myslíme na příroduNIVA
Madeta.cz

O společnosti

Více než stoletá tradice

Je nám už přes sto let. Ve skutečnosti však ještě mnohem více. Pokud byste se chtěli dopátrat úplných počátků průmyslového mlékárenství v jižních Čechách, na jejichž tradici navazujeme, došli byste až do roku 1837. Právě tehdy byla na schwarzenberském dvoře poblíž Českých Budějovic založena první sýrárna.

Pravá Madeta se ale zrodila až kolem roku 1902 v Táboře. Tehdy ještě jako MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ. A byla to právě počáteční písmena tohoto názvu, z nichž vznikla nezapomenutelná značka MADETA.

Úspěšně prošla nespočtem dějinných, a tedy i majetkových peripetií, které 20. století střední Evropě nadělilo. Měnila se podle toho, jak se měnil svět kolem ní. Naštěstí převažovaly spíše změny k lepšímu. Dnes je proto silnější než kdy dříve a stále stejně proslulá nejmodernějšími technologiemi a kvalitou výrobků.

Ať už totiž nalistujete kteroukoli stránku historie naší společnosti, téměř vždy to budou dějiny úspěchů, rozšiřování výroby, vývoje nových výrobků a zavádění na svou dobu bez nadsázky revolučních technologií. To už je u nás v Madetě taková tradice…

Historie v letopočtech

2002

změna názvu společnosti na MADETA, a. s.

2002
1992

1992

restruktu­ralizace a koncentrování výroby

1960

vznik podniku Jihočeské mlékárny, pod nějž spadá i MADETA

1960
1951

1951

znárodnění MADETY

1945

MADETA se stala oficiálním názvem družstva

1945
1913

1913

největší zpracovatel mléka v Čechách

1906

dokončena výstavba mlékárny v Táboře

1906
1902

1902

založeno MLÉKAŘSKÉ DRUŽSTVO TÁBORSKÉ

Moderní dějiny mlékárny navazují na tradici a kvalitu

Madeta je 4 v 1. Čtyři samostatné závody, které jsou si však velmi blízké. A to nejen značkou, firemní kulturou, kvalitou výrobků a faktem, že se rozvíjejí z ryze českého kapitálu. Jsou si blízké doslova. Sídlí nedaleko od sebe, v malebné krajině jižních Čech. Jsou to Planá nad Lužnicí, Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Pelhřimov. Nejvíce je však spojuje mléko. Za rok ho „vteče“ do provozů téměř 0,4 miliardy litrů.

Brány závodů opouští více než 250 druhů výrobků, jež tvoří celkový roční objem 350 milionů kusů. Neuvěřitelné množství? Nikoli. Jsme přece největším zpracovatelem mléka v republice.

Přibližně čtvrtina naší produkce putuje do zahraničí. Do Libanonu, Spojených arabských emirátů, států Evropské unie, Asie, Afriky a Ameriky. I když by se mohlo zdát, že při takovém objemu výroby a využití moderních technologií ztrácejí jednotlivé závody svou identitu, není tomu tak. Každý má své „speciality“ – produkty, které se mohou vyrábět právě a jen tam, a ne jinde. Protože je právě tam – a ne jinde – umějí nejlépe. Důkazem je chuť a zájem vás, spotřebitelů.

Kde se co vyrábí

 

Madeta Planá nad Lužnicí – domov Jihočeského másla a ráj přírodních i tavených sýrů

Mlékárna Planá nad Lužnicí zahájila provoz v roce 1968. V roce 1995 byla dokončena rozsáhlá modernizace a Madeta Planá se tak stala největším výrobcem tvrdých přírodních a polotvrdých sýrů v České republice. Madeta Planá nad Lužnicí uvedla na trh také nový sýr holandského typu – Madeland, který si rychle dokázal získat oblibu mnoha spotřebitelů. Kromě Madelandu se zde vyrábí přírodní sýry Primator, Jihočeský eidam, Moravský bochník, Tylžský sýr a gouda, jedinečné Jihočeské másloJihočeské pomazánkovéMonastére. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, tzv. odparkou. V roce 2012 se sem z Prachatic přesunula výroba bílých sýrů jako jsou akawi nebo balkánský sýr. Počátkem roku 2018 byl dokončen přesun výroby ze závodu Řípec do nově vybudovaných prostor v Plané nad Lužnicí, kde mistři sýraři vyrábějí také přírodní sýry Kamadet, Blaťácké zlato, tavené sýry Jihočeské Lipno, Madetka, Primator a pro děti Lipánek, žervé Lipánek, tavené pomazánky.Nesmíme také zapomenout na uzené sýry a specialitu – sýrové dorty.


 

Madeta Jindřichův Hradec – Romadur, Lipánek a ti další…

Moderní historie mlékárny v Jindřichově Hradci se začala psát v roce 1973, kdy byl zahájen provoz sušárny mléka o kapacitě 180 tisíc litrů mléka za den. Později, v roce 1977, byla do provozu uvedena i mlékárna. Madeta Jindřichův Hradec se specializuje především na výrobu mléčných dezertů Lipánek nebo Lahůdka. Vyrábí se zde také Jihočeské tvarohy, jogurty, zakysané smetany, Jihočeské zákysy, Jihočeské tvarohy & jogurty. Další specialitou tohoto závodu jsou pod mazem zrající sýry Romadur,nebo jeho mladší bratr Jihočeský syreček. Roku 2012 se do Jindřichova Hradce přesunula výroba Jihočeského cottage.


