Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience
Na těsto:
- 1 tvarohový Lipánek
- 500 g hladké mouky
- 115 g cukru krupice
- 2 špetky soli
- 16 g čerstvého droždí
- 160 g čerstvého Jihočeského mléka
- 3 žloutky
- kůra z 1 citronu
- 30 g rumu
- 15 g vanilkové pasty nebo extraktu
- 115 g změklého Jihočeského másla
- 100 g rozinek v rumu
Na ozdobu:
- 1 tvarohový Lipánek
- 1 vejce na potření
- 50 g plátků mandlí
- hrušky na ozdobu
Návod na přípravu
Na těsto smícháme všechny ingredience kromě Jihočeského másla a rozinek. Hněteme v robotu na minimální rychlost cca 3 minuty a na vyšší rychlost dalších 7–8 minut. Poté přidáme změklé Jihočeské máslo a hněteme, dokud se těsto úplně nespojí a není zcela hladké. Nakonec přidáme rozinky.
Těsto vyndáme z mísy, párkrát ho přeložíme a necháme odpočívat cca 30 minut. Poté těsto položíme na stůl, jemně ho stlačíme, aby se uvolnil vzduch, protáhneme do stran a rozdělíme na 9 kusů (každý přibližně 120 g). Z rozdělených kusů vyválíme válečky a necháme odpočívat dalších 30 minut. Zamotáme cop ze čtyř válečků a potřeme ho vejcem. Dlaní vytvoříme uprostřed důlek a přidáme další cop spletený ze 3 pruhů. Potřeme vejcem a přiložíme copánek vytvořený ze 2 dílů a znovu potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a do těsta zapíchneme 3–5 špejlí, aby vánočka držela. Pokropíme trochou vody, aby těsto nevyschlo, a vánočku přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2,5 až 3 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 4 minuty. Po 4 minutách přikryjeme celou vánočku alobalem, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 30 minutách sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut. Otočíme plech a pečeme posledních 5 minut, aby na povrchu vznikla zlatavá barva. Vánočku necháme vychladnout na plechu. Hotovou ji ozdobíme tvarohovým Lipánkem a nakrájenou hruškou.
Podobné recepty
Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce) 2 ks Lipánka vanilkového 140 g Jihočeské smetany 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti) piškoty 2 jablka ½lžičky skořice Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády 50 ml Jihočeské smetany Na karamelizované ořechy: 50 g cukru krupice 1 lžíce Jihočeského másla 100 g ořechů
Tortilla s Jihočeským syrečkem
Ingredience 2 vajíčka 1 lžíce másla 1 tortilla pár listů baby špenátu 30 g šunky 4 olivy 3 cherry rajčátka ½ Jihočeského syrečku
Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta
Syrečková pomazánka
Nechte váš domov provonět syrečkovou pomazánkou. Někteří možná odejdou, ale o to více zbyde na vás :-).
Mini cheesecake s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (4 porce) 120 g sušenek (Lotus, BeBe apod.) bílek ze 2 vajíček 180 g tvarohového Lipánka 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 2 lžíce medu 2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce kukuřičného škrobu ½ tabulky bílé čokolády na ozdobu ovoce a máta na ozdobu
Cuketovo‑mrkvový koláč s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience 1 hrnek nastrouhané cukety 2 hrnky nastrouhané mrkve 1 nastrouhané jablko 2 vejce ½ hrnku medu ½ hrnku kokosového oleje šťáva z 1 pomeranče ¾ hrnku Jihočeského tvarohu & jogurtu + na ozdobu 2 a ½ hrnku mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 špetky mleté skořice 2 špetky muškátového oříšku 3 lžíce strouhaného kokosu ovoce a máta na ozdobu
Snídaňový bowl s Jihočeským odtučněným tvarohem
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského odtučněného tvarohu špetka sušeného česneku hrst nakrájené pažitky hrst nakrájeného kopru 1 lžička citronové šťávy ½ papriky 100 g uzeného lososa 2 vejce hrst jarní cibulky 4 ředkvičky špetka sezamu 1 avokádo sůl pepř
Vánoční slané sušenky s Jihočeskou nivou 60 %, vlašskými ořechy a bylinkami
Ingredience 150 g Jihočeského másla 110 g Jihočeské nivy 60 % 2 vejce + 1 na potření 250 g hladké mouky 10 g cukru rozmarýn + tymián 1 lžička prášku do pečiva špetka sušené cibule ½ lžičky drceného kmínu čerstvě mletý pepř špetka soli vlašské ořechy na posypáni
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...