This website uses cookies to help us improve our services, personalize ads, and analyze traffic. By using our site you agree to this.
Více informací
We think of nature
Madeta.cz

Chléb s Jihočeskou zakysanou smetanou

Skvělá Radka Vrzalová si pro nás připravila další recept bez lepku, laktózy a vajec.

Chléb s Jihočeskou zakysanou smetanou

Ingredience

  • 300 g bezlepkové mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix dunkel)
  • 200 g bezlepkové směsi na pečení (Radka Vrzalová doporučuje modrou Simply Adveni)
  • hrst slunečnicových semínek loupaných
  • 1 balení (150 g) zakysané Jihočeské smetany bez laktózy + minerálku (Radka Vrzalová doporučuje Magnézii) (celkem dolít objem smetany do 400 ml tekutiny)
  • 1 pol. lžíce vinného bílého octa
  • 1 pol. lžíce medu, karamelu nebo pro tmavší tóny chuti - melasu
  • 10 g soli
  • 1 káv. lžička kmínu celého + 1 káv. lžička kmínu drceného nebo mletého
  • 7 g kypřícího prášku
  • 7 g sušeného droždí
  • plech s pečícím papírem, mísa s poklopem či folií na kynutí
  • vrchovatá polévková lžíce domácího sádla (v lepším případě se škvarky) rozpuštěné zchladlé

Instructions for preparation

Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!!

Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.

V odměrce si odměříme Jihočeskou zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.

Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.

Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny.

Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat.

Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.

Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.

TIP:
Pokud netrpíte intolerancí na laktózu, vychutnejte si tento chléb namazaný Jihočeským máslem. Ti, kteří trpí intolerancí na laktózu si mohou na chlebu pochutnat s Jihočeským tradičním pomazánkovým bez laktózy.

Vyzkoušejte další bezlaktózové recepty od skvělé Radky Vrzalové

to the list of recipes...
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

0
We think of nature
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cscsenen