Sýrové sušenky s Jihočeským Lipnem
Tyto sýrové sušenky jednoduše musíte ochutnat. Jihočeské Lipno jim dává jemnou smetanovou chuť.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Sůl
- 150 g taveného sýra Lipno extra smetanové
- 100 g povoleného másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- Sezamové semínko a sůl na posypání
Návod na přípravu
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Ve druhé míse vyšleháme do hladké hmoty tavený sýr, máslo, vejce a vodu. Sypkou směs smícháme s tekutou a vytvoříme těsto, které dáme na půl hodiny vychladit do lednice.
Z těsta vyválíme asi 5 mm tenkou placku, kterou smotáme do válečku. Ten nakrájíme na centimetr široké pruhy a vzniklou spirálou otočenou nahoru dáme na plech s pečícím papírem. Spirálky můžeme trochu povolit, aby byly vidět i po upečení. Sušenky můžeme potřít vodou a posypat solí a sezamovým semínkem. Pečeme do zlatova asi 25 minut na 180 stupňů.
Autorem a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty

Smažené rolky se sýrem Lipánek
Ingredience (na 2 porce) 100 g sýru Lipánek 100 g šunky strouhanka 2 vejce 250 ml trvanlivého Jihočeského mléka 200 g hladké mouky olej na smažení olivový olej šťáva z půlky citronu sůl 1 lžička medu mix salátů majonéza kečup

Šnek z listového těsta s Jihočeskou Zlatou nivou
Ingredience (na 6 porcí) 2 listová těsta 200 g Jihočeské Zlaté nivy 2 hrsti vlašských ořechů 1 vejce 1 lžička tymiánu

Pomazánka z Jihočeského žervé s polníčkem
Ingredience (na 5 porcí) 3 hrsti polníčku 2 balení Jihočeského žervé 0,5 cibule 2 plátky červené papriky + na ozdobení 2 plátky žluté papriky + na ozdobení sůl pepř 1 jarní cibulka + na posypání pečivo

Salát s Jihočeským žervé, ředkvičkami a hráškem
Ingredience (na 4 porce) 2 balení Jihočeského žervé 1 lžíce olivového oleje 1 svazek ředkviček 100 g hrášku 2 lžíce vinného octa 1 hrst máty 1 lžička balsamica 200 g červených konzervovaných fazolí 1 okurka 2 saláty little gem 2 rajčata sůl pepř limetka

Těstovinový salát s kuřecím masem, koprem a dresingem z Jihočeského tvarohu & jogurtu
Ingredience (na 2 porce) 1 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 200 g kuřecích prsou 100 g uvařených těstovin snítka kopru olivový olej lžička hrubozrnné hořčice lžička medu citron granátové jablko sůl pepř

Velikonoční mazanec s tradičním Lipánkem
Ingredience (na 2 menší mazance) 100 g Jihočeského másla 2 žloutky 1 lžíce rumu 50 g rozinek 30 g droždí 500 g polohrubé mouky 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka 50 g tradičního Lipánka 100 g cukru 1/3 lžičky soli 1/2 vanilkového cukru 1/2 lžičky citronové kůry

Slaný biskupský chlebíček s Jihočeským Lipnem
Ingredience (na 8 porcí) 2 hrnky polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 1 hrnek trvanlivého Jihočeského mléka 5 vajec 140 g Jihočeského Lipna 1/3 hrnku oleje 300 g rukoly 100 g slaniny 6 stroužků česneku sůl Jihočeské máslo na vytření formy

Čtverečky z listového těsta plněné sýrem Lipánek, kuřecím masem a sušenými rajčaty
Listové těsto je skvělý pomocník při přípravě občerstvení, doplnit ho ale můžete sýrem od Lipánka a kuřecím masem. Uvidíte, že návštěva bude nadmíru spokojená.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...