Tvarohový jablečný koláč s mandlemi
Lehký koláč z tvarohu a jablek si zamilují nejen milovníci štrůdlu.
Ingredience
Na těsto (vše by mělo mít pokojovou teplotu)
- 70 g změklého nemléčného tuku + trochu na vymazání formy
- 100 g třtinového cukru
- strouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 vejce
- 100 g jemné hladké pohankové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 6 g kypřicího prášku
- 1 zakysaná Jihočeská smetana bez laktózy
- 150 g polotučného Jihočeského tvarohu bez laktózy
Na tvarohovou náplň s plátky jablek
- 250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
- 50 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
- 1 malé vejce
- strouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 jablko nakrájené na plátky, pokapané citronovou šťávou
- 2 pol. lžíce třtinového cukru + 2 pol. lžíce plátků mandlí, tuk na pokapání jablek
Na karamelizovaná jablka do náplně
- 3 jablka
- šťáva z ½ citronu
- 3 mírně vrchovaté pol. lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti) + 1 cukr s pravou vanilkou
- 2 pol. lžíce tuku Alsan
- otevírací dortová forma o průměru 25 cm, pečicí papír
Návod na přípravu
Jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.
Tuk s cukry a kůrou šleháme cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou. Dno i boky formy vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí.
Pečeme 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.
Vychutnejte si i další bez laktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu

Letní ovocný koláč
Ingredience (12 porcí) Těsto: 230 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 3 vejce 140 g cukru Pomazánková vrstva: 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 žloutek 2 lžíce cukru Ovoce (čerstvé nebo kompotované) Drobenka: 60 g Jihočeského másla 60 g cukru 90 g hrubé mouky

Čokoládové pusinky s kakaovým krémem a ovocem
Ingredience (8 porcí) Bílkové pusinky: 3 bílky 150 g cukru krupice 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kakaa Krém: 2× Lipánek čokoládová pomazánka 200 ml Jihočeské smetany Ovoce na ozdobení

Taštičky z toastového chleba plněné tradičním Lipánkem s ovocem a ovocným dipem
Ingredience (2 porce) 2 tradiční Lipánky hrst borůvek hrst malin 12 plátků toastového chleba 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy kůra z poloviny citronu 1 lžička vanilkové pasty strouhanka, mouka a vejce s čerstvým Jihočeským mlékem na obalování olej na smažení moučkový cukr na posypání čerstvá máta na ozdobu

Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mlíčkem Lipánek
Ingredience (4 porce) 150 g cukru špetka soli 3 vejce 60 g oleje 1 jahodové mlíčko Lipánek 400 g polohrubé mouky kypřicí prášek 1 lžička vanilkové pasty kůra z jednoho citronu cca 300 g jahod 1 řapík rebarbory (čerstvý nebo mražený) moučkový cukr na posypání a na rebarboru mouka a Jihočeské máslo na vymazání formy

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy

Čokoládový chia pudink z mléka Lipánek
Ingredience (2 porce): 1 Lipánek čokoládové mléko 4 lžíce chia semínek (40 g) Jihočeská smetana a ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...