Jogurtový chléb
Chléb je dnes téměř nepostradatelnou položkou v košíku většiny návštěvníků supermarketů. Koupený ale nechutná nikdy tak dobře, jako když si ho člověk připraví sám a s láskou upeče.
Ingredience
- lžíce soli
- lžíce sušeného droždí
- lžíce octa
- lžička třtinového cukru
- cca 4 lžíce kmínu (podle chuti)
- hrubá sůl a kmín na posypání
- 500 g žitné chlebové mouky
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 380 g bílého jogurtu Nature
- 400 ml vlažné vody
Návod na přípravu
Všechny ingredience smícháme v robotu do hladka, posypeme moukou a necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvoříme na válu dva bochánky (těsto bude lepit, takže se nebojte přidat mouku). Navlhčíme si ošatky, které pečlivě vysypeme dostatečným množstvím mouky, aby se nám bochníky nepřilepily, ty vkládáme hladkou stranou dovnitř a necháme opět cca 1 hodinu kynout. Otočíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme solí a kmínem. Do předehřáté trouby na 250 stupňů nastříkáme rozprašovačem trochu vody a dáme péct, po 5 minutách stáhneme troubu na 180 stupňů a pečeme cca hodinu, kontrolujeme podle barvy kůry.
TIP! Poctivý chléb skladujeme ve lněné utěrce, kde by měl vydržet vláčný několik dní.
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Snídaňové tartaletky se sýrem Lipánek, vejcem, slaninou a zeleninou
Ingredience 5 listů filo těsta (lze nahradit listovým těstem) 1 balení sýru Lipánek ½ zelené papriky ½ žluté papriky 6–8 cherry rajčat 4 plátky slaniny 5 vajec hrst pažitky sůl pepř 1 lžíce olivového oleje
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Domácí čerstvý sýr
Ingredience (4 porce) 1 Jihočeská smetana 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 Jihočeský Nature bílý jogurt špetka soli
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Tart s Blaťáckým zlatem
Ingredience 1 balení Blaťáckého zlata 1 balení listového těsta 6 plátků slaniny 6 ks růžičkové kapusty 1 žlutá paprika 1 cibule 1 balení Jihočeské zakysané smetany pažitka sůl pepř špetka muškátového oříšku tymián
Pomazánka z pečené mrkve s Jihočeským pomazánkovým máslem
Ingredience 4 větší mrkve šťáva z jednoho citronu 150 g Jihočeského pomazánkového másla 2 lžíce olivového oleje 1 lžička pepře 1 lžička soli
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...