Citronová babeta
Chutná vláčná vonící po spoustě citrónů s jahodovým srdcem. Taková buchta či bábovka může být nejen na Valentýna.
Ingredience
Jahodové srdce chlebíčku
- 3vejce M
- 150 g cukru krupice
- Šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 100 g řepkového oleje
- 150 g mouky (Radka Vrazlová doporučuje Eat fit speciál samokypřící)
- 40 g mandlové mouky + 40 g pudinku s jahodovou příchutí
- Pár kapek gelového potravinářského barviva nebo prach z mrazem sušených malin - pozor k tomu je třeba přidat lžící tekutiny, protože se chová jako kakao
Citrónový chlebíček
- 5 vajec vel. M
- 170 g xylitolu nebo krupicového cukru + 1 vanilkový cukr + špetka soli
- Kůra a šťáva ze dvou Bio citrónů
- 100 g řepkového oleje + 150g bezlaktózového jogurtu Jihočeský Nature nebo kokosové alternativy jogurtu
- 250 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eatfit speciál) + 70 g mandlové mouky + 1 pudink. prášek s citrónovou přichutí
Poleva
- 200 g prosátého moučkového cukru vymícháme s 3 lžícemi Tuzemáku, 2 lžícemi citrónové šťávy a po kapkách doředíme rostl. mlékem
Tukem vymazaná a kuku strouhankou vysypané formy – 20 x 20 na jahodový piškot na srdíčka a formu na biskupský chlebíček o délce cca 28 cm, vykrajovátko - srdce, průměr 5 cm
Návod na přípravu
Na jahodová srdíčka vyšleháme vejce s cukrem a citrónem, přisypeme směs mouky, mandlí a pudinku, krátce prošleháme, přikápneme barvivo do požadovaného odstínu. Těsto vlijeme do připravené formy 20 x 20 a pečeme při 175°C cca 20-25 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout na mřížce. Po vychladnutí vykrájíme větší formičkou z této plochy co nejvíce srdíček (cca 12 ks).
Těsto na citrónový chlebíček zpracujeme stejným postupem (vyšleháme vejce s cukrem a citrónem do pěny, přidáme olej s jogurtem Nature a nakonec sypkou směs).
Do formy na biskupský chlebíček vlijeme cca 1/3 citrónového těsta, hlavou dolů vložíme na vrstvu za sebou řadu vykrájených srdíček (aby se pevně dotýkala). Přelijeme zbytkem těsta a pečeme na statické teplo na 175°C cca 25-30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá.
Po upečení necháme chlebíček vychladnout ve formě na mřížce a pak vyklopíme. Po úplném vychladnutí zdobíme cukrovou polevou.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...