Jogurtový chléb
Chléb je dnes téměř nepostradatelnou položkou v košíku většiny návštěvníků supermarketů. Koupený ale nechutná nikdy tak dobře, jako když si ho člověk připraví sám a s láskou upeče.
Ingredience
- lžíce soli
- lžíce sušeného droždí
- lžíce octa
- lžička třtinového cukru
- cca 4 lžíce kmínu (podle chuti)
- hrubá sůl a kmín na posypání
- 500 g žitné chlebové mouky
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 380 g bílého jogurtu Nature
- 400 ml vlažné vody
Návod na prípravu
Všechny ingredience smícháme v robotu do hladka, posypeme moukou a necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvoříme na válu dva bochánky (těsto bude lepit, takže se nebojte přidat mouku). Navlhčíme si ošatky, které pečlivě vysypeme dostatečným množstvím mouky, aby se nám bochníky nepřilepily, ty vkládáme hladkou stranou dovnitř a necháme opět cca 1 hodinu kynout. Otočíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme solí a kmínem. Do předehřáté trouby na 250 stupňů nastříkáme rozprašovačem trochu vody a dáme péct, po 5 minutách stáhneme troubu na 180 stupňů a pečeme cca hodinu, kontrolujeme podle barvy kůry.
TIP! Poctivý chléb skladujeme ve lněné utěrce, kde by měl vydržet vláčný několik dní.
Podobné recepty

Prešívaná deka s tvarohovým Lipánkom vanilka
Ingrediencie Cesto: 2 hrnčeky polohrubej múky 1 hrnček cukru 3 lyžice kakaa 1 prášok do pečiva 3 vajcia 1/2 hrnčeka oleja 1 hrnček Juhočeského mlieka Na mriežku: 2x vanilkový tvarohový Lipánok 1 Juhočeský tvaroh 1 vanilkový puding 1 lyžica Juhočeského mlieka 1 lyžica cukru

Rozvaľkaný croissant s tradičným Lipánkom
Ingrediencie (na 2 porcie) 2 croissanty 30 g medu 20 g Juhočeského masla 2 balenia tradičného Lipánka ovocie podľa chuti na ozdobu mäta na ozdobu

Bageta so syrovo-bylinkovou nátierkou, redkvičkami a šunkou
Ingrediencie (na 2 porcie) 2 bagety 1 balenie syra Lipánek 2 balenia Juhočeského žervé 10 g pažítky 10 g petržlenu 100 g šunky 40 g valeriánky poľnej alebo iného šalátu 40 g redkvičiek

Quinoa s Lahůdkou, kokosovým mlékem a ovocem
Ingredience (na 2 porce) 80 g quinoy 240 ml kokosového mléka 180 g Lahůdky jihočeské med 1 lžička vanilkového cukru ovoce dle chuti máta na ozdobení

Pošírovaná hruška v nealko punči s Tradičným Lipánkom
Nakyslá chuť hrušky v punči so sladkou bodkou v podobe Lipánka je tým pravým dezertom aj pre tých najmenších.

Banana bread s Tradičným Lipánkom
Už ste vyskúšali recept na banánový chlieb? Je vďačnou pochúťkou nielen na raňajky. Lipanček vám povie ako na to.

Ovsená kaša s horúcím ovocím a tradičným Lipánkom
Doprajte si kvalitné a chutné raňajky.

Sendvič so syrom na panvicu
Syru na panvicu to pristane aj v sendviči! Vyskúšajte náš recept na šťavnatú a zdravú desiatu, večeru, či obed na výlet.
Kto sme?
Sme najväčším spracovateľom mlieka v Českej republike s tradíciou od roku 1837, so sídlom v malebnej krajine južných Čiech.
VIAC O MADETĚ...
Čo vyrábame?
V našom portfóliu nájdete takmer 200 poctivých produktov z juhočeského mlieka. Tvarohy, syry, jogurty a rad ďalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás kúpite?
KDE KÚPIT VÝROBKY OD MADETY...