Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce)
- 2 ks Lipánka vanilkového
- 140 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
- piškoty
- 2 jablka
- ½lžičky skořice
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml Jihočeské smetany
Na karamelizované ořechy:
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 100 g ořechů
Návod na přípravu
Jablíčka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na kousky. Dáme do hrnce, přidáme skořici a cca 100 ml vody. Jablka vaříme, dokud nezměknou, poté je necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha. Ke smetaně přidáme Lipánky a cukr. Metlou vše spojíme v hladký krém, který necháme vychladit v lednici, než připravíme čokoládu a ořechy.
Na čokoládovou polevu ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu společně se smetanou. Mícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.
Za stálého míchání necháme v rendlíku rozpustit cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nespojí. Do karamelu nasypeme ořechy a rychle promícháme, aby se obalily. Ořechy přendáme na pečicí papír, rozetřeme je a necháme vychladnout.
Do skleniček zkompletujeme dezert: na dno dáme ořechy, smetanovou vrstvu, jablíčka, trochu čokolády, opět vanilkový krém, čokoládu a navrch karamelizované ořechy.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...