MADETA - Tak chutná mléko
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Proč MADETU?
Kvalita výrobků je pro nás na prvním místě. Poznejte všechny certifikáty a ocenění, která se naší společnosti podařilo získat.
CERTIFIKÁTY A OCENĚNÍ...




Kde nás koupíte?
Poznejte naše bistra, mléčné bary, vyhledejte nejbližší místo či obchod, kde lze zakoupit naše produkty.
UKAŽ PRODEJNY VÝROBKŮ MADETAMadetovinky

Nový design – stejně lahodná chuť
Vaši ledničku bude nyní zdobit nový design Jihočeského čerstvého mléka. Věříme, že se vám líbí. Uvnitř zůstává to, co máte nejraději: poctivá chuť, která provází české domácnosti už celé generace. A aby byla změna ještě sladší, spojili jsme síly s mistrem cukrářem Josefem Maršálkem, který pro vás připravil lahodné recepty právě z našeho čerstvého mléka.

Bez starosti, bez laktózy
Dle posledních průzkumů trpí přibližně 20 procent obyvatel České republiky intolerancí laktózy, mléčného cukru skládajícího se z glukózy a galaktózy. Tito lidé nejsou schopni laktózu strávit, protože se jim nevytváří enzym laktáza. Nestrávená laktóza jim zůstává uvnitř trávicího traktu a může tak způsobovat břišní potíže. Doposud pro ně bylo nezbytným krokem vyřazení mléka a mléčných produktů z jídelníčku. To už ale naštěstí nemusí! Výroba produktů se sníženým obsahem laktózy není žádná alchymie. Všechny naše výrobky si zachovávají nezaměnitelnou mléčnou chuť a veškeré zdraví prospěšné látky. Jen je v jejich případě laktóza v průběhu výroby řízeně a šetrně rozložena na glukózu a galaktózu přidáním enzymu laktáza. Tím je obsah laktózy snížen na méně než 0,01 %. Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy Od poctivé receptury tradičního pomazánkového se liší pouze obsahem laktózy. Jihočeská zakysaná smetana bez laktózy Má stejné uplatnění jako klasická zakysaná smetana, je vhodná do salátů, omáček, polévek či k přípravě dezertů. Jihočeský cottage natur bez laktózy Pro nízký obsah tuku a díky vysokému obsahu snadno stravitelných bílkovin ideálním výrobkem racionální výživy. Jihočeský tvaroh polotučný bez laktózy Tento tvaroh bez laktózy v kuchyni ocenění leckterá kuchařka, protože je plnohodnotnou náhradou „klasického“ tvarohu polotučného. Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy Jistě potěší všechny, kteří rádi mlsají bez výčitek a díky intoleranci dříve nemohli. Lipánek bez laktózy Lipánek smetanový s obsahem laktózy < 0,01% je jedinečný kvalitní čerstvý krém, stvořený pouze z poctivé jihočeské smetany a tvarohu, a to v nejčistší podobě bez jakýchkoliv příchutí. Madeta nabízí také širokou škálu sýrů s obsahem laktózy nižším než 0,05 %. U nich dochází k rozkladu laktózy přirozeně a neřízeně v průběhu zrání. Nechte se inspirovat chutnými recepty bez laktózy, které si zamilujete na první sousto. Objevte nové nápady na vaření, které jsou šetrné k trávení, ale plné chuti – ideální pro každodenní vaření i speciální příležitosti.

Ugrilujte si Romadur
Romadur na gril dejte, s rodinou a přáteli si ho vychutnejte.

Madeland slaví 30 let: Příběh sýra, který změnil české ledničky
Psal se rok 1995 a v jihočeské Plané nad Lužnicí se zrodila sýrová legenda. Tehdy poprvé opustil brány naší mlékárny sýr, který během několika let dobyl české stoly – Madeland. Dnes, o 30 let později, patří Madeland mezi tuzemské stálice. A jeho příběh je stejně zajímavý jako jeho chuť.