 

Madeta Pelhřimov – mléko, smetana i podmáslí

Soukromá mlékárna Josefa Pejcla byla v Pelhřimově postavena v roce 1942. V 80. letech byla provedena rozsáhlá rekonstrukce závodu. V současnosti Madeta Pelhřimov disponuje jednou z nejmodernějších technologií na zpracování trvanlivého mléka. Vyrábí se zde trvanlivé mléko, trvanlivá smetana a ochucená trvanlivá mléka Lipánek.


 

Madeta Český Krumlov – niva a zase niva

Historie tohoto závodu se začala datovat v druhé polovině 40. let, kdy vzniklo Mlékařské družstvo v Českém Krumlově. Madeta Český Krumlov je s roční kapacitou 2000 tun největším producentem plísňového sýra niva v České republice. Kromě Jihočeské nivy 45 % je vyráběna i tučnější varianta tohoto sýra Jihočeská niva 60 % a novinka Jihočeská niva Fit 30 %. Vyrábí se zde i prémiové plísňové sýry Jihočeská niva Premium nebo Caesar.

Madeta a. s. je součástí koncernu.

Monika Bendová a Blaťácké zlato

Monika Bendová a Blaťácké zlato

Monika Bendová

ředitelka závodu Planá nad Lužnicí

Jihočeské mlékárny provázely mé dětství a mládí velmi intenzivně již od prvních krůčků jak ze strany konzumenta, tak ze strany dodavatele mléka, jelikož pocházím ze samoty u lesa. Velká většina naší rodiny byla zaměstnána v zemědělském družstvu a doma jsme chovali krávy. V tu dobu jsem mléko spíš nenáviděla, jelikož znamenalo nejdříve práci a pak až zábavu.

Zemědělská škola mě sice minula, ale čekala na mě léčka v podobě VŠCHT, kde se čirou náhodou objevil obor mléko a tuky… Mladá a nerozvážná jsem zvolila cestu nejmenšího odporu, a tak po ukončení studia vedly mé kroky, kam myslíte?
Ano, na pohovor do Madety, která se od srpna 1997 postupně stala mou druhou rodinou. Vyrazila jsem na pětiměsíční praxi do osmi závodů a jejich provozoven, kdy pan generální ředitel řekl „Do gumovek a pak se uvidí“. Byly to krásné měsíce, potkala jsem kopu skvělých lidí, nasávala mlékařinu v praxi (ze školy se mi hodila akorát trojčlenka), zjistila, že na pohled velmi jednoduchá práce jako vkládání jakéhokoli výrobku do kartonu není tak jednoduchá, a doufala, že si mě snad Madeta nechá.

Nechala a dlouhá léta jsem měla možnost působit na pozici technoložky na generálním ředitelství. Ve všech závodech, které postupně ubývaly, jsem měla možnost učit se nejen od mistrů sýrařů a mlékařů, ale od každého zaměstnance na dělnické pozici, protože právě oni znají svou práci nejlépe a mnohdy nám pomohli s řešením. Byla to velmi zajímavá práce, která přinesla radost z povedených inovací, ale někdy i těžké noci. Jak však víme, nejvíc se člověk – včetně mě – naučí z průšvihů.
Nastal leden 2019, kdy jsme se s panem ředitelem domluvili na mém angažmá v závodě Planá nad Lužnicí. Nějaký čas jsme si k sobě se zdejšími madeťáky hledali navzájem cestu, ale teď už bych je za nic na světě nevyměnila. A tiše doufám, že oni mě snad také ne.

Když se řekne Madeta, co se Vám vybaví/co Vás napadne nejdřív?
Tváře zaměstnanců, kteří dokážou úsměvem potěšit

Vzpomenete si na výrobek Madety, který jste ochutnala jako první?
Lipánek – v průhledném plastovém kelímku s červenou cenovkou 1,50 Kč.

Na který výrobek Madety nedáte dopustit?/Bez kterého výrobku Madety si nedokážete představit svůj den?
Jihočeské máslo a čerstvý rohlíček a v neděli navíc s kakaem z plnotučného mléka.

Co Vás v Madetě nejvíc těší?/Na co jste v Madetě hrdý?
Jsem týmový hráč, proto mám největší radost, pokud se nám povede týmově cokoli a můžeme si říct: A je to!

Pavel Hlásenský s Jihočeskou nivou

Pavel Hlásenský s Jihočeskou nivou

Pavel Hlásenský

ředitel závodu Český Krumlov

Několika větami bych chtěl poděkovat všem, které jsem na své dosavadní cestě v Madetě potkal nebo s nimi spolupracoval. Od každého jsem „opsal“ nemalé množství zkušeností.

