Sýrové sušenky s Jihočeským Lipnem
Tyto sýrové sušenky jednoduše musíte ochutnat. Jihočeské Lipno jim dává jemnou smetanovou chuť.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Sůl
- 150 g taveného sýra Lipno extra smetanové
- 100 g povoleného másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- Sezamové semínko a sůl na posypání
Návod na přípravu
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Ve druhé míse vyšleháme do hladké hmoty tavený sýr, máslo, vejce a vodu. Sypkou směs smícháme s tekutou a vytvoříme těsto, které dáme na půl hodiny vychladit do lednice.
Z těsta vyválíme asi 5 mm tenkou placku, kterou smotáme do válečku. Ten nakrájíme na centimetr široké pruhy a vzniklou spirálou otočenou nahoru dáme na plech s pečícím papírem. Spirálky můžeme trochu povolit, aby byly vidět i po upečení. Sušenky můžeme potřít vodou a posypat solí a sezamovým semínkem. Pečeme do zlatova asi 25 minut na 180 stupňů.
Autorem a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty
![Špízové tousty s Jihočeským Lipnem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__spizove-tousty-s-jihoceskym-lipnem_1.jpg?v=1718792689)
Špízové tousty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (1 porce) 4 toastové chleby Jihočeské Lipno šunka sýr 4 cherry rajčata Na doplnění: ovoce zelenina
![Sýrové muffiny](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__syrove-muffiny.jpg?v=1718787940)
Sýrové muffiny
Ingredience (10 porcí) 250 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 150 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 100 g Jihočeského mléka 2 vejce 2 lžíce olivového oleje 1 balení sýru Lipánek 100 g slaniny 6 g soli čerstvé oblíbené bylinky
![Bruschetta se steakem, Jihočeskou nivou Caesar a marmeládou s cibulí a rajčaty](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__bruschetta-se-steakem-jihoceskou-nivou-caesar-a-marmeladou-s-cibuli-a-rajcaty.jpg?v=1718973897)
Bruschetta se steakem, Jihočeskou nivou Caesar a marmeládou s cibulí a rajčaty
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeské nivy Caesar 1 chiabatta (bageta) 200 g hovězího steaku (flank nebo veverka) 4 větší cibule olivový olej 1 lžíce balsamica 1 lžička třtinového cukru 10 cherry rajčat sůl pepř 2 stroužky česneku 50 g Jihočeského másla větvička tymiánu hrst pažitky
![Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__syreckovy-tatarak-s-dresinkem-z-jihoceske-zakysane-smetany.jpg?v=1718782481)
Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského syrečku 1 chilli paprička ½ červené cibule 2 lžíce piva 3 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce Jihočeské tradiční zakysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička worchesteru ředkvičky ½ lžičky sladké papriky sůl pepř ½ lžičky kmínu česnek chléb olej
![Dipy ke grilování z Jihočeské zakysané smetany](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__dipy-ke-grilovani-z-jihoceske-zakysane-smetany.jpg?v=1716364322)
Dipy ke grilování z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience Pikantní paprikový: 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 chilli paprička 1 lžička sušeného česneku 1 lžička sladké papriky sůl, pepř Česnekový s bylinkami: 1 Jihočeská zakysaná smetana 2 stroužky česneku hrst čerstvých bylinek 1 lžíce majonézy sůl, pepř Koprový s citronem: 1 Jihočeská zakysaná smetana hrst čerstvého kopru ½ citronu 1 lžička plnotučné hořčice sůl, pepř
![Pečené brambory s Jihočeským tvarohem a ředkvičkami](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__pecene-brambory-s-jihoceskym-tvarohem-a-redkvickami.jpg?v=1716190893)
Pečené brambory s Jihočeským tvarohem a ředkvičkami
Ingredience (4 porce) 12 středních brambor 200 g slaniny 350 g Jihočeského tvarohu 200 g Jihočeské zakysané smetany 100 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička dijonské hořčice sůl pepř 1 svazek ředkviček pažitka
![Pečené papriky plněné balkánským sýrem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__pecene-papriky-plnene-balkanskym-syrem.jpg?v=1716189723)
Pečené papriky plněné balkánským sýrem
Ingredience (3 porce) 3 papriky 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce černých oliv 5 sušených rajčat 200 g balkánského sýra 180 g Jihočeského žervé hrst pažitky 1 stroužek česneku hrst petrželky hrst bazalky sůl pepř
![Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__papriky-padron-plnene-jihoceskym-zerve-s-chorizem-a-hummusem.jpg?v=1714463627)
Papriky Padrón plněné Jihočeským žervé s chorizem a hummusem
Ingredience (2 porce) 1 balení paprik Padrón 3 balení Jihočeského žervé 100 g choriza 1 plechovka cizrny špetka římského kmínu šťáva z jednoho citronu ½ stroužku česneku 100 ml olivového oleje + na pečení hrst pažitky 1 lžička sušeného česneku špetka růžového pepře sůl
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...