Dip z Jihočeského Lipna s bylinkami, jalapeños a bylinkovou strouhankou
Ingredience (2 porce):
- 1 balení Jihočeského Lipna
- hrst nakládaných jalapeños
- 6 plátků toustového chleba
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané petrželky
- kůra z ½ citronu
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ balení plátkového sýra (např. Sýrařův výběr)
- 1 lžička mleté sladké nebo uzené papriky
- špetka sušeného chilli
- 0,5 l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka
- 1 balení tortill
- 1 lžíce olivového oleje
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Návod na přípravu
V rendlíku připravíme světlou jíšku z Jihočeského másla a mouky. Přilijeme čerstvé Jihočeské mléko, přidáme oba sýry, papriku, chilli a větší část na kostičky nakrájených jalapeños. Vše dobře promícháme, přivedeme k mírnému varu a krátce povaříme. Poté odstavíme z plotny a podle chuti osolíme a opepříme. Z toustového chleba pomocí mixéru připravíme strouhanku. Tu smícháme s olivovým olejem, dochutíme solí a orestujeme na pánvi dozlatova a dokřupava. Nakonec ji smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou a citronovou kůrou. Z tortill vykrojíme trojúhelníky, které osmažíme v oleji dozlatova. Před podáváním smícháme dip s bylinkovou strouhankou, ozdobíme zbylými jalapeños, pažitkou a trochou mleté papriky. Podáváme s křupavými tortillovými chipsy.
Podobné recepty

Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka

Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje

High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr

Salát s vejcem plněným směsí ze žloutků, taveného sýru Lipánek a hořčice
Ingredience (2 porce) 2 hlávky salátu little gem 1 menší hlávka radicchia hrst zeleného hrášku 10 cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička citronové šťávy 4 vejce 60 g taveného sýru Lipánek 1 lžička plnotučné hořčice 1 lžička majonézy sůl čerstvě mletý černý pepř

Bramborové gnocchi s dýní, sýrem Lipánek a kopřivami
Ingredience (2 porce) 400 g bramborových gnocchi 150 g dýně Hokkaido nakrájené na malé kostičky 80 g sýra Lipánek 30 % 20 g čerstvých kopřiv 100 g Jihočeského másla 50 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 2 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku sůl čerstvě mletý černý pepř nasekaná pažitka na ozdobu

Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání

Těstoviny s Jihočeským žervé, citronem, zeleným hráškem a mátou
Ingredience (2 porce) 200 g těstovin 150 g Jihočeského žervé Madeta 40 ml citronové šťávy + 1 lžička nastrouhané kůry z 1 citronu 120 g mraženého zeleného hrášku 1 stroužek česneku 1 lžíce olivového oleje 8–10 lístků čerstvé máty sůl čerstvě mletý pepř hrst strouhaného sýru Sýrařův výběr

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...