Jahodový koláč – bez lepku, laktózy, vajec
Už jste ochutnali nový smetanový bezlaktózový jahodový dezert Lahůdku a Jihočeský cottage bez laktózy od Madety? Kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč…. Pro děti ideální kombinace nejen ke Dni dětí.
Ingredience
Na korpus:
- 150 g ovesných vloček bz lepku
- 80 g mletých lískových oříšků (mohou být i pistáciové a pro alergiky tygří ořechy)
- 100 g tuku (pokud netrpíte intolerancí laktózy použijte Jihočeské máslo)
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
Na jahodovou pěnu:
- 2 kelímky Lahůdky zakysané smetany na zahradních jahodách bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského jahodového Nature jogurtu bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského cottage bez laktózy
- 6 plátků (1 balení) plátkové želatiny
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
- 1 pol. lžíce citrónové šťávy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- Půlky jahod podle velikosti obvodu formy (23-26 cm) cca z prostředních jahod
Na želé s jahodami:
- 2 pol. lžíce ovocného sirupu YO (měli jsme bezinkový)
- 220 ml studené vody
- sáček červeného želé + 1 rovná pol. lžíce krupicového cukru
- 200 g jahod na plátky (cca podle velikosti koláče)
Otvíratelná forma na dort 23-26 cm, pečící papír, trocha oleje na vymazání boků formy.
Návod na přípravu
Vločky a mleté oříšky smíchejte s kousky vychladlého tuku a sirupem, vytvořte drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujte na dno formy vyložené pečícím papírem. a pečte při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Nechte na mřížce úplně vychladnout.
Mléčné výrobky vyšlehejte s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém, přišlehejte rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
Formu s vychlazeným korpusem vymažte po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládejte řezem k olejované straně půlky jahod (mírně je zatlačte do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřete mezi jahody jahodovou náplň a nechte cca 15 minut zamrazit. Nebo nechte dvě hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřete lžící jahodového džemu a ozdobte plátky jahod - skládejte jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvořte uprostřed například kytičku.
Mezitím si připravte želé, podle návodu na sáčku - směs smíchejte s cukrem nebo sladidlem v kastrůlku, přidejte vodu se sirupem, za stálého míchání přiveďte k varu, jednu minutu povařte a rychle stáhněte ze sporáku. Nechte tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijte plátky jahod na povrchu dortu. Nechte ve formě dort vychladit do druhého dne.
Vychutnejte si i další bezlaktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty

Brownies stromky s čokoládovou pomazánkou Lipánek
Ingredience • 160 g Jihočeského másla • 3 ks vajec • 200 g hořké čokolády • 150 g cukru • 150 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • špetka soli Na dokonečení: • 2× Lipánek čokoládová pomazánka • 80 g hořké čokolády • 1 lžíce Jihočeského másla • bílá čokoláda a jedlé dekorace

Nepečené ořechové koule se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience 240 g dětských namletých piškotů 1 balení sladké vanilkové pomazánky Lipánek 40 g holandského kakaa 120 g drcených vlašských ořechů 4 lžíce brusinkové marmelády 2 lžičky vanilkové pasty špetka soli kokos na obalení

Vánoční citrusový koláček s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 5 citrusových plodů dle výběru (pomeranč, grapefruit, citron) 0,5 hrnku cukru 4 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Na těsto: 1,5 hrnku hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 0,5 lžičky soli 0,5 hrnku cukru krystal 1/4 hrnku hnědého cukru 1,5 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu kůra z jednoho pomeranče 2 vejce 1 lžíce vanilkového extraktu 0,5 balení tvarohového Lipánka + 1,5 balení tvarohového Lipánka na ozdobu 3/4 hrnku čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 250 g Jihočeského másla

Vánoční košíčky s vanilkovou pomazánkou Lipánek
Ingredience Těsto 250 g hladké mouky 140 g másla 50 g cukru 1 žloutek Náplň 2× Lipánek vanilková pomazánka 150 g čokolády 1 lžíce másla lískové oříšky

Mléčná rýže s Jihočeský čerstvým plnotučným mlékem
Ingredience 200 g kulatozrnné rýže 700 ml Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 40 g cukru 2 lžíce másla kardamom, skořice med ovoce na podávání

Mini Pavlova s Jihočeskou čerstvou smetanou
Ingredience 4 bílky 190 g cukru krupice 2 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžíce octa Jihočeská čerstvá smetana 250 ml ovoce na ozdobu

Bombardino s Jihočeskou čerstvou smetanou
Ingredience 320 ml vaječného koňaku 160 ml čerstvého Jihočeského mléka 160 ml brandy nebo whiskey 250 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání skořice na posypání

Sýrový koláč s dýňovým krémem
Ingredience Těsto 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) na podsypání 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky 125 g másla nastrouhaného (poloviny velké kostky) 100 g jemně strouhaného sýra Blaťácké zlato 1 kávová lžička soli 3 vrchovaté pol. lžíce chia semínek 4-6 pol. lžic mléka do těsta (podle konzistence) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva Náplň 150 g Jihočeské nivy 60 % větší vařený brambor nebo mrkev na kostičky 1 balení jarní cibulky posekané hrst posekaných opražených vlašských ořechů 1/2 pečené dýně (na olivovém oleji s drceným, kmínem, solí a tymiánem) 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání 180 g Jihočeské zakysané smetany 18% muškátový ořìšek, pepř dle chuti Koláčová forma cca 26 cm
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...