This website uses cookies to help us improve our services, personalize ads, and analyze traffic. By using our site you agree to this.
Více informací
We think of nature
Madeta.cz

Tvarohový jablečný koláč s mandlemi

1,5 hodiny

difficulty:

List of recipes

Lehký koláč z tvarohu a jablek si zamilují nejen milovníci štrůdlu.

Tvarohový jablečný koláč s mandlemi

Ingredience

Na těsto (vše by mělo mít pokojovou teplotu)

  • 70 g změklého nemléčného tuku + trochu na vymazání formy
  • 100 g třtinového cukru
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1 vejce
  • 100 g jemné hladké pohankové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • 1 zakysaná Jihočeská smetana bez laktózy
  • 150 g polotučného Jihočeského tvarohu bez laktózy

Na tvarohovou náplň s plátky jablek

  • 250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
  • 50 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
  • 1 malé vejce
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1 jablko nakrájené na plátky, pokapané citronovou šťávou
  • 2 pol. lžíce třtinového cukru + 2 pol. lžíce plátků mandlí, tuk na pokapání jablek

Na karamelizovaná jablka do náplně

  • 3 jablka
  • šťáva z ½ citronu
  • 3 mírně vrchovaté pol. lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti) + 1 cukr s pravou vanilkou
  • 2 pol. lžíce tuku Alsan
  • otevírací dortová forma o průměru 25 cm, pečicí papír

Instructions for preparation

Jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.
Tuk s cukry a kůrou šleháme cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou. Dno i boky formy vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí.
Pečeme 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.

Vychutnejte si i další bez laktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.

to the list of recipes...

Podobné recepty

#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

0
We think of nature
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cscsenen