Dip z Jihočeského Lipna s bylinkami, jalapeños a bylinkovou strouhankou
Ingredience (2 porce):
- 1 balení Jihočeského Lipna
- hrst nakládaných jalapeños
- 6 plátků toustového chleba
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané petrželky
- kůra z ½ citronu
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ balení plátkového sýra (např. Sýrařův výběr)
- 1 lžička mleté sladké nebo uzené papriky
- špetka sušeného chilli
- 0,5 l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka
- 1 balení tortill
- 1 lžíce olivového oleje
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Návod na přípravu
V rendlíku připravíme světlou jíšku z Jihočeského másla a mouky. Přilijeme čerstvé Jihočeské mléko, přidáme oba sýry, papriku, chilli a větší část na kostičky nakrájených jalapeños. Vše dobře promícháme, přivedeme k mírnému varu a krátce povaříme. Poté odstavíme z plotny a podle chuti osolíme a opepříme. Z toustového chleba pomocí mixéru připravíme strouhanku. Tu smícháme s olivovým olejem, dochutíme solí a orestujeme na pánvi dozlatova a dokřupava. Nakonec ji smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou a citronovou kůrou. Z tortill vykrojíme trojúhelníky, které osmažíme v oleji dozlatova. Před podáváním smícháme dip s bylinkovou strouhankou, ozdobíme zbylými jalapeños, pažitkou a trochou mleté papriky. Podáváme s křupavými tortillovými chipsy.
Podobné recepty

Avokádový toast
Ingredience (1 porce) Avokádová pomazánka: 1 avokádo 1 Jihočeské žervé 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř Servírování: chléb několik listů špenátu slanina 1–2 vejce balkánský sýr černé sezamové semínko hrachové výhonky

Cuketová pizza
Ingredience (1 porce) Těsto: 300 g cukety 100 g hladké mouky 2 vejce špetka soli 1 stroužek česneku (nemusí být) Náplň: Primator sugo žampiony cherry rajčata oregáno

Plněný wrap s plátkovým sýrem Lipánek
Ingredience (1 porce) 1 velká tortilla 1 lžíce Jihočeského pomazánkového 2 plátky šunky 2 plátky sýra Lipánek listy špenátu pár koleček okurky nakrájená cherry rajčata sůl a pepř podle chuti zelenina na ozdobení (olivy, salát, okurky, papriky apod.)

Grilovaný salát little gem s hrozny, Jihočeskou nivou a lískovými ořechy
Ingredience (2 porce) 2 menší saláty little gem 100 g Jihočeské nivy 60% 50 g lískových ořechů hrst červených hroznů ½ kyselého jablka (např. granny smith) 3 lžíce olivového oleje 1 lžička medu 1 lžička hořčice šťáva z ½ citronu sůl, pepř

Snídaňový bramborák se Sýrem na pánev, avokádem, slaninou a bylinkovým tvarohem
Ingredience (2 porce) 2 balení Sýru na pánev 3–4 brambory 3 vejce špetka kmínu špetka majoránky 1 stroužek česneku 50 g hrubé mouky 1 lžíce Jihočeského čerstvého plnotučného mléka plátky slaniny 1 avokádo 3 lžíce Jihočeského tvarohu hrst nasekané pažitky hrst nasekané petrželky 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžička slunečnicového oleje sůl pepř 2 lžíce octa

Salát s červenou řepou, letní zeleninou, vlašskými ořechy a Jihočeským tvarohem
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského tvarohu 600 g předvařené červené řepy 1 broskev hrst ředkviček salát little gem nebo jiný křehký salát listy červené řepy nebo špenátu 3 lžíce olivového oleje špetka sušeného česneku špetka sušené cibulky 2 lžíce citronové šťávy hrst nasekané pažitky hrst nasekané petrželky hrst vlašských ořechů sůl pepř

Mac and cheese s Tylžským sýrem
Ingredience: 300 g těstovin (makarony nebo kolínka) 250 g Tylžského sýra 350 ml Jihočeského mléka 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce Jihočeského másla muškátový oříšek sůl, pepř 2 lžíce strouhanky

Halušky z taveného sýru Lipánek
Ingredience (8 porcí): 1 kg brambor 350 g polohrubé mouky 1 vejce sůl 1 Lipánek tavený sýr smetanový 150 g slaniny nebo špeku
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...