Letní ovocný cheesecake - bez lepku ( a jde i bez laktózy)
S cheesecakem nikdy neuděláte chybu, ale ještě lepší bude s Lipánkem a čokoládou. Je bez lepku (a může být i bez laktózy) a proto si na něm může pochutnat opravdu každý.
Ingredience na těsto:
- 200g Jihočeského másla (nebo rostlinného tuku pro variantu bez laktózy)
- 300g hořké čokolády (pro variantu bez laktózy vyberte čokoládu bez mléka)
- 3 vejce velikosti L
- 150-200g kokosového cukru
- 100g mletých mandlí
- 40g holandského kakaa bez lepku
- špetka soli
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- dortová forma o průměru 26 cm
- pečící papír na vyložení
Ingredience na náplň:
- 2ks Lipánek smetanový (pro variantu bez laktózy Lipánek smetanový laktóza méně než 0,01%)
- hrst oblíbeného omytého a osušeného letního ovoce
- 1 vejce velikosti L
Návod na přípravu
Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na dort potřete místy máslem (rostlinným tukem), aby k formě co nejlépe přilnul pečicí papír.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky másla (tuku) a vymíchejte v čokoládovou hmotu. Pak ji odstavte a nechte krátce vychladnout.
Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl, sodu a promíchejte. V mixéru šlehejte vejce s cukrem cca 8-10 minut, až se cukr rozpustí a vznikne hedvábná pěna.
Do pěny přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí. Přisypte mandlovou směs s kakaem a promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do vyložené formy.
Lipánky vyšlehejte s vejcem do hladka a kopečky vzniklé směsi přidejte na čokoládové těsto. Poté vezměte špejli nebo druhou stranu lžíce a vytvoříte vír tak, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílý krém. Na výsledné dílo rozprostřete oblíbené ovoce.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut. Cheesecake by měl být trochu třaslavý s pevným čokoládovým korpusem. Servírujte vychlazený.
Vychutnejte si i další recepty bez laktózy od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty

Letní ovocný koláč
Ingredience (12 porcí) Těsto: 230 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 3 vejce 140 g cukru Pomazánková vrstva: 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 žloutek 2 lžíce cukru Ovoce (čerstvé nebo kompotované) Drobenka: 60 g Jihočeského másla 60 g cukru 90 g hrubé mouky

Čokoládové pusinky s kakaovým krémem a ovocem
Ingredience (8 porcí) Bílkové pusinky: 3 bílky 150 g cukru krupice 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kakaa Krém: 2× Lipánek čokoládová pomazánka 200 ml Jihočeské smetany Ovoce na ozdobení

Taštičky z toastového chleba plněné tradičním Lipánkem s ovocem a ovocným dipem
Ingredience (2 porce) 2 tradiční Lipánky hrst borůvek hrst malin 12 plátků toastového chleba 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy kůra z poloviny citronu 1 lžička vanilkové pasty strouhanka, mouka a vejce s čerstvým Jihočeským mlékem na obalování olej na smažení moučkový cukr na posypání čerstvá máta na ozdobu

Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mlíčkem Lipánek
Ingredience (4 porce) 150 g cukru špetka soli 3 vejce 60 g oleje 1 jahodové mlíčko Lipánek 400 g polohrubé mouky kypřicí prášek 1 lžička vanilkové pasty kůra z jednoho citronu cca 300 g jahod 1 řapík rebarbory (čerstvý nebo mražený) moučkový cukr na posypání a na rebarboru mouka a Jihočeské máslo na vymazání formy

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy

Čokoládový chia pudink z mléka Lipánek
Ingredience (2 porce): 1 Lipánek čokoládové mléko 4 lžíce chia semínek (40 g) Jihočeská smetana a ovoce na ozdobu

Ovocné parfait s tvarohovým Lipánkem, müsli a ovocem
Ingredience (1 porce) 1 kelímek tvarohového Lipánka 4 lžíce müsli 100 g čerstvého ovoce (kiwi, jahody, borůvky) lískové oříšky med nebo javorový sirup na dochucení máta

Sladké langoše s Jihočeským tvarohem & jogurtem a čerstvým ovocem
Ingredience (4–6 osob) Na langoše: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce oleje + olej na smažení Na krém: 400 g Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru kůra z půlky citronu Na ozdobu: čerstvé ovoce podle sezony – maliny, borůvky, jahody, meruňky, kiwi apod. čerstvá máta moučkový cukr na posypání
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...