Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
myslíme na příroduRakletuj s Madetou
Madeta.cz

Rakletuj s Madetou

Nevíte, co znamená rakletování, ocenili byste nevšední způsob tepelné úpravy sýra? Pak určitě čtěte dál.
Rakletuj s Madetou

Co je to rakletování (raclette)?

Způsob přípravy pokrmů, který pochází ze Švýcarska. Název vznikl podle stejnojmenného sýra raclette. Raclett v překladu znamená škrabka, což mnohé vysvětluje. Při přípravě pokrmu totiž na speciálním rakletovacím grilu zahříváme půlbochník sýru raclette, ze kterého následně seškrabáváme rozehřátou vrstvu sýra na brambory, zeleninu apod. Při tradiční přípravě je tedy hlavní přísadou sýr raclette. My vám však ukážeme, že na rakletování lze použít i naše sýry, jako jsou Romadur, niva, Madeland, plátkový sýr Lipánek a mnoho dalších.

Jaké sýry jsou vhodné na rakletování?

Tradiční přílohou při rakletování jsou opékané či vařené brambory, šalotka nebo nakládané okurčičky. Použít můžete i různé další zeleninové přílohy, jako například Ajvar. Základem je ale sýr. Záleží jen na vás, jaký druh zvolíte, obecně však platí, že se spíše hodí více tučné sýry, ideálně ty „voňavé“, které zrají pod mazem. Sýrem od Madety, který se tedy jednoznačně nabízí, je Romadur, druh sýra, který je velmi podobný sýru raclette. Na rakletovacím grilu krásně změkne a začne se tavit. Pokud jste však fanoušci nejrůznějších diet, či vám chutnají méně tučné sýry, vyzkoušejte Jihočeský syreček. Jeho konzistence bude tužší, ale vůně neméně intenzivní, navíc jeho konzumací jen těžko přiberete na váze.



Máte-li rádi sýry s modrou plísní, doporučujeme vyzkoušet Jihočeskou či Zlatou nivu. Obě jsou díky obsahu tuku vhodnými kandidátkami na rakletování. Jejich specifickou slanou chuť doporučujeme doplnit sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem. Dětské jazýčky pak jistě ocení jemnější plátkový sýr od Lipánka, který nejen usnadní práci s krájením, ale také pomůže maskovat grilovanou zeleninu pod ním.

Rakletuj s námi a vyhraj

V rámci projektu Rakletuj s Madetou se také můžete zapojit do soutěže která začíná již 18. 5. a trvá až do 14. 6. 2020. Výhrou jsou nejen výrobky od Madety, ale také od značek Podravka a Boska. Více se dozvíte na www.rakletujsmadetou.cz. Koukněte také na naše rakletovací recepty a doporučované rakletovací grily.

na přehled Madetovinek...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

0
myslíme na příroduRakletuj s Madetou

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cscsenen