Nastoupil jsem do Madety v Českých Budějovicích 29. května 2014, kde jsem se přidal ke skvělému týmu jako obchodní zástupce pro jižní Čechy, a dále pokračoval přes logistiku až na vedoucího centrálního skladu.

Do závodu Český Krumlov jsem se přesunul v květnu 2019 na pozici mistr porcovny, kde jsem nasbíral zkušenosti v procesu zrání plísňových sýrů niva, jejich porcování a expedici. Datem 1. května 2020 jsem vystřídal ve funkci ředitele závodu Český Krumlov svého otce, který – jak sám říká – tu zplesnivěl jako ta naše niva. Doufám, že budu psát příběh podobný, a že se nám s kolegyněmi a kolegy podaří společnými silami dokončit velkou modernizaci závodu, navýšení ročních kapacit a zase o kus posunout kvalitu expedovaných výrobků k uspokojení narůstajících požadavků našich zákazníků.

Radek Dohnal a Romadur

Radek Dohnal a Romadur

Radek Dohnal

ředitel závodu Jindřichův Hradec a Pelhřimov

První kroky v Madetě jsem udělal v závodě Jindřichův Hradec na pozici technického pracovníka začátkem roku 2018. Postupně jsem se seznamoval s Madetou a její rodinnou atmosférou pod vlídným vedením vedoucího výroby Václava Fučíka a ředitele závodu Jaroslava Štípka.

Na konci roku 2018 jsem od tehdejší hlavní technoložky a budoucí ředitelky závodu v Plané nad Lužnicí Moniky Bendové dostal nabídku rozšířit tým vedoucích výroby v plánském závodě. Přijal jsem a začala moje další etapa v Madetě. Strávil jsem tři roky intenzivní práce pod vedením paní ředitelky a dočasného a bohužel krátkého dohledu Josefa Pánka, mistra sýraře. Oba mi byli a jsou inspirací svou pracovitostí a láskou k oboru s názvem „sýrařina“. Po třech letech v Plané nad Lužnicí si osud řekl, že změna je život a byl jsem povolán zpět do závodu v Jindřichově Hradci, tentokrát jako zástupce ředitelky Moniky Bendové. Na začátku roku 2023 jsem byl jmenován do funkce ředitele závodu, v níž se snažím navázat na dobrou práci svých předchůdců.

Milan Teplý i Jan Teplý často zmiňují, že Madeta je rodinná firma. Upřímně, při mém příchodu do Madety jsem si nedokázal představit, jak firma s patnácti sty zaměstnanci může být rodinnou firmou. Nyní, po pěti letech, si troufám říct, že už jejich slovům rozumím a můžu je potvrdit. Za tento relativně krátký čas jsem v Madetě potkal řadu skvělých odborníků, schopných a loajálních lidí, kterým nejsou Madeta a její výrobky lhostejné, a kteří si hrdě říkají madeťáci. A jsem rád, že i já můžu patřit do této rodiny.

Když se řekne Madeta, co se Vám vybaví nejdřív?
Mléko.

Vzpomenete si na výrobek Madety, který jste ochutnal jako první?
Přesně už ne, ale musel to být některý z polotvrdých sýrů.

Na který výrobek Madety nedáte dopustit?
Všechny jsou vynikající, ale já mám nejraději Kamadet.

Co Vás v Madetě nejvíc těší a na co jste v Madetě hrdý?
Těší mě, když potkám kolegu s úsměvem ve tváři. Hrdý jsem každopádně na zaměstnance a na produkty, které Madeta vyrábí.

Naše filozofie - slovo ředitele

Vážení přátelé,

představit společnost Madeta a neopomenout přitom žádného madeťáka, ani žádný důležitý mezník její historie i současnosti, je v několika větách nemožné. Vždyť patří k jižním Čechám už více než 110 let a mlékařské a sýrařské řemeslo se tu stále předává z otců na syny. Během těch dlouhých desetiletí se samozřejmě mnohé změnilo: moderní technologie nahradily často velmi namáhavou ruční práci, některé výrobky z Madety už jsou minulostí, ale nepřestaly přibývat mnohé další, závody prošly a procházejí výraznými proměnami…

Ovšem to, co považujeme za nejdůležitější, přetrvalo. A není jediný důvod, abychom na tom něco měnili. Madeta je česká firma, která si zakládá na tradici, již ctili už naši předchůdci. Kvalita našich stoprocentně přírodních výrobků bez konzervantů je umocněná původními recepturami a poctivým řemeslem. To jsou spolu s lidmi, kteří tu pracují, základní kameny společnosti nejen ve vztahu k obchodním partnerům, ale především k našim spotřebitelům.

Tomáš Baťa dobře věděl, o čem mluví, když pronesl onen známý slogan Náš zákazník – náš pán. Snažíme se, aby jeho inspirující slova nebyla prázdným gestem. Protože jen tak zůstane Madeta poctivou českou mlékárnou i za dalších sto let a pouze tak nepřestane naše mléko vonět a chutnat tak, jak chutnat a vonět má. Děkuji vám za to, že dáváte přednost poctivým, chutným a zdravým českým výrobkům.

Ing. Milan Teplý
předseda představenstva a generální ředitel Madeta a. s.

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduNIVA

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk