Chléb s Jihočeskou zakysanou smetanou
Skvělá Radka Vrzalová si pro nás připravila další recept bez lepku, laktózy a vajec.
Ingredience
- 300 g bezlepkové mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix dunkel)
- 200 g bezlepkové směsi na pečení (Radka Vrzalová doporučuje modrou Simply Adveni)
- hrst slunečnicových semínek loupaných
- 1 balení (150 g) zakysané Jihočeské smetany bez laktózy + minerálku (Radka Vrzalová doporučuje Magnézii) (celkem dolít objem smetany do 400 ml tekutiny)
- 1 pol. lžíce vinného bílého octa
- 1 pol. lžíce medu, karamelu nebo pro tmavší tóny chuti - melasu
- 10 g soli
- 1 káv. lžička kmínu celého + 1 káv. lžička kmínu drceného nebo mletého
- 7 g kypřícího prášku
- 7 g sušeného droždí
- plech s pečícím papírem, mísa s poklopem či folií na kynutí
- vrchovatá polévková lžíce domácího sádla (v lepším případě se škvarky) rozpuštěné zchladlé
Návod na přípravu
Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!!
Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
V odměrce si odměříme Jihočeskou zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny.
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat.
Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.
TIP:
Pokud netrpíte intolerancí na laktózu, vychutnejte si tento chléb namazaný Jihočeským máslem. Ti, kteří trpí intolerancí na laktózu si mohou na chlebu pochutnat s Jihočeským tradičním pomazánkovým bez laktózy.
Vyzkoušejte další bezlaktózové recepty od skvělé Radky Vrzalové
Podobné recepty

Avokádový toast
Ingredience (1 porce) Avokádová pomazánka: 1 avokádo 1 Jihočeské žervé 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř Servírování: chléb několik listů špenátu slanina 1–2 vejce balkánský sýr černé sezamové semínko hrachové výhonky

Letní ovocný koláč
Ingredience (12 porcí) Těsto: 230 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 3 vejce 140 g cukru Pomazánková vrstva: 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 žloutek 2 lžíce cukru Ovoce (čerstvé nebo kompotované) Drobenka: 60 g Jihočeského másla 60 g cukru 90 g hrubé mouky

Čokoládové pusinky s kakaovým krémem a ovocem
Ingredience (8 porcí) Bílkové pusinky: 3 bílky 150 g cukru krupice 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kakaa Krém: 2× Lipánek čokoládová pomazánka 200 ml Jihočeské smetany Ovoce na ozdobení

Plněný wrap s plátkovým sýrem Lipánek
Ingredience (1 porce) 1 velká tortilla 1 lžíce Jihočeského pomazánkového 2 plátky šunky 2 plátky sýra Lipánek listy špenátu pár koleček okurky nakrájená cherry rajčata sůl a pepř podle chuti zelenina na ozdobení (olivy, salát, okurky, papriky apod.)

Taštičky z toastového chleba plněné tradičním Lipánkem s ovocem a ovocným dipem
Ingredience (2 porce) 2 tradiční Lipánky hrst borůvek hrst malin 12 plátků toastového chleba 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy kůra z poloviny citronu 1 lžička vanilkové pasty strouhanka, mouka a vejce s čerstvým Jihočeským mlékem na obalování olej na smažení moučkový cukr na posypání čerstvá máta na ozdobu

Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mlíčkem Lipánek
Ingredience (4 porce) 150 g cukru špetka soli 3 vejce 60 g oleje 1 jahodové mlíčko Lipánek 400 g polohrubé mouky kypřicí prášek 1 lžička vanilkové pasty kůra z jednoho citronu cca 300 g jahod 1 řapík rebarbory (čerstvý nebo mražený) moučkový cukr na posypání a na rebarboru mouka a Jihočeské máslo na vymazání formy

Snídaňový bramborák se Sýrem na pánev, avokádem, slaninou a bylinkovým tvarohem
Ingredience (2 porce) 2 balení Sýru na pánev 3–4 brambory 3 vejce špetka kmínu špetka majoránky 1 stroužek česneku 50 g hrubé mouky 1 lžíce Jihočeského čerstvého plnotučného mléka plátky slaniny 1 avokádo 3 lžíce Jihočeského tvarohu hrst nasekané pažitky hrst nasekané petrželky 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžička slunečnicového oleje sůl pepř 2 lžíce octa

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...