Ananasová bábovka s kokosem
Znáte plechovku, které se říká buchta Orgasmus? Tady je její bábovková varianta s menším množstvím cukru od Radky Vrzalové.
Ingredience
Tekutiny:
- 3 vejce M
- 170 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy
- 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 100 ml šťávy z ananasového kompotu
- 100 g cukr krupice z toho jeden vanilkový je možno použít xylitol
Sypké suroviny:
- 220-250 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eatfit bešamel či Doves Farm samokypřící -k té se přidá jen 4 g kypř.prášku) lze i mouky namíchat jednodruhové
- Kůra z 1 BIO citrónu
- 8 g kypřícího prášku + špetka soli
- 50 g strouhaného kokosu do těsta + 50 g na obalení kostiček ananasu
- Hrst okapaných kostiček ananasu
Dále budeme potřebovat:
- Olej nebo tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání bábovkové formy (mám plechovou objem 1 l), na dozdobení čokoláda na vaření 150 g rozpuštěná ve 40 g teplého tuku (Radka Vrzalová doporučuje Omega tuku) na polevy nebo teplého oleje a opražené plátky kokosu (Zdravá výživa)
Návod na přípravu
Dále budeme potřebovat:
Olej nebo tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání bábovkové formy (mám plechovou objem 1 l), na dozdobení čokoláda na vaření 150 g rozpuštěná ve 40 g teplého tuku (Radka Vrzalová doporučuje Omega tuku) na polevy nebo teplého oleje a opražené plátky kokosu (Zdravá výživa)
1. Troubu vyhřejeme na 160°C, vymažeme a vysypeme formu. V jedné misce si prošleháme tekutiny (ano i cukr se počítá) a v druhé, větší misce promícháme sypké suroviny. Okapané kostičky ananasu v malé mističce obalíme v části kokosu.
2. K sypké směsi přidáme prošlehané tekutiny, opatrně promícháme silik. stěrkou nebo vařečkou.
3. Do připravené formy přelijete třetinu těsta, vsypte opatrně třetinu kostiček, pak další část a druhou třetinu kostiček a pak opět těsto a poslední kostičky. Zbylým kokosem po obalení ananasu klidně posypte povrch těsta.
4. V plechové bábovkové formě pečeme cca 1 hodinu (záleží na druhu mouky a druhu zakysaného výrobku. Nejlepší je zkusit střed těsta špejlí. Pokud je po vytažení suchá nebo s pár drobečky, je bábovka hotová.
5. Bábovku necháme ve formě úplně vychladnout na lince na mřížce a případně docukrujeme či dozdobíme polevou a opraženým kokosem.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Brownies stromečky
Ingredience 100 g Jihočeského másla 2 vejce 120 g hořké čokolády 70% 70 g hladké mouky perníkové koření špetka soli Čokoládový krém 100 g hořké čokolády 200 g Jihočeské smetany
Vánoční sobci à la kokosová roláda
Ingredience Piškotové těsto: 200 g mletých piškotů 100 g cukru moučka 4 lžíce rumu 50 ml kávy 3 lžíce kakaa (35 g) 2 lžíce Jihočeského mléka Náplň: 100 změklého Jihočeského másla 50 g cukru moučka 50 g kokosu Na zdobení: 200 g cukru moučka 1 bílek pár kapek citronu červená potravinářská barva nebo červené cukrové kuličky
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Linecké cukroví jako od babičky
Ingredience (na 2 plechy) 200 g změklého Jihočeského másla 200 g moučkového cukru 2 sáčky vanilkového cukru 2 vejce 100 g kakaového Lipánka 1 vanilkový pudink (v prášku) 100 g mandlové mouky 450 g hladké mouky + na podsypání 1 sáček kypřicího prášku do pečiva 3 lžíce kakaa marmeláda na slepování
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


