Pomazánka z pečené mrkve se sýrem Lipno
Chcete si připravit pomazánku, která bude opravdovou lahůdkou a potěší i tu nejnáročnější návštěvu? Zvolte tento recept s Jihočeským taveným sýrem Lipno.
Ingredience
- 100 g taveného sýru Jihočeské Lipno
- 300 g očištěné mrkve
- 1 svazek pažitky
- 1 stroužek česneku
- 10 g sezamu bílý i černý
- sůl, pepř, olivový olej
Návod na přípravu
Očištěnou mrkev upečeme v troubě do měkka při 180 °C cca 35 minut, rozmačkáme vidličkou (můžeme případně i přesekat nožem) a smícháme s Jihočeským Lipnem, pažitkou, česnekem, sezamem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Můžeme použít jako univerzální pomazánku na různé druhy pečiva i jako obdobu hummusu nebo jiných luštěninových a zeleninových pomazánek.
Podáváme s lístky mladého špenátu a ředkvičkami nebo s jinou oblíbenou zeleninou.
Podobné recepty
![Kuřecí wrapy s Lipánkem Zlaťáčkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__kureci-wrapy-s-lipankem-zlatackem.jpg?v=1718194361)
Kuřecí wrapy s Lipánkem Zlaťáčkem
Ingredience: 4 tortilly 2 kuřecí prsa 2 ks Lipánka Zlaťáčka hlávkový nebo ledový salát paprika rajče Česnekový dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt bylinky 2 stroužky česneku sůl, pepř
![Dipy ke grilování z Jihočeské zakysané smetany](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__dipy-ke-grilovani-z-jihoceske-zakysane-smetany.jpg?v=1716364322)
Dipy ke grilování z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience Pikantní paprikový: 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 chilli paprička 1 lžička sušeného česneku 1 lžička sladké papriky sůl, pepř Česnekový s bylinkami: 1 Jihočeská zakysaná smetana 2 stroužky česneku hrst čerstvých bylinek 1 lžíce majonézy sůl, pepř Koprový s citronem: 1 Jihočeská zakysaná smetana hrst čerstvého kopru ½ citronu 1 lžička plnotučné hořčice sůl, pepř
![Grilovaný Romadur](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__grilovany-romadur.jpg?v=1716534841)
Grilovaný Romadur
Ingredience (2 porce) 2 Romadury 2 lžíce oleje 1 lžička grilovacího koření K servírování: paprika cuketa lilek sůl 2 lžíce oleje
![Grilovaný Romadur ve vaničce](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__grilovany-romadur-ve-vanicce.jpg?v=1716534855)
Grilovaný Romadur ve vaničce
Ingredience (2 porce) 2 Romadury 2 lžíce oleje 1 lžička grilovacího koření alobal K servírování: mrkev okurka paprika cherry rajčata nakládané okurky, cibulky bageta
![Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzsky-toast-se-skorici-vanilkovou-pomazankou-lipanek-ovocnym-salatem-a-anglickym-kremem.jpg?v=1717498890)
Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem
Ingredience (2 porce) 1 vanilková pomazánka Lipánek 4 plátky toastového chleba nebo 2 silnější plátky briošky 1 lžíce Jihočeského másla špetka skořici 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 vejce 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 8 žloutků 280 g cukru 1 lžíce vanilkové pasty hrst malin hrst borůvek ½ jablka šťáva z půlky citronu 1 lžička moučkového cukru
![Bůček se zkaramelizovanou cibulí, Romadurem a salátem z jablek, kedlubny a celeru](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__bucek-se-zkaramelizovanou-cibuli-romadurem-a-salatem-z-jablek-kedlubny-a-celeru.jpg?v=1717498616)
Bůček se zkaramelizovanou cibulí, Romadurem a salátem z jablek, kedlubny a celeru
Ingredience (2 porce) 2 Romadury 400 g bůčku (předem nakrájeného) 4 větší cibule 1 lžička cukru 1 lžíce bílého vinného octa sůl pepř 2 lžíce oleje 2 jablka Granny Smith 2 stonky řapíkatého celeru 1 kedlubna 2 saláty little gem 3 stroužky česneku 50 g Jihočeského másla ½ lžičky celého kmínu 2 lžíce majonézy 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička hrubozrnné hořčice 1 lžíce medu
![Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__sladky-puding-s-trhanou-babovkou-a-ovocem.jpg?v=1714463574)
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
![Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__papriky-padron-plnene-jihoceskym-zerve-s-chorizem-a-hummusem.jpg?v=1714463627)
Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem
Ingredience (2 porce) 1 balení paprik Padrón 3 balení Jihočeského žervé 100 g choriza 1 plechovka cizrny špetka římského kmínu šťáva z jednoho citronu ½ stroužku česneku 100 ml olivového oleje + na pečení hrst pažitky 1 lžička sušeného česneku špetka růžového pepře sůl
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...