Letní ovocný cheesecake - bez lepku ( a jde i bez laktózy)
S cheesecakem nikdy neuděláte chybu, ale ještě lepší bude s Lipánkem a čokoládou. Je bez lepku (a může být i bez laktózy) a proto si na něm může pochutnat opravdu každý.
Ingredience na těsto:
- 200g Jihočeského másla (nebo rostlinného tuku pro variantu bez laktózy)
- 300g hořké čokolády (pro variantu bez laktózy vyberte čokoládu bez mléka)
- 3 vejce velikosti L
- 150-200g kokosového cukru
- 100g mletých mandlí
- 40g holandského kakaa bez lepku
- špetka soli
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- dortová forma o průměru 26 cm
- pečící papír na vyložení
Ingredience na náplň:
- 2ks Lipánek smetanový (pro variantu bez laktózy Lipánek smetanový laktóza méně než 0,01%)
- hrst oblíbeného omytého a osušeného letního ovoce
- 1 vejce velikosti L
Návod na přípravu
Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na dort potřete místy máslem (rostlinným tukem), aby k formě co nejlépe přilnul pečicí papír.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky másla (tuku) a vymíchejte v čokoládovou hmotu. Pak ji odstavte a nechte krátce vychladnout.
Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl, sodu a promíchejte. V mixéru šlehejte vejce s cukrem cca 8-10 minut, až se cukr rozpustí a vznikne hedvábná pěna.
Do pěny přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí. Přisypte mandlovou směs s kakaem a promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do vyložené formy.
Lipánky vyšlehejte s vejcem do hladka a kopečky vzniklé směsi přidejte na čokoládové těsto. Poté vezměte špejli nebo druhou stranu lžíce a vytvoříte vír tak, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílý krém. Na výsledné dílo rozprostřete oblíbené ovoce.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut. Cheesecake by měl být trochu třaslavý s pevným čokoládovým korpusem. Servírujte vychlazený.
Vychutnejte si i další recepty bez laktózy od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Podzimní zapečený rýžový pudink
Ingredience (2 porce): 100 g jasmínové rýže 2,5–3× vanilkové mléko Lipánek 2 lžíce Jihočeského másla (30 g) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamonu ¼ lžičky kurkumy 2 vanilkové cukry 2 lžíce švestkových povidel 1 lžíce třtinového cukru na zapečení
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu
Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M
Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka
Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek
Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru
Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...

