Klášterní sýr je opravdová specialita. Musíte být praví fajnšmekři, abyste ocenili jeho pronikavou vůni a výraznou chuť. Když si k němu ale najdete cestu, nedáte na něj dopustit.
Podobné to je s Romadurem. Oba sýry jsou jako bratři, kteří mají také často spoustu společného. A právě to jsme chtěli zdůraznit i navenek.
Žádné obavy, Klášterní sýr v regále stále poznáte. Vaši pozornost nepochybně upoutá obal s modrou mašlí a nápisem Romadur klášterní. Teď už jsou to bratři, jak se patří.
Nepatrnou změnu vizáže můžete pozorovat také u samotného Romaduru, či Syrečku. Poznáte jakou?
Klášterní sýr se přidal k rodině Romaduru

Další Madetovinky

Josef Maršálek, srdcař
Mléčné výrobky miluju. K jejich konzumaci se nikdy nemusím přemlouvat. Říká Josef Maršálek.

Buď fit s Madetou
Co jsou vlastně bílkoviny zač? Na co je potřebujeme a jak je doplňovat? Dozvíte se v tomto článku. Čtěte dál...

Sýrová novinka voní po uzení
Nová příchuť Jaké jsou podle průzkumů neoblíbenější příchutě hodící se k sýrům? Napovíme vám. Jsou to klasik bez příchutě, bylinky a šunka. Sýr na pánev pro vás vyrábíme ve všech třech. Ta čtvrtá je celkem překvapivá, ale pokud jste si přečetli titulek, už tušíte, že novinkou je Sýr na pánev s uzeným sýrem. A ten bez zbytečné skromnosti umíme skvěle. Základem úspěchu je totiž skutečný kouř z pravých bukových štěpek. Už na první přičichnutí tak poznáte, že jde o opravdový uzený sýr. A jak se dělá? Do těsta klasického pařeného sýra je vmíchán ten uzený, takže „chytne“ lehce kouřově-uzený nádech. Jeho základem je mléko, mléčné bílkoviny, mlékařské kultury a sůl. Jedinečné a čisté složení bez jakýchkoliv stabilizátorů a přídavných látek. Do pěti minut si tak na silně rozpálené pánvi připravíte kvalitní a na bílkoviny bohaté jídlo, které můžete obměňovat s různými přílohami. S bramborami místo „smažáku“, na salát, do toustů, prostě fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte některý z našich receptů. Ocenění si ceníme Velmi si vážíme toho, že Sýr na pánev, ač benjamínek mezi našimi produkty, se ve vaší kuchyni už zabydlel. Pozitivní ohlasy sbíráme nejen od vás, našich zákazníků, ale také od odborné poroty, která mu v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2021 udělila titul absolutního vítěze. Bodoval také v TOP 2 top of mind FMCG Innovation 2021 by Ipsos, TOP 5 overall nebo TOP FMCG innovation 2021 by Ipsos, což v překladu znamená, že si Sýr na pánev vybavíte jako pátý, pokud zmíníte novinku roku 2021, a hned jako druhý v pořadí, když se řekne rychloobrátkové zboží. Další příchuť tedy byl jen logický krok, abyste měli z čeho vybírat. Přáli jste si uzenou variantu a my pevně věříme, že si ji oblíbíte stejně jako ty předchozí.

Jihočeské Lipno, sýr na prvním místě
U tavených sýrů od Madety si můžete být 100% jistí, že jsou vyrobeny opravdu z přírodních sýrů.

Madeland, jedinečná chuť originálu
Okatý sýr Krémově žlutý, vláčný, s delikátní oříškově-mandlovou chutí. Kdo by odolal jedinečnému sýru s holandskými kořeny, který se ovšem v podání Madety hrdě hlásí k malebné české krajině, ze které vzešel? Tento okatý sýr použijete ve své kuchyni, kdykoliv si chcete vychutnat plnou sýrovou chuť v jakémkoliv jídle. Užít si ho ale můžete i ve spojení s bílými víny typu ryzlink, sylvánské či burgundské. Zlákají vás nízkotučné varianty s 20 % či 30 % tuku v sušině, Madeland uzený na bukových štěpkách nebo originál tučný tak akorát? Vyberte si ten svůj. A pokud se chcete podívat, jak se Madeland vyrábí, podívejte se na video přímo z Plané nad Lužnicí, kterým vás provede náš mistr sýrař Josef Pánek. Smetanově žlutá barva, vláčná a pružná konzistenci a delikátní oříškovo-mandlová chuť. Pro své všestranné použití je velmi oblíben a výborně se hodí pro přípravu teplých sýrových specialit. Nasládlá oříškovo-mandlová chuť, kterou vyniká, nabízí jedinečný zážitek. Doporučujeme doplnit vlašskými ořechy či mangovo-zázvorovou marmeládou. Kde koupit? Fit varianta sýru Madeland obsahuje pouze 10 % celkového tuku. Velmi oblíbena je mezi sportovci a všemi, kteří upřednostňují nízkotučné sýry. Konzument přijímá přirozeně se vyskytující vápník důležitý pro stavbu kostí a bílkovin, které podporují růst svalové hmoty. Kde koupit? Pouze 15 % celkového tuku! Ocení jej tak nejen příznivci zdravého životního stylu. I přes nízký obsah tuku si zachovává svou charakteristickou pružnou a vláčnou konzistenci. V kombinaci s ovocem, ale i samostatně, je vítaným zpestřením nízkokalorických diet. Kde koupit? Uzená varianta, kterou udíme na pravých bukových štěpkách získává přirozeně „uzenou“ chuť. Cítit tak můžete nejen příjemnou oříškovou chuť, vychutnat si jej můžete stejně jako ostatní varianty. Kde koupit?

