O nás
cz en de ru

Kde se co vyrábí

Madeta Planá nad Lužnicí – domov Jihočeského másla a ráj přírodních i tavených sýrů

Mlékárna Planá nad Lužnicí zahájila provoz v roce 1968. V roce 1995 byla dokončena rozsáhlá modernizace a Madeta Planá se tak stala největším výrobcem tvrdých přírodních a polotvrdých sýrů v České republice. Madeta Planá nad Lužnicí uvedla na trh také nový sýr holandského typu – Madeland, který si rychle dokázal získat oblibu mnoha spotřebitelů. Kromě Madelandu se zde vyrábí přírodní sýry Primator, Jihočeský eidam, Moravský bochník, Tylžský sýr a gouda, jedinečné Jihočeské máslo a Jihočeské pomazánkové. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, tzv. odparkou. V roce 2012 se sem z Prachatic přesunula výroba bílých sýrů jako jsou akawi nebo balkánský sýr. Počátkem roku 2018 byl dokončen přesun výroby ze závodu Řípec do nově vybudovaných prostor v Plané nad Lužnicí, kde mistři sýraři vyrábějí také přírodní sýry Kamadet, Blaťácké zlato, tavené sýry Jihočeské Lipno, Madetka, Primator a pro děti Lipánek, žervé Lipánek, tavené pomazánky.Nesmíme také zapomenout na uzené sýry a specialitu – sýrové dorty.

Madeta Jindřichův Hradec – Romadur, Lipánek a ti další…

Moderní historie mlékárny v Jindřichově Hradci se začala psát v roce 1973, kdy byl zahájen provoz sušárny mléka o kapacitě 180 tisíc litrů mléka za den. Později, v roce 1977, byla do provozu uvedena i mlékárna. Madeta Jindřichův Hradec se specializuje především na výrobu mléčných dezertů Lipánek nebo Lahůdka. Vyrábí se zde také Jihočeské tvarohy, jogurty, zakysané smetany, Jihočeské zákysy, Jihočeské tvarohy s jogurtem a Madeta Fitness syrovátkové nápoje v několika příchutích. Další specialitou tohoto závodu jsou pod mazem zrající sýry romadur,jeho mladší bratr Jihočeský syreček a také Klášterní sýr nebo Monastère. Roku 2012 se do Jindřichova Hradce přesunula výroba Jihočeského cottage.

Madeta Pelhřimov – mléko, smetana i podmáslí

Soukromá mlékárna Josefa Pejcla byla v Pelhřimově postavena v roce 1942. V 80. letech byla provedena rozsáhlá rekonstrukce závodu. V současnosti Madeta Pelhřimov disponuje jednou z nejmodernějších technologií na zpracování trvanlivého mléka. Vyrábí se zde trvanlivé mléko, trvanlivá smetana a ochucená trvanlivá mléka Lipánek. V roce 2010 se sem z Českých Budějovic přesunula výroba Jihočeského lahodného mléka, smetany a podmáslí.

Madeta Český Krumlov – niva a zase niva

Historie tohoto závodu se začala datovat v druhé polovině 40. let, kdy vzniklo Mlékařské družstvo v Českém Krumlově. Madeta Český Krumlov je s roční kapacitou 2000 tun největším producentem plísňového sýra niva v České republice. Kromě klasické Jihočeské nivy je vyráběna i tučnější varianta tohoto sýra Jihočeská Zlatá niva. Vyrábí se zde i prémiové plísňové sýry Niva Premium nebo Caesar Bleu.

Madeta a. s. je součástí koncernu.

Historie a současnost

Více než stoletá tradice

Je nám už přes sto let. Ve skutečnosti však ještě mnohem více. Pokud byste se chtěli dopátrat úplných počátků průmyslového mlékárenství v jižních Čechách, na jejichž tradici navazujeme, došli byste až do roku 1837. Právě tehdy byla na schwarzenberském dvoře poblíž Českých Budějovic založena první sýrárna.

Pravá Madeta se ale zrodila až kolem roku 1902 v Táboře. Tehdy ještě jako MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ. A byla to právě počáteční písmena tohoto názvu, z nichž vznikla nezapomenutelná značka MADETA.

Úspěšně prošla nespočtem dějinných, a tedy i majetkových peripetií, které 20. století střední Evropě nadělilo. Měnila se podle toho, jak se měnil svět kolem ní. Naštěstí převažovaly spíše změny k lepšímu. Dnes je proto silnější než kdy dříve a stále stejně proslulá nejmodernějšími technologiemi a kvalitou výrobků.

Ať už totiž nalistujete kteroukoli stránku historie naší společnosti, téměř vždy to budou dějiny úspěchů, rozšiřování výroby, vývoje nových výrobků a zavádění na svou dobu bez nadsázky revolučních technologií. To už je u nás v Madetě taková tradice…

Historie v letopočtech

1902 založeno MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ,
1906 dokončena výstavba mlékárny v Táboře,
1913 největší zpracovatel mléka v Čechách,
1945 MADETA se stala oficiálním názvem družstva,
1951 znárodnění MADETY,
1960 vznik podniku Jihočeské mlékárny, pod nějž spadá i MADETA,
1992 restruktu­ralizace a koncentrování výroby,
2002 změna názvu společnosti na MADETA, a. s.

Moderní dějiny mlékárny navazují na tradici a kvalitu

Madeta je 4 v 1. Čtyři samostatné závody, které jsou si však velmi blízké. A to nejen značkou, firemní kulturou, kvalitou výrobků a faktem, že se rozvíjejí z ryze českého kapitálu. Jsou si blízké doslova. Sídlí nedaleko od sebe, v malebné krajině jižních Čech. Jsou to Planá nad Lužnicí, Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Pelhřimov. Nejvíce je však spojuje mléko. Za rok ho „vteče“ do provozů téměř 0,4 miliardy litrů. Brány závodů opouští více než 250 druhů výrobků, jež tvoří celkový roční objem 350 milionů kusů. Neuvěřitelné množství? Nikoli. Jsme přece největším zpracovatelem mléka v republice.

Přibližně čtvrtina naší produkce putuje do zahraničí. Do Libanonu, Spojených arabských emirátů, států Evropské unie, Asie, Afriky a Ameriky. I když by se mohlo zdát, že při takovém objemu výroby a využití moderních technologií ztrácejí jednotlivé závody svou identitu, není tomu tak. Každý má své „speciality“ – produkty, které se mohou vyrábět právě a jen tam, a ne jinde. Protože je právě tam – a ne jinde – umějí nejlépe. Důkazem je chuť a zájem vás, spotřebitelů.

Jihočeský eidam v praktickém, znovu uzavíratelném obalu

Představujeme vám Jihočeský eidam v novém, praktickém, znovu uzavíratelném o­balu.

13 článků
2 strany
předchozí 1 2