Letní ovocný cheesecake - bez lepku ( a jde i bez laktózy)
S cheesecakem nikdy neuděláte chybu, ale ještě lepší bude s Lipánkem a čokoládou. Je bez lepku (a může být i bez laktózy) a proto si na něm může pochutnat opravdu každý.
Ingredience na těsto:
- 200g Jihočeského másla (nebo rostlinného tuku pro variantu bez laktózy)
- 300g hořké čokolády (pro variantu bez laktózy vyberte čokoládu bez mléka)
- 3 vejce velikosti L
- 150-200g kokosového cukru
- 100g mletých mandlí
- 40g holandského kakaa bez lepku
- špetka soli
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- dortová forma o průměru 26 cm
- pečící papír na vyložení
Ingredience na náplň:
- 2ks Lipánek smetanový (pro variantu bez laktózy Lipánek smetanový laktóza méně než 0,01%)
- hrst oblíbeného omytého a osušeného letního ovoce
- 1 vejce velikosti L
Návod na přípravu
Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na dort potřete místy máslem (rostlinným tukem), aby k formě co nejlépe přilnul pečicí papír.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky másla (tuku) a vymíchejte v čokoládovou hmotu. Pak ji odstavte a nechte krátce vychladnout.
Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl, sodu a promíchejte. V mixéru šlehejte vejce s cukrem cca 8-10 minut, až se cukr rozpustí a vznikne hedvábná pěna.
Do pěny přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí. Přisypte mandlovou směs s kakaem a promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do vyložené formy.
Lipánky vyšlehejte s vejcem do hladka a kopečky vzniklé směsi přidejte na čokoládové těsto. Poté vezměte špejli nebo druhou stranu lžíce a vytvoříte vír tak, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílý krém. Na výsledné dílo rozprostřete oblíbené ovoce.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut. Cheesecake by měl být trochu třaslavý s pevným čokoládovým korpusem. Servírujte vychlazený.
Vychutnejte si i další recepty bez laktózy od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Skořicové rolky z kynutého těsta se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (6 ks) 400 g hladké mouky 250 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 45 g Jihočeského másla 2 lžíce cukru 0,5 kostky droždí sůl Náplň: 100 g cukru 1 lžíce skořice 1 balení sladké pomazánky Lipánek + 1 balení sladké pomazánky Lipánek na potření (dle chuti)
Opečené bramborové šišky s mákem a s krémem z vanilkového Lipánka
Ingredience (2 porce) 400 g brambor 0,5 lžičky soli 1 vejce 220 g hrubé mouky 1 lžíce cukru 0,5 lžíce máku 50 g Jihočeského másla 2 balení tradičního Lipánka 100 g mražených borůvek nebo lesní směsi 0,5 lžíce citronové šťávy 1,5 lžíce moučkového cukru kůra z půlky citronu
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Italské bochánky plněné tvarohovým Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 80 ml čerstvého Jihočeského mléka 320 g hladké mouky 42 g cukru 5 g soli 3 vejce 7 g instantního droždí 90 g Jihočeského másla kůra z půlky citronu Krém: 100 ml čerstvé Jihočeské smetany 100 g tvarohového Lipánka 10 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...