Jahodový koláč – bez lepku, laktózy, vajec
Už jste ochutnali nový smetanový bezlaktózový jahodový dezert Lahůdku a Jihočeský cottage bez laktózy od Madety? Kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč…. Pro děti ideální kombinace nejen ke Dni dětí.
Ingredience
Na korpus:
- 150 g ovesných vloček bz lepku
- 80 g mletých lískových oříšků (mohou být i pistáciové a pro alergiky tygří ořechy)
- 100 g tuku (pokud netrpíte intolerancí laktózy použijte Jihočeské máslo)
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
Na jahodovou pěnu:
- 2 kelímky Lahůdky zakysané smetany na zahradních jahodách bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského jahodového Nature jogurtu bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského cottage bez laktózy
- 6 plátků (1 balení) plátkové želatiny
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
- 1 pol. lžíce citrónové šťávy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- Půlky jahod podle velikosti obvodu formy (23-26 cm) cca z prostředních jahod
Na želé s jahodami:
- 2 pol. lžíce ovocného sirupu YO (měli jsme bezinkový)
- 220 ml studené vody
- sáček červeného želé + 1 rovná pol. lžíce krupicového cukru
- 200 g jahod na plátky (cca podle velikosti koláče)
Otvíratelná forma na dort 23-26 cm, pečící papír, trocha oleje na vymazání boků formy.
Návod na přípravu
Vločky a mleté oříšky smíchejte s kousky vychladlého tuku a sirupem, vytvořte drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujte na dno formy vyložené pečícím papírem. a pečte při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Nechte na mřížce úplně vychladnout.
Mléčné výrobky vyšlehejte s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém, přišlehejte rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
Formu s vychlazeným korpusem vymažte po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládejte řezem k olejované straně půlky jahod (mírně je zatlačte do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřete mezi jahody jahodovou náplň a nechte cca 15 minut zamrazit. Nebo nechte dvě hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřete lžící jahodového džemu a ozdobte plátky jahod - skládejte jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvořte uprostřed například kytičku.
Mezitím si připravte želé, podle návodu na sáčku - směs smíchejte s cukrem nebo sladidlem v kastrůlku, přidejte vodu se sirupem, za stálého míchání přiveďte k varu, jednu minutu povařte a rychle stáhněte ze sporáku. Nechte tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijte plátky jahod na povrchu dortu. Nechte ve formě dort vychladit do druhého dne.
Vychutnejte si i další bezlaktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
![Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__malinova-zmrzlina-s-tvarohovym-lipankem.jpg?v=1718974619)
Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (8 porcí) 4 Lipánky tvarohové 1 Jihočeská čerstvá smetana 350 g malin (čerstvých nebo mražených) 90 g cukru K podávání zmrzlinové kornoutky
![Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__ryze-ze-sladkeho-mlicka-lipanek-s-kremem-z-jihoceske-zakysane-smetany-a-jihoceskeho-tvarohu.jpg?v=1718974260)
Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu
Ingredience (2 porce) 150 g rýže 500 ml sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 3 lžičky moučkového cukru 200 g tučného Jihočeského tvarohu 100 g Jihočeské tradiční zakysané smetany 18% šťáva z půlky citronu hrst drcených sušenek 4 jahody 4 ostružiny hrst máty hrst mini marshmallow
![Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__mrazeny-dezert-s-tradicnim-lipankem-a-lesnim-ovocem.jpg?v=1718786988)
Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem
Ingredience (5 porcí) 500 g tradičního Lipánka 300 g mraženého lesního ovoce 2 lžíce medu máta čerstvé ovoce
![Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodove-kynute-knedliky-s-vanilkovou-omackou.jpg?v=1716364656)
Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience 500 g polohrubé mouky ½ čerstvého droždí 250 ml Jihočeského mléka 25 g cukru 1 vejce špetka soli čerstvé nebo mražené jahody Vanilková omáčka: 1 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany Na dokončení: rozpuštěné Jihočeské máslo moučkový cukr
![Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzsky-toast-se-skorici-vanilkovou-pomazankou-lipanek-ovocnym-salatem-a-anglickym-kremem.jpg?v=1717498890)
Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem
Ingredience (2 porce) 1 vanilková pomazánka Lipánek 4 plátky toastového chleba nebo 2 silnější plátky briošky 1 lžíce Jihočeského másla špetka skořici 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 vejce 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 8 žloutků 280 g cukru 1 lžíce vanilkové pasty hrst malin hrst borůvek ½ jablka šťáva z půlky citronu 1 lžička moučkového cukru
![Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__granola-s-tradicnim-lipankem-orechy-a-ovocem.jpg?v=1716192886)
Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 250 g banánů 100 g ořechů 100 g kokosu 100 g sušeného ovoce 60 g medu 50 g Jihočeského másla 65 g pomerančové šťávy 350 g ovesných vloček špetka soli špetka skořice čerstvé ovoce dle chuti
![Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__sladky-puding-s-trhanou-babovkou-a-ovocem.jpg?v=1714463574)
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
![Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodovy-kolac-z-jihoceskeho-jogurtu-nature.jpg?v=1707723397)
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...