nivou a slaninou
Po vzoru našeho cottage. Ať už jim říkáte jakkoli, hlavní je, že vám chutnají. Vyzkoušejte je i s naší Jihočeskou nivou.
![Pikantní tagliatelle s Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__pikantni-tagliatelle-s-jihoceskou-nivou.jpg?v=1696848573)
Pikantní tagliatelle s Jihočeskou nivou
Spojení těstovin a plísňového sýra zná asi každý jeho milovník. Neváhejte ochutnat i náš recept.
![Zapečené hrušky s Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__zapecene-hrusky-s-jihoceskou-nivou.jpg?v=1696848619)
Zapečené hrušky s Jihočeskou nivou
Máte rádi sladko slané kombinace? Pak je tento recept právě pro vás.
TRADITION SINCE 1902
MADETA a. s. is a Czech company formed by four separate factories, all placed in the beautiful landscape of the South Bohemian region.
The fundamental principle of MADETA is to produce dairy products as true to the original recipes that is has been using for more than 100 years. We are one of just a few producers on the market who pride ourselves in not using any artificial preservatives or emulsifiers and in using only natural colours and flavourings.
The quality and taste of our products is based on using premium-quality milk coming from Czech cows. We process more than 0.4 billion litres of milk every year. After processing, the milk comes back to our customers in more than 200 different products in various flavours, packages and sizes.
MADETA‘s dairy products also attract customers from abroad – we proudly export to more than 15 countries in Europe, North and South America, the Middle East, Asia and Africa. All our factories are IFS certified and hold the CZ mark allowing us to trade our products across the EU.