Dip z Jihočeského Lipna s bylinkami, jalapeños a bylinkovou strouhankou
Ingredience (2 porce):
- 1 balení Jihočeského Lipna
- hrst nakládaných jalapeños
- 6 plátků toustového chleba
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané petrželky
- kůra z ½ citronu
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ balení plátkového sýra (např. Sýrařův výběr)
- 1 lžička mleté sladké nebo uzené papriky
- špetka sušeného chilli
- 0,5 l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka
- 1 balení tortill
- 1 lžíce olivového oleje
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Návod na přípravu
V rendlíku připravíme světlou jíšku z Jihočeského másla a mouky. Přilijeme čerstvé Jihočeské mléko, přidáme oba sýry, papriku, chilli a větší část na kostičky nakrájených jalapeños. Vše dobře promícháme, přivedeme k mírnému varu a krátce povaříme. Poté odstavíme z plotny a podle chuti osolíme a opepříme. Z toustového chleba pomocí mixéru připravíme strouhanku. Tu smícháme s olivovým olejem, dochutíme solí a orestujeme na pánvi dozlatova a dokřupava. Nakonec ji smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou a citronovou kůrou. Z tortill vykrojíme trojúhelníky, které osmažíme v oleji dozlatova. Před podáváním smícháme dip s bylinkovou strouhankou, ozdobíme zbylými jalapeños, pažitkou a trochou mleté papriky. Podáváme s křupavými tortillovými chipsy.
Podobné recepty

Halušky z taveného sýru Lipánek
Ingredience (8 porcí): 1 kg brambor 350 g polohrubé mouky 1 vejce sůl 1 Lipánek tavený sýr smetanový 150 g slaniny nebo špeku

High protein cottage housky
Ingredience (6 ks): 1 High protein cottage natur 220 g hladké mouky ½ kypřicího prášku 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření sůl semínka na posypání

Gazpacho se sendvičem s Tylžským sýrem
Ingredience (4 porce) Na gazpacho: 3 červené papriky 1 cibule 4 stroužky česneku 300 g cherry rajčat ½ salátové okurky 60 ml olivového oleje hrst čerstvé bazalky šťáva z ½ citronu sůl čerstvě mletý pepř olivový olej Na sýrový sendvič: 4 tenké krajíce kváskového chleba 1 balení Tylžského sýra 2 lžíce hrubozrnné hořčice Jihočeské máslo na opečení

Kapustové karbanátky se sýrem Lipánek 30 %
Ingredience (4 porce): 1 balení sýru Lipánek 30 % 5 listů kapusty 500 g mletého masa (hovězí + vepřové) 2 lžíce strouhanky 2 stroužky česneku 1 cibule 1 lžíce Jihočeského másla olej na restování 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce hladké mouky 3 brambory 2 barevné papriky 1 lžíce majonézy 1 lžička medu 1 lžička hrubozrnné hořčice 1 lžička citronové šťávy sůl pepř

Burgery s Romadurem, karamelizovanou cibulkou a limetkovou majonézou
Ingredience (4 porce) 400 g mletého hovězího masa 100 g slaniny 2 červené cibule 100 g Romaduru 4 cherry rajčata nebo 1 velké rajče 4 menší burgerové bulky 6 lžic majonézy 1 limetka 3 lžíce Jihočeského másla 1 lžička olivového oleje 1 lžíce třtinového cukru sůl čerstvě mletý pepř

Slané palačinky se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (4 porce) Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky špetka soli 2 vejce 400 ml čerstvého Jihočeského mléka 2 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Suroviny na náplň: 150 g nastrouhaného sýra Lipánek Zlaťáček 150 g šunky hrst čerstvého špenátu Jihočeské žervé nakrájená paprika

Frittata
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lžíce Jihočeského másla 1 jarní cibulka ½ cukety 100 g cherry rajčat 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smetany

Cuketovo-sýrové vafle s bylinkovým dipem
Ingredience (2 porce): 130 g cukety 220 g hladké mouky ½ kypřicího prášku 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 vejce 100 ml Jihočeského mléka 1 Lipánek plátky 30 % čerstvé bylinky sůl, pepř Na dip: 1 Jihočeská zakysaná smetana čerstvé oblíbené bylinky 1 lžíce citronové štávy sůl, pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...