Valentýnské dortíčky
Blíží se svátek zamilovaných, nejen v tento den bychom si však měli dělat radost. Připravte si naše dortíčky i jen tak, pro radost.
Ingredience
(14 ks, 7+7)
Na sušenkový základ:
- 150 g sušenek bez lepku, laktózy a vajec (Radka Vrzalová doporučuje Gullon digestiv nebo Maria)
- 100 g mletých lískových oříšků
- cca 80 g studeného tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan), kdo může přepustí si Jihočeské máslo a nechá vychladit
Na růžovou pěnovou ovocnou vrstvu - pro dámy:
- 2 balení Jihočeské Lahůdky bez laktózy s jahodami
- 1 balení Lipánka bez laktózy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- 4 plátky želatiny
Na růžový ozdobný krém:
- 2 balení Lipánka bez laktózy
- 1 balení práškové malinové náplně
- Na čoko-nugátovou pěnovou vrstvu - pro pány:
- 1 tradiční Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 120 g oříškové pomazánky bez laktózy (kde koupit poradí Radka Vrzalová)
- 4 plátky želatiny
Na čoko ozdobný krém:
- 150 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
- 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy nebo (půl na půl s pomazánkovým bez laktózy)
košíčky na muffiny (pevnější nebo 3 naskládané na sebe) vložené do formiček na muffiny nebo do malých hrnečků, trezírovací sáčky a zdobící špička
Návod na přípravu
Tuk smícháme s podrcenými sušenkami a oříšky, vytvoříme sušenkové těsto, kterým vyplníme dna košíčků ve formičkách (cca 1 cm). Dáme vychladit do mrazáku na půl hodiny nebo na 2 hodiny do lednice.
Plátky želatiny rozpustíme podle návodu na sáčku - pro každý druh necháme 4 plátky nabobtnat ve 4 lžících studené vody, pak ohřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme krátce zchladnout.
Mixérem vyšleháme suroviny na růžovou nebo nugátovou pěnu, odebereme 2 lžíce směsi, ty prošleháme se zchladlým želatinovým základem a vrátíme ke zbytku pěny, prošleháme. Lžící klademe na sušenkové korpusy ve formičkách, sklepáme, abychom dostali ven bublinky vzduchu. Dáme vychladit nejlépe přes noc.
Suroviny na ozdobný krém prošleháme a zdobíme dortíky pomocí trezírovacího sáčku a velké řezané špičky. Zdobíme ovocem nebo kousky čokolády, griliášem apod. Krémy lze i prohodit a vytvořit dortíky barevné bláznivé...
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Snídaňové tartaletky se sýrem Lipánek, vejcem, slaninou a zeleninou
Ingredience 5 listů filo těsta (lze nahradit listovým těstem) 1 balení sýru Lipánek ½ zelené papriky ½ žluté papriky 6–8 cherry rajčat 4 plátky slaniny 5 vajec hrst pažitky sůl pepř 1 lžíce olivového oleje
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Domácí čerstvý sýr
Ingredience (4 porce) 1 Jihočeská smetana 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 Jihočeský Nature bílý jogurt špetka soli
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Tart s Blaťáckým zlatem
Ingredience 1 balení Blaťáckého zlata 1 balení listového těsta 6 plátků slaniny 6 ks růžičkové kapusty 1 žlutá paprika 1 cibule 1 balení Jihočeské zakysané smetany pažitka sůl pepř špetka muškátového oříšku tymián
Pomazánka z pečené mrkve s Jihočeským pomazánkovým máslem
Ingredience 4 větší mrkve šťáva z jednoho citronu 150 g Jihočeského pomazánkového másla 2 lžíce olivového oleje 1 lžička pepře 1 lžička soli
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...