Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience
Na těsto:
- 1 tvarohový Lipánek
- 500 g hladké mouky
- 115 g cukru krupice
- 2 špetky soli
- 16 g čerstvého droždí
- 160 g čerstvého Jihočeského mléka
- 3 žloutky
- kůra z 1 citronu
- 30 g rumu
- 15 g vanilkové pasty nebo extraktu
- 115 g změklého Jihočeského másla
- 100 g rozinek v rumu
Na ozdobu:
- 1 tvarohový Lipánek
- 1 vejce na potření
- 50 g plátků mandlí
- hrušky na ozdobu
Instructions for preparation
Na těsto smícháme všechny ingredience kromě Jihočeského másla a rozinek. Hněteme v robotu na minimální rychlost cca 3 minuty a na vyšší rychlost dalších 7–8 minut. Poté přidáme změklé Jihočeské máslo a hněteme, dokud se těsto úplně nespojí a není zcela hladké. Nakonec přidáme rozinky.
Těsto vyndáme z mísy, párkrát ho přeložíme a necháme odpočívat cca 30 minut. Poté těsto položíme na stůl, jemně ho stlačíme, aby se uvolnil vzduch, protáhneme do stran a rozdělíme na 9 kusů (každý přibližně 120 g). Z rozdělených kusů vyválíme válečky a necháme odpočívat dalších 30 minut. Zamotáme cop ze čtyř válečků a potřeme ho vejcem. Dlaní vytvoříme uprostřed důlek a přidáme další cop spletený ze 3 pruhů. Potřeme vejcem a přiložíme copánek vytvořený ze 2 dílů a znovu potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a do těsta zapíchneme 3–5 špejlí, aby vánočka držela. Pokropíme trochou vody, aby těsto nevyschlo, a vánočku přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2,5 až 3 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 4 minuty. Po 4 minutách přikryjeme celou vánočku alobalem, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 30 minutách sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut. Otočíme plech a pečeme posledních 5 minut, aby na povrchu vznikla zlatavá barva. Vánočku necháme vychladnout na plechu. Hotovou ji ozdobíme tvarohovým Lipánkem a nakrájenou hruškou.
Podobné recepty

Quinoa s Lahůdkou, kokosovým mlékem a ovocem
Ingredience (na 2 porce) 80 g quinoy 240 ml kokosového mléka 180 g Lahůdky jihočeské med 1 lžička vanilkového cukru ovoce dle chuti máta na ozdobení

Nepečený čokoládový cheesecake s Jihočeským žervé
Tímto dortem uděláte radost nejen při narozeninách. Skvěle se hodí i na zahradní párty nebo velikonoční pohoštění. Díky Jihočeskému žervé je lehký a krásně krémový.

Topinky se žampiony, červenou cibulí, petrželkou a sýrem Sýrařův výběr
Zvolte jedinečný sýr na topinky, ten od Madety.

Plněná velikonoční vejce s Jihočeským žervé
Velikoční vajíčka lze připravit na mnoho způsobů. Tato naše od Madety jsou ale příliš dobrá, aby čekala na koledníky, pusťte se do nich sami.

Sýrová roláda se šunkou, paprikami a sýrem Lipno
Potěší nejen návštěvu, ale i rodinu při nedělní snídani. Vhodná je i jako pohoštění na svatbu či jinou slavnostní událost. Díky kvalitním sýrům od Madety bude dokonalá.

Koláč z listového těsta s kiwi, kaki a Tvarohovým Lipánkem
Máte pocit, že už jste listové těsto vyzkoušeli na sto způsobů? Pak bude tenhle s Lipánkem 101, jistě si na něm pochutnáte.

Koláč na plech s pudinkem a Tradičním Lipánkem
No nevypadá tento koláč báječně? Spojení pudingu a Lipánka je geniální! Rychle si vezměte, jinak na vás nezbyde.

Zapečené tortilly s ovocem a sladkou pomazánkou od Lipánka
Tortilly s kuřecím masem či palačinky s ovocem zná snad každý, co to ale zkombinovat? Vyzkoušejte sladkou tortillu s ovocem a sladkou pomazánkou od Lipánka.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...