Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
myslíme na přírodu
Madeta.cz

Tvarohový jablečný koláč s mandlemi

1,5 hodiny

náročnost:

přehled receptů

Lehký koláč z tvarohu a jablek si zamilují nejen milovníci štrůdlu.

Tvarohový jablečný koláč s mandlemi

Ingredience

Na těsto (vše by mělo mít pokojovou teplotu)

  • 70 g změklého nemléčného tuku + trochu na vymazání formy
  • 100 g třtinového cukru
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1 vejce
  • 100 g jemné hladké pohankové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • 1 zakysaná Jihočeská smetana bez laktózy
  • 150 g polotučného Jihočeského tvarohu bez laktózy

Na tvarohovou náplň s plátky jablek

  • 250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
  • 50 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
  • 1 malé vejce
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1 jablko nakrájené na plátky, pokapané citronovou šťávou
  • 2 pol. lžíce třtinového cukru + 2 pol. lžíce plátků mandlí, tuk na pokapání jablek

Na karamelizovaná jablka do náplně

  • 3 jablka
  • šťáva z ½ citronu
  • 3 mírně vrchovaté pol. lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti) + 1 cukr s pravou vanilkou
  • 2 pol. lžíce tuku Alsan
  • otevírací dortová forma o průměru 25 cm, pečicí papír

Návod na přípravu

Jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.
Tuk s cukry a kůrou šleháme cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou. Dno i boky formy vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí.
Pečeme 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.

Vychutnejte si i další bez laktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.

Na přehled receptů...
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

0
myslíme na přírodu
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cscsenen