Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce)
- 2 ks Lipánka vanilkového
- 140 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
- piškoty
- 2 jablka
- ½lžičky skořice
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml Jihočeské smetany
Na karamelizované ořechy:
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 100 g ořechů
Návod na přípravu
Jablíčka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na kousky. Dáme do hrnce, přidáme skořici a cca 100 ml vody. Jablka vaříme, dokud nezměknou, poté je necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha. Ke smetaně přidáme Lipánky a cukr. Metlou vše spojíme v hladký krém, který necháme vychladit v lednici, než připravíme čokoládu a ořechy.
Na čokoládovou polevu ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu společně se smetanou. Mícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.
Za stálého míchání necháme v rendlíku rozpustit cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nespojí. Do karamelu nasypeme ořechy a rychle promícháme, aby se obalily. Ořechy přendáme na pečicí papír, rozetřeme je a necháme vychladnout.
Do skleniček zkompletujeme dezert: na dno dáme ořechy, smetanovou vrstvu, jablíčka, trochu čokolády, opět vanilkový krém, čokoládu a navrch karamelizované ořechy.
Podobné recepty

Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka

Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje

High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr

Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu

Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...