Madeta slaví 120 let!
Společně s oslavou 120. výročí jsme si pro Vás připravili velkou spotřebitelskou soutěž. Co lze v naší soutěži vyhrát vidíte níže. Klikněte na "chci se zapojit do soutěže" a dozvíte se více. Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný Hotel Nový, dnes Grand, je jedním z nejstarších v Táboře. Navštívila jej řada významných osobností, roku 1932 třeba starosta Chicaga Antonín Čermák. O třicet let dříve se tu scházeli Alfons Šťastný z Padařova, propagátor agrárního hnutí, a baron JUDr. Ervín Nádherný, velkostatkář z Chotovin, aby založili jedno z nejstarších družstev zpracovávajících mléko: Mlékařské družstvo táborské, předchůdce dnešní Madety. Do rejstříku bylo zapsáno 4. června 1902. Mělo 136 zakládajících členů a o čtyři roky později otevřelo v Táboře průmyslovou mlékárnu s pouhými dvanácti zaměstnanci. Její otevření 19. června 1906 bylo velkou událostí, které se zúčastnily významné osobnosti, například c. k. inspektor Čeněk Charousek z ministerstva orby ve Vídni. V projevu pronesl i tuto památnou větu: „Doděláte se úspěchu, nebude-li mléko falšováno – budete-li dojit dobře krávy a ne mlékárnu.“ Mlékárna záhy patřila mezi tři největší v zemi. Brzy otevřela dvě prodejny v Táboře, kde kromě mléka, smetany a másla nabízela i měkké smetanové sýry nebo dodnes známý Tylžský sýr, eidam či Romadur. Zásobovala prodejny v Českých Budějovicích, školy nebo pražské nemocnice, a zřídila i první mléčnou jídelnu v Čechách. Roku 1902 tady pobýval jistý francouzský sýrař, který tu pomáhal zavést výrobu camembertu. Ten byl za první světové války tak populární, že byl i součástí potravinových přídělů pro vojáky. Vedení Mlékařského družstva táborského dbalo nejen na kvalitu výrobků, ale reflektovalo i technický pokrok. V letech 1909 až 1910 zavedlo telefon a nahradilo petrolejové lampy elektrickým osvětlením. Konve s mlékem od sedláků přijížděly do Tábora dlouhé roky po železnici, odtud pak náklad 300 až 400 konví do mlékárny převážel pár koní. Až roku 1934 pořídila firma první nákladní vůz značky Chevrolet. Madeta v odboji Složité období nastalo pro mlékárnu za první světové války. Většina mužů musela odejít bojovat na frontu, sedláci byli kvůli nedostatku krmiva nuceni vybíjet dobytek, takže dodávky mléka poklesly. V roce 1918 byla situace natolik kritická, že hrozilo uzavření. Objem denního příjmu mléka byl jen 200 litrů – před válkou dva miliony. Vše zachránil baron Nádherný, jenž u Občanské záložny navýšil úvěr. Když už to časem vypadalo, že vše pojede v kolejích předválečných úspěchů, přišla velká hospodářská krize. A pak druhá světová válka. Zavedení povinných dodávek, zákaz výroby tučných sýrů… Válce navzdory byly vybudovány nové provozovny, z nichž se každá měla soustředit na jeden druh sýra. Týn nad Vltavou na Blaťák, Milevsko na měkké sýry, Pacov na tvrdé a Sedlec na camembert. A mlékárna v Řípci na Blaťácké zlato, v té době nejrozšířenější sýr v družstvu. Ač riskovali, i lidé v Madetě se zapojili do odboje. Na půdě táborského závodu rozmnožovali na cyklostylu protifašistické letáky a na falešném kontu shromažďovali finance, za něž pořizovali balíčky pro lidi ve vězení, koncentrácích a jejich rodiny. Mlékárna také přijímala do zaměstnání vojenské gážisty nebo studenty ze smíšených židovských rodin. Nenajdete ve světě... Už během okupace se vedení družstva připravovalo na poválečný rozvoj. Nechalo natočit krátký film Madeta buduje a pořídilo propagační materiál na nové produkty. V něm se už objevil název a značka družstva Madeta, který vznikl zkrácením názvu Mlékařské družstvo táborské a pro nějž se už dříve v neoficiálních materiálech používala zkratka MDT. Autorem značky byl Jiří Solar, spoluzakladatel Reklamního klubu československého (Reklubu), stejně jako mnoha dalších reklamních sloganů, jako dodnes používaného Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě, anebo V každém věku holduj mléku. V roce 1951 byla firma znárodněna, na kvalitu výrobků – zejména másla a sýrů – ale politická konstelace vliv neměla. Po téměř 50 letech, v polovině roku 2000, se pak z Jihočeských mlékáren znovu stala Madeta. Firma s 1 500 zaměstnanci a více než 250 druhy výrobků. O tom před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný v hotelu Nový nejspíš ani nesnili… Slavte a soutěžte s námi Budeme rádi, když s námi toto velké jubileum také oslavíte. Jak? Dobře si zapamatujte logo s kravičkou níže a nebojte se na něj kliknout, o celém projektu se tak dozvíte více. Vyhrát můžete i 120 000 Kč!

Jihočeské žervé, plná chuť smetany z jižních Čech
Objevte kousek jižních Čech v chuti čerstvého smetanového sýra.

Jihočeské Vánoce
Tradice a zvyky se mění s dobou, ale některé dodržujeme i dlouhá léta po jejich vzniku.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...