„Dobrej“ mazanec i beránek
Pečte s Madetou jako po másle Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i čas provonět kuchyň tou nejsladší vůní – čerstvě upečeného mazance a nadýchaného beránka. A protože v Madetě věříme, že máslo je „dobrej“ základ skvělého pečení, přinášíme vám pár osvědčených tipů, jak si tyhle sváteční dobroty připravit tak, aby zmizely ze stolu rychleji, než stihnete říct: „Ten mazanec byl ale ‚dobrej!‘“. Zapomeňte na suché těsto a drobivého beránka – s kvalitními surovinami a trochou velikonočního know-how to půjde jako po másle! Jak na vláčný mazanec a beránka, co vydrží Máslo, máslo, máslo – nemá smysl šetřit. Čím kvalitnější máslo na mazanec použijete, tím bohatší chuť a lepší strukturu těsta získáte. Žádné náhražky, poctivé máslo je základ. Na těsto se nesmí spěchat – nechte ho pořádně vykynout, dokud aspoň nezdvojnásobí svůj objem. Pomůže mu i prostátá mouka. Už i naše babičky mouky kombinovaly, dvě třetiny tvořila hladká mouka, zbytek hrubá. Tím získáte krásně nadýchaný mazanec, který se netrhá a není hutný. Trocha rumu neuškodí – do mazance i beránka přidejte lžíci rumu. Nejenže zvýrazní chuť i aroma, ale také prodlouží jeho čerstvost. Ideální je přidat do těsta rozinky namočené přes noc v rumu. Aby byl vláčný – přidejte do těsta na beránka jogurt nebo Lipánek. Tím bude vláčnější. Vyzkoušejte ho podle našeho jednoduchého hrníčkového receptu. Pro lesk jako blesk – hned po vytažení z trouby potřete mazanec rozpuštěným máslem smíchaným s trochou vanilkového cukru. Kůrka bude krásně lesklá a získá jemnou karamelovou chuť. Pro intenzivní rumovou vůni přidejte i trochu rumu. Ať už Velikonoce slavíte jakkoliv, jedno je jisté – bez dobrého pečení by to nebylo ono. Tak se pusťte i do dalších receptů s Madetou a užijte si svátky plné pohody, chutí a vůní! Vyzkoušejte tradiční i nezvyklé recepty s nádechem jara! Velikonoční zvyky, které možná neznáte Že se na škaredou středu nemáme škaredit a na zelený čtvrtek sníst něco zeleného, ví každý. Ale slyšeli jste o těchto velikonočních tradicích? Krásná jako holoubátko – o Velikonocích hospodáři prohledávali holubníky a nalezli-li nedávno vylíhnuté holoubátko, potírali jím obličej mladých děvčat. Mělo jim to zajistit krásnou pleť po celý rok. Hledání pokladů – podle staré tradice se v noci na Velký pátek měly otevírat skryté poklady v zemi. Stačilo prý být na správném místě ve správný čas… Na krtky s pomocí Boží – Velký pátek přeje zahrádkářům. Posvěcené osikové ratolesti zastrčené do země mají přimět krtky k pokojnému odchodu ze zahrady.

PRO váš aktivní den
Chceš posunout svůj trénink na maximum? Vyplň formulář, odpověz na pár otázek a soutěž o vouchery na sportovní vybavení celkem v hodnotě 160 000 Kč. Soutěž probíhá od 15. 9. do 31. 10. 2025. Kompletní pravidla naleznete zde. Zvyš svoji šanci na výhru a zapoj se i na našich sociálních sítích Facebooku i Instagramu! Chci soutěžit Chci soutěžit [%pro_form%] High protein novinky od Madety jsou tu PRO sportovce, kteří žijí aktivní život, PRO každého, kdo se chce udržet ve formě, PRO všechny, kteří chtějí dodržovat zdravý životní styl i PRO ty, kteří touží zhubnout či drží redukční dietu. Zastoupení bílkovin v jídelníčku je naprosto zásadní pro zdravý a vyvážený životní styl, a naše proteinové novinky jsou tu prostě PRO všechny. High protein cottage High protein Eidam PRO High protein Madeland High protein přírodní zrající sýr Jaká je doporučená denní dávka proteinu? Kvalita výrobků je pro nás zásadní, a proto v proteinových produktech od Madety nenajdete žádné přídatné látky jako éčka, stabilizátory nebo konzervanty, ani uměle přidané bílkoviny. Při výrobě využíváme přirozené vlastnosti mléka, které samo o sobě poskytuje to nejlepší pro váš aktivní život. Vyzkoušejte PROvěřené recepty Objevit recepty Chcete mít více energie a cítit se skvěle během celého dne? Objevte naše chytré tipy, které vám pomohou nastartovat aktivní den a udržet si zdravý životní styl. Chytré tipy PRO váš aktivní den Kde můžete nakoupit proteinové výrobky od Madety? Od kdy koupíte Kolik denní dávky proteinu přijmete z jednoho balení? Chytré tipy PRO váš aktivní den Ráno dělá den Odstartujte svůj aktivní den proteinovou bombou. Vajíčka a celozrnný chléb s Eidamem PRO, High protein cottagem s ořechy nebo smoothie s Jihočeským tvarohem dodají energii na celé dopoledne. Základem je kvalitní příprava Chystejte si jídlo dopředu, aby vám po cvičení nekručelo v břiše. Mějte po ruce kelímek s High protein cottagem, vajíčka natvrdo nebo balení plátkových sýrů High protein Madeland či Eidam PRO. Svačte chytře Dopřejte si poctivou svačinu v podobě Jihočeského tvarohu s ovocem nebo medem. Jednoduché, rychlé a nabité bílkovinami. Vsaďte na maso a ryby Kuřecí prsa, libové hovězí maso nebo treska dodají bílkoviny a podpoří regeneraci svalů po tréninku. Sýry jako superpotravina Zakomponujte sýry s vyšším obsahem bílkovin do jídelníčku. Sýry jsou navíc skvělým zdrojem vápníku, který je důležitý pro stavbu a pevnost kostí a správnou činnost svalů a nervové soustavy. Nezapomínejte na luštěniny Fazole, cizrna a čočka jsou nejenom dobrým zdrojem bílkovin, ale i vlákniny. Zkuste salát s cizrnou a High protein přírodním zrajícím sýrem nebo hummus jako dip k jakékoliv zelenině. Ořechy a semínka se hodí ke všemu Skvělý zdroj bílkovin i zdravých tuků. Přidejte je do salátů, ovesné kaše nebo jen tak na svačinu. Na doplňky s rozumem Když nestíháte plnohodnotné jídlo, proteinový koktejl nebo tyčinka mohou být rychlou náhradou. Ale nezapomeňte – vždy je lepší sáhnout po čerstvých potravinách. Recepty nabité proteiny Cottage protein bowl High protein quesadilla Sendvič plný bílkovin se sýrem Eidam PRO Proteinové vaječné muffiny Cottage pizza plná bílkovin Kde je koupíte? V tabulce níže najdete data, od kterých jednotlivé High protein výrobky od Madety najdete ve svém oblíbeném obchodě. V mobilní verzi listujte potažením doprava. Albert a Tesco jsou hypermarkety.

Lehká volba pro zdravější život
Stavu wellbeing, tedy celkové osobní pohody a harmonie, se snaží dosáhnout čím dál více lidí. Patříte mezi ně? Třeba vás k tomu dovedlo předsevzetí chovat se k sobě a svému tělu lépe. Do této skládanky patří mnoho dílků jako méně stresu, více odpočinku, dobré vztahy s nejbližšími nebo lehčí jídelníček. Celá skládanka by pak měla vypadat jako harmonický obraz, na který se budete rádi dívat. Poskládat všechny dílky je jen na vás, ale máme pro vás tip, který do vašeho puzzle přesně zapadne.

Chuť, která spojuje generace
Jihočeský syreček je důkazem, že některé věci jsou tak dobré, že není potřeba je měnit. Chuť a vůně zrajícího sýra dokáží spojit minulost se současností, a vytvořit most k budoucím generacím. Zatímco kolem nás se svět mění rychlostí blesku, některé věci zůstávají pevné a spolehlivé, a proto si Jihočeský syreček uchovává svou nezaměnitelnou chuť.

Nejnovější recepty

Krémová papriková polévka s Goudou
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Sýrařův výběr Gouda bílá 2 červené papriky 2 žluté papriky 2 střední brambory 1 větší cibule 1 lžíce mleté sladké papriky 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru pár bobkových listů 150 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání pažitka na ozdobu sůl pepř 1 lžička citronové šťávy 1 lžíce olivového oleje 1 lžička Jihočeského másla bageta na krutony

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Poctivé výrobky z Jihočeského mléka
Více než sto let pro vás vyrábíme jihočeské, kvalitní a chutné mléčné výrobky.
Zakládáme si na tradici, kvalita našich stoprocentně přírodních výrobků bez konzervantů je umocněná původními recepturami a poctivým řemeslem. V současné době je MADETA a.s. je největším zpracovatelem mléka v České republice.
V našem pestrém portfoliu najdete nejen mléka, smetany, jogurty, tvarohy a dezerty, zakysané nápoje, ale i mnoho druhů lahodných sýrů - čerstvé a termizované sýry, tavené, přírodní, plísňové. Děkujeme vám za to, že dáváte přednost poctivým, chutným a zdravým českým výrobkům.