Citronová babeta
Chutná vláčná vonící po spoustě citrónů s jahodovým srdcem. Taková buchta či bábovka může být nejen na Valentýna.
Ingredience
Jahodové srdce chlebíčku
- 3vejce M
- 150 g cukru krupice
- Šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 100 g řepkového oleje
- 150 g mouky (Radka Vrazlová doporučuje Eat fit speciál samokypřící)
- 40 g mandlové mouky + 40 g pudinku s jahodovou příchutí
- Pár kapek gelového potravinářského barviva nebo prach z mrazem sušených malin - pozor k tomu je třeba přidat lžící tekutiny, protože se chová jako kakao
Citrónový chlebíček
- 5 vajec vel. M
- 170 g xylitolu nebo krupicového cukru + 1 vanilkový cukr + špetka soli
- Kůra a šťáva ze dvou Bio citrónů
- 100 g řepkového oleje + 150g bezlaktózového jogurtu Jihočeský Nature nebo kokosové alternativy jogurtu
- 250 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eatfit speciál) + 70 g mandlové mouky + 1 pudink. prášek s citrónovou přichutí
Poleva
- 200 g prosátého moučkového cukru vymícháme s 3 lžícemi Tuzemáku, 2 lžícemi citrónové šťávy a po kapkách doředíme rostl. mlékem
Tukem vymazaná a kuku strouhankou vysypané formy – 20 x 20 na jahodový piškot na srdíčka a formu na biskupský chlebíček o délce cca 28 cm, vykrajovátko - srdce, průměr 5 cm
Návod na přípravu
Na jahodová srdíčka vyšleháme vejce s cukrem a citrónem, přisypeme směs mouky, mandlí a pudinku, krátce prošleháme, přikápneme barvivo do požadovaného odstínu. Těsto vlijeme do připravené formy 20 x 20 a pečeme při 175°C cca 20-25 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout na mřížce. Po vychladnutí vykrájíme větší formičkou z této plochy co nejvíce srdíček (cca 12 ks).
Těsto na citrónový chlebíček zpracujeme stejným postupem (vyšleháme vejce s cukrem a citrónem do pěny, přidáme olej s jogurtem Nature a nakonec sypkou směs).
Do formy na biskupský chlebíček vlijeme cca 1/3 citrónového těsta, hlavou dolů vložíme na vrstvu za sebou řadu vykrájených srdíček (aby se pevně dotýkala). Přelijeme zbytkem těsta a pečeme na statické teplo na 175°C cca 25-30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá.
Po upečení necháme chlebíček vychladnout ve formě na mřížce a pak vyklopíme. Po úplném vychladnutí zdobíme cukrovou polevou.
Podobné recepty

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy

Čokoládový chia pudink z mléka Lipánek
Ingredience (2 porce): 1 Lipánek čokoládové mléko 4 lžíce chia semínek (40 g) Jihočeská smetana a ovoce na ozdobu

High protein cottage housky
Ingredience (6 ks): 1 High protein cottage natur 220 g hladké mouky ½ kypřicího prášku 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření sůl semínka na posypání

Ovocné parfait s tvarohovým Lipánkem, müsli a ovocem
Ingredience (1 porce) 1 kelímek tvarohového Lipánka 4 lžíce müsli 100 g čerstvého ovoce (kiwi, jahody, borůvky) lískové oříšky med nebo javorový sirup na dochucení máta

Slané palačinky se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (4 porce) Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky špetka soli 2 vejce 400 ml čerstvého Jihočeského mléka 2 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Suroviny na náplň: 150 g nastrouhaného sýra Lipánek Zlaťáček 150 g šunky hrst čerstvého špenátu Jihočeské žervé nakrájená paprika

Frittata
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lžíce Jihočeského másla 1 jarní cibulka ½ cukety 100 g cherry rajčat 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smetany

Brunch se Sýrem na pánev
Ingredience (2 porce) 2 balení Sýru na pánev 2 vejce (uvařená natvrdo nebo zastřená) Na salát: cherry rajčata okurka listový salát 1 lžíce citronové šťávy 1 lžíce oleje sůl Na bramborové placky: 350 g brambor 1 cibulka 1 lžíce mouky sůl olej na smažení

Sladké langoše s Jihočeským tvarohem & jogurtem a čerstvým ovocem
Ingredience (4–6 osob) Na langoše: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce oleje + olej na smažení Na krém: 400 g Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru kůra z půlky citronu Na ozdobu: čerstvé ovoce podle sezony – maliny, borůvky, jahody, meruňky, kiwi apod. čerstvá máta moučkový cukr na posypání